• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Paris saldırısı ırkçı adaya yaradı!

Yeniakit Publisher
2017-04-22 19:10:00 - 2017-04-22 19:20:42
Paris saldırısı ırkçı adaya yaradı!

Paris'te iki polisin öldüğü terör saldırısının ardından gözler Fransa'da yarın gerçekleşecek olan seçimlere döndü. Anketlerde en güçlü iki isimden biri olan ırkçı lider Le Pen'in saldırı sonrası desteğini artırarak Cumhurbaşkanı seçilmesinden endişe ediliyor.

Paris’in kalbi Şanzelize’de düzenlenen terör saldırısı, cumhurbaşkanlığı seçimi tartışmalarının merkezine oturdu. Pazar günü sandığa gidecek Fransa’da, saldırının aşırı sağcı aday Le Pen’e oy kazandırmasından endişe ediliyor. ABD Başkanı Trump’ın “Saldırının seçimlere büyük etkisi olacak” açıklaması da Le Pen’e destek olarak yorumlandı.

DEAŞ terörü, bu kez Fransa’nın başkenti Paris’in en ünlü caddesi olan Şanzelize Bulvarı’nı vurdu. Bir polisin öldüğü, ikisinin yaralandığı saldırının, ülkede yarın düzenlenecek cumhurbaşkanlığı seçimlerinden üç gün önce yapılması tartışmalara neden oldu. Fransız medyasına yansıyan haberlerde, saldırının İslam karşıtı söylemleriyle bilinen aşırı sağcı aday Marine Le Pen’e yarayacağı yorumları yapıldı. Tartışmaya ABD Başkanı Donald Trump da sosyal medya üzerinden dahil oldu. Trump, Twitter’dan yazdığı mesajda “Paris’te bir terör saldırısı daha. Fransız halkı bunu daha fazla kabullenmeyecek. Saldırının cumhurbaşkanlığı seçimlerine büyük etkisi olacak!” değerlendirmesini yaptı.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

İngiliz Telegraph gazetesi, bu açıklamayı ‘Le Pen’e destek’ şeklinde yorumladı. Ulusal Cephe lideri Marine Le Pen, teröristlerin ülkeye girişini önlemek adına ülkenin sınırlarını göçmenlere tamamen kapatmayı vaadediyor. Fransa Başbakanı Bernard Cazeneuve ise Le Pen’i saldırıyı siyasete alet etmekle suçluyor. Uzun süredir seçimin ilk turu için yapılan anketleri öne götüren Le Pen, son bir haftada Emmanuel Macron’un gerisine düşmüştü.

Karar'ın haberine göre, Fransa Dışişleri Bakanlığı’na bağlı düşünce kuruluşu Analiz ve Öngörü Merkezi’nin eski başkanı Thibault de Montbrial, radikal örgütlerin seçim sonuçlarını etkilemeye çalıştığını öne sürdü. Konuya ilişkin Amerikan medyasına konuşan Avrupa Uluslararası Politik Ekonomi Merkezi Başkanı Fredrik Erixon ve Fransız akademisyen Emmanuelle Schon da seçim kampanyasını göçmen sorunu ve terör üzerine kuran Le Pen’in, saldırıdan karlı çıkabileceğini söyledi. Şanzelize Bulvarı’nda düzenlenen saldırıda, terörist cadde üzerinde park halindeki bir polis aracına ateş açmıştı. Bir polis memurunun öldüğü, birinin de yaralandığı saldırıda, terörist bölgedek polisler tarafından vurularak öldürülmüştü. Saldırıyı IŞİD üstlenmiş, Fransız polisi saldırgana yardım ettiği değerlendirilen ikinci kişiyi arama çalışmalarına başlamıştı.

Saldırganın kimliği belli

Paris’te düzenlenen terör eylemini üstlenen DEAŞ, saldırıyı düzenleyen militanın adını ‘Belçikalı Yusuf’ anlamına gelen Yusuf Belciki olarak açıkladı. Saldırganın gerçek adınınsa Karim Cheurfi olduğu bildirildi. Fransız güvenlik yetkilililerinden yapılan açıklamada, 39 yaşındaki Cheurfi’nin daha önce araba hırsızlığı ve polise ateş açmanın da içinde bulunduğu çok sayıda sabıkasının olduğu belirtildi. 2003 yılında 20 sene hapis cezası alan Cheurfi’nin, ne zaman cezaevinden çıktığı ise bilinmiyor. Saldırganın, hapishanede radikalleştiği tahmin ediliyor. DAEŞ’in daha önce Avrupa’da düzenlediği saldırıları gerçekleştiren teröristlerin de yoksul bölgelerde yaşayan ve adi suç geçmişi olan kişiler olduğu, Cheurfi’nin de bu profile uyduğu belirtiliyor.



x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23