• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Dövizdeki yükseliş geçici, paniğe gerek yok

Yeniakit Publisher
2017-11-23 10:52:00 - 2017-11-23 11:09:55
Dövizdeki yükseliş geçici, paniğe gerek yok

Döviz kurundaki ani artış yüksek faiz ve enflasyon oranlarına bağlanıyor. Üreticilere ve ihracatçılara göre artış geçici, paniğe gerek yok.

Doların bir anda 4 liraya dayanması piyasalarda tedirginliğe neden oldu. Ekonomi yönetimi gibi üreticiler ve ihracatçılar da durumun sükûnetle karşılanması, sürecin dikkatle takip edilmesi gerektiği kanaatinde.

TÜRKİYE’NİN BÜYÜMESİ HAZMEDİLEMİYOR

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) 3. Dönem Genel Başkanı Ömer Bolat, Türkiye’nin ekonomik temellerinin sağlam olduğunu belirterek, “Ülkede güçlü bir siyasi irade var. Ekonomi yönetimi her şeye hâkim. Büyümenin ve istihdamın artışı için gereken kararlar alınıyor. Böyle bir ortamda dövizin ateşi söner, paniğe kapılmamak gerek. Paniğe kapılmak Türkiye’ye operasyon yapan çevrelerin ekmeğine yağ sürer” dedi. Bolat, kurun yakında bir dengeye oturacağını vurguladı.

Kuru arttıran faktörlere de değinen Bolat, şöyle devam etti: “Küresel sermaye çevreleri, Türkiye’nin büyümesini, istihdamını arttırmasını, ekonomide başarılar ortaya koymasını hazmedemiyor. Bu çevreler, ülkemizi istikrarsızlaştırmak ve tüm olumsuzlukları AK Parti ile Recep Tayyip Erdoğan’a fatura etmek için adımlar atıyorlar. Yani ekonomi büyürken, istihdam artarken ülkemize gelen yabancı sermaye, birden Ekim ayının başından bu yana süratli bir kaçış eğiliminde. Doğal olarak bu eğilim, kur dalgalanmalarına sebebiyet veriyor.

DOLARDA ARTIŞ TEDİRGİNLİĞE NEDEN OLDU
ÖNE ÇIKAN VİDEO

2017 Ocak ayında 3,94 lirayı bulan doları büyüme oranlarının ve Kredi Garanti Fonu (KGF)’na artan ilginin frenlediğine işaret eden Bolat, şu açıklamalarda bulundu: “O dönem yapılan hamleler, alınan önlemler sonuç verdi. Dolar kuru 8 ayda 3,94 liradan 3,38 liraya kadar geriledi. Ama bunu küresel sermaye çevreleri süratle geri almaya çalışıyor. Onun için dolar 1-1,5 ayda 3,38 liradan 3,96 liraya geldi. Bu da haliyle tedirginliğe, paniğe neden oldu.

DALGALANMA DEVAM ETMEYECEK

Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Başkanı Hasan Ali Cesur da kur artışının geçici olduğunu kaydederek, “Dalgalanma devam etmeyecek, kalıcı olmayacak“ dedi. Cesur, dolarda ani artışların üreticinin aleyhine olduğunu vurgulayarak, “Biz stabil, öngörülebilir, yatırım yapmaya imkan veren bir kur temenni ediyoruz. Ama şu anda böyle bir ortam göremiyoruz. Dolarda faizin de rolüyle ani artışlar görüyoruz. Faizlerin yüksek oluşu belimizi büküyor. Tabii ki bu bir denklem. Faizleri düşürmeye kalktığınızda kur yükselebiliyor. Dolayısıyla bu dengeyi de iyi tutturmak gerekiyor” ifadelerini kullandı.

EKONOMİSTLER DE AYNI GÖRÜŞTE

Yatırım stratejistleri de üretici ve ihracatçı gibi dövizdeki dalgalanmanın sürmeyeceği, dolar kurunun yakında normale döneceği görüşünde. Stratejistlerin bu konuda yorumları ve öngörüleri şöyle:

DURUM YAKINDA NORMALE DÖNER

-Halil Reçber:
“Dolar kuru dünyada gerilerken bizde artıyor. Bunda faizlerin önemli bir etkisi var. Gösterge faizleri 2009 Mart ayından bu yana en yüksek seviyede. Bu, reel sektör ve ekonomi için ciddi bir sıkıntı. Enflasyon da yüzde 11,9’u buldu, bu da doları yükseltiyor.
Kur artışını ABD ile devam eden gerilime dayandıranlar da var. Birileri, ‘Reza Zarrab’ın mahkemesi Türkiye’ye sıkıntı verir’ gibi bir algı oluşturuyor. Bence bu manipülasyondur, kurdaki hareketliliğin nedeni tamamen ekonomik gelişmelerdir.
Kur artışı tamamen enflasyon ve faiz baskısından kaynaklanıyor. Durumun yakında normalleşeceğini tahmin ediyorum. Türkiye son 9-10 yılın en yüksek enflasyonuyla karşı karşıya. Enflasyonu kontrol ettiğimiz takdirde dolar ciddi oranda değer kaybeder, lira güçlenir. Yani dolar kuru 4 liranın üzerine çıksa da kalıcı olmaz, 3,60 liraya geriler.”

OLUMLU HABERLER KURU GERİLETİR
-Cüneyt Paksoy:
“ABD ile hem dava ve vize hem de Suriye veya Irak’ta yeniden yapılanma ile ilgili görüş ayrılıkları var. Bu konularda Türkiye’nin haklı duruşu, kuru etkiliyor. Ama ABD ile ilgili olumlu haberler gelebilir. Böyle bir şey kuru aşağı çekecektir. Ama haberler geciktikçe ‘şüyuu vukuundan beter’ dalgalanmalar devam edecektir.
Öte yandan; bizim için kurun yanında faizin de hareketi de önemli. Kur dengelenir ama önemli olan faizdir. Esasında ülke olarak hikâyemiz güçlü, büyümemiz ve istihdam verilerimiz iyi. Tabii bunların maliyeti var ki o da enflasyon. Ama şükür ki enflasyon da kontrol edilebilir bir durumda.
İyi olan hikâyemizin fiyatlanması için uygun bir ortam var. Ne anlamda? Bakın daha evvel faiz 12’lere geldiğinde kur tepeleri görürdü. Ardından gelen yabancı alımları faizi ve kuru aşağı çekerdi. Tekrar böyle bir durumla karşılaşılabilir. Yani olumsuz bir haber gelmezse kur hükümetin ve Merkez Bankası’nın kontrolünde dengeye gelir, 3,50-3,70 bandına oturur.”

İthal ürünlerin fiyatları artıyor

Dolar kurunun artışı ithal ürünlerin fiyatlarına da yansıyor. Bu ürünlerin başında otomobil ve teknolojik ürünler geliyor. Fiyatları artan belli başlı ürünler şöyle: Otomobil, laptop, tablet, mobil telefon, TV, tekstil hammaddeleri, meyve ve sebzeler...

 

Yeni Akit Gazetesi

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23