• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

‘Paralel okullara MEB alternatifi’ne destek

Yeniakit Publisher
2015-01-27 08:02:00 - 2015-01-26 22:31:21
‘Paralel okullara MEB alternatifi’ne destek

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Etiyopya’da gündeme getirdiği MEB’in yurtdışında okul açması ve paralel yapının yurtdışında açtığı okullar ile Türkiye aleyhinde karalama kampanyası yürüttüğünün tespiti üzerine harekete geçildi. Siyasetçiler ve STK’lar, Türkiye’nin yurtdışı eğitimde tecrübeli olduğunu ve bu işin altından kolaylıkla kalkacağını ifade ettiler.

İBRAHİM ACAR / ANKARA - Milli Eğitim Bakanlığı paralel okullara alternatif okullar açmak için harekete geçerken Akit’e konuşan TBMM Milli Eğitim Komisyonu Üyeleri ve STK’lar, Türkiye’nin konuda tecrübeli olduğunu ve işin üstesinden kolaylıkla gelebileceğini belirttiler.

CEMAATİN YILLARCA YAPTIĞINI, BİR YILDA YAPTIK..

Yurtdışına eğitim götürülmesi konusunda ilgili bakanlıkta çalışmaların devam ettiğini ve Türkiye’nin bu işin altından kolaylıkla kalkabileceğini belirten Orhan Atalay, “Bir cemaatin yaptığı organizasyonu devletin yapamaması mümkün mü? Böyle bir şey söz konusu değildir. Bizim bir yılda yaptığımız derslik sayısı onların yıllardan bu yana bütün dünyada yaptığı derslik sayısından fazladır.” ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE TECRÜBELİ

Yurtdışından Türkiye’ye dünyanın çeşitli ülkelerinden her yıl yüzlerce öğrenci geldiğinin altını çizen Orhan Atalay, “Şu an bu işi ciddi anlamda yapacak tek ülke Türkiye’dir. Türkiye’nin bu konuda gerekli altyapısı da vardır. Zaten üniversitelerin belli sayıda yabancı kontenjanları var. Bunun yanında, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı, Yunus Emre Enstitüsü ve TİKA gibi kuruluşlarla bu yönde zaten somut çalışmalarımız oluyordu. Yani bu konuda hem sosyolojik hem de psikolojik altyapımız var” dedi.

ÜLKELERİN HUKUK SİSTEMLERİ GÖZETİLECEK

Bakanlığın bu konu üzerinde çalıştığını ve önümüzdeki günlerde detayları bakanlığın açıklayacağını belirten İsrafil Kışla da, “Şu an farklı ülkelerde Türkiye’nin okulları var. Bu okulların açılması konusunda da herhangi bir sıkıntı yok. Ama işleyişin nasıl olacağı konusunda bakanlık bir çalışma içinde. Çalışmalar yapılırken okulların açılacağı ülkelerin hukuk sistemlerinin de göz önünde bulundurulduğunu söyleyebiliriz. Ülkemizde de farklı ülkelerin okulları var. Okulların açılması konusunda bir sıkıntı olacağını düşünmüyorum. Oranın kanunlarına göre bir eğitim verilecek. Türkiye, tüm ülkelerle dostane ilişkiler kurmaya çalışıyor. Okullar açtığı ülkelerle de mutlaka daha iyi ilişkiler kuracaktır. Orada yetişen öğrenciler gelecekte o ülkelerde belli konumlara gelecektir ve bu da ikili ilişkilerde katkı sağlayacaktır. Bu gibi faaliyetler dostlukların gelişmesine katkı sağlar” şeklinde konuştu.

TÜRKİYE’Yİ KARŞILARINA ALMAZLAR

Paralel yapının eğitim kurumlarının bir okul ya da dershane olmaktan çıktığını vurgulayan Eğitim Bir-Sen Genel Başkanvekili Ahmet Özer ise, “Yurtdışındaki kaynaklarının özel okullardan karşılanması şeklinde bir işleyişleri vardı. Devletin, bu konuda paralel bir yapılanmaya müsaade etmemesi ve bu konuda tedbirler alması en doğal hakkıdır. Bir ülkenin paralel yapıyı destekleme adına Türkiye gibi bir ülkeyi karşısına alacağını düşünmüyorum. Bu noktada da Dışişleri Bakanlığı’nın bu gibi olumsuzlukları somut verilerle ortadan kaldıracağını düşünüyorum” ifadelerini kullandı.Yeni Akit

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23