• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Paraleller HSYK'nın yakasından hâlâ düşmedi

Yeniakit Publisher
2014-10-19 17:25:00 - 2014-10-19 17:33:44
Paraleller HSYK'nın yakasından hâlâ düşmedi

HSYK seçimlerinde yenilgiye uğrayan paralel yapının, panik içinde yeni üyeleri arayıp, "Vicdanınızı dinleyin. Vereceğiniz kararlar ileride peşinizi bırakmaz" dediği ve üstü kapalı gözdağı verdiği ortaya çıktı.

Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu'nda (HSYK) 12 Ekim'de yapılan seçimlerinde bozguna uğrayan paralel yapı, şimdi de yeni üyeleri markaja aldı.

"Seçim bitti ama oyun bitmedi" dedirten kurgu, yeni üyelere dönük bir dizi telefon trafiğiyle gün yüzüne çıktı. Sabah'ın haberine göre; hukuksuz operasyon ve şantaj dosyalarıyla isimleri anılan paralel yapıya mensup bazı hakim ve savcıların, yeni seçilen HSYK üyelerini "Hayırlı olsun" bahanesiyle arayıp imalı mesaj verdikleri, "Aceleci karar vermeyin. Vereceğiniz kararlar yarın peşinizi bırakmaz" dedikleri anlaşıldı.

12 Ekim seçimlerinde Yargıda Birlik Platformu seçilen 10 üyenin 8'ini kazanınca paralel yapıya yakın hâkim ve savcılarda panik başladı. Mevcut HSYK'daki etkinliğiyle haklarındaki soruşturma dosyalarını bekleten, başta Zekeriya Öz olmak üzere kendilerine yakın hiçbir hâkim ve savcı hakkında soruşturma izni verdirmeyen paralel yapı, HSYK seçimlerini kaybedince, yeni üyeleri telefonla arayıp "Kararlarınıza dikkat edin" diyerek gözdağı vermeye çalıştığı ortaya çıktı.

FİKRET SEÇEN İŞ BAŞINDA

Özellikle İstanbul eski Cumhuriyet Başsavcıvekili iken Gebze'ye düz savcı olarak atanan Fikret Seçen'in telefon diplomasisi Ankara'da tepkiyle karşılandı. Seçen ve bir grup savcının yeni üyeleri telefonla arayarak "Göreviniz hayırlı olsun. Üzerinizdeki sorumluluk çok büyük. İyi düşünün. Aceleci karar vermeyin. Vicdanınızla hareket edin. Vereceğiniz kararlar yarın peşinizi bırakmaz" şeklinde imalı uyarılarda bulunduğu anlaşıldı. HSYK'nın yeni seçilen üyeleri, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yapacağı 4 üye atamasının ardından, 27 Ekim'de yeni görevlerine başlayacak.

HSYK Genel Kurulu, ilk iş olarak dairelere görevlendirme yapacak. Bu kapsamda öncelik, hâkim savcılarla ilgili soruşturma- inceleme kararlarını veren HSYK 3. Daire'ye verilecek. 27 Ekim'den sonra başta savcı Zekeriya Öz'le ilgili dosyalar olmak üzere, paralel yapının engellediği soruşturma ve inceleme kararlarının 3. Daire'den çıkması bekleniyor.

PARALEL'İN BAŞSAVCI ADAYLARI

Ankara'daki yargı kulisleri, savcılar Fikret Seçen ve Zekeriya Öz isimlerine dikkat çekiyor. Kulislere göre, 12 Ekim'de yapılan HSYK seçimlerinde paralel yapı başarılı olsaydı bu 2 isim önemli görevlere getirilecekti.

Seçen'in İstanbul, Zekeriya Öz'ün ise Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na getirilmesi planlanıyordu. Ancak paralel yapı 12 Ekim'de seçimlerde başarısız olunca bu planları da suya düştü.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23