• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Özbekistan'da 150 bin kişiye 'fiş'li soruşturma

Yeniakit Publisher
2016-03-25 16:23:00 -
Özbekistan'da 150 bin kişiye 'fiş'li soruşturma

Özbekistan'da anti-terör çalışmaları kapsamında ülke dışına gidenler, dönüşlerinde teker teker ve tekrar tekrar sorgulanıyor

Özbekistan istihbaratı yurt dışında yaşayan 150 bin vatandaşını özel listeye aldı

Özbekistan istihbaratının 20 Şubat'ta "Anti-terör temizliği” adı altında başlattığı önlemler çerçevesinde yurt dışında bulunan 75 bin Özbek vatandaşının ve ülkeye geri dönen 70 bin kişinin isimlerinden oluşan bir liste hazırladı. Hükümetin bu listede adı bulunan herkesle bir toplantı yaptığı bildirildi.

Azadlık radyosunun haberine göre, fişlenen Özbek vatandaşlarının sayısı Özbek İçişleri Bakanlığı'nın resmi gazetesi Post'ta ilan edildi. Özbek İçişleri Bakanlığı'nın resmi bildirisinde "Anti-terör temizliği” adı altında yürüttüğü önlemler çerçevesinde 261 yabancının yurt dışı edildiği ve 306 kişinin ise zorunlu psikiyatri tedavisi için gönderildiği bildirildi.

Güvenlik tedbirleri kapsamında son bir ayda köylerde, işletmelerde ve kuruluşlarda 13 bin 800 toplantı yapılarak vatandaşlar terör konusunda uyarıldı.

Radyo muhabiri İstanbul’dan Taşkent’e dönen 27 yaşındaki bir Özbek vatandaşının konu ile ilgili şu açıklamalarına yer verdi:
ÖNE ÇIKAN VİDEO

“Türkiye’de bir akrabamın düğünü vardı. Taşkent havaalanına indikten sonra önce bizi 4 saat beklettiler. Sonra koyun sürüsü gibi bir sıraya koydular. Sonra Türkiye'den gelenleri ayrı grup, Avrupa'dan gelenleri ayrı grup, Rusya'dan gelenleri ayrı grup yaptılar. Sonra bizleri birer birer sorgu odasına alarak sorguladılar. Ancak 4 saat sonra hava alanından çıkıp evime gidebildim. Eve geldiğimde mahalle polisi beni evde bekliyormuş. O da beni ayrıca sorguladı ve tıbbi kontrolden geçmem için doktora gönderdi.” Özbek genç, yurt dışından döndükten sonra dört gün içinde iki defa daha sorguya çekildiğini söyledi.

Semarkandlı avukat Dimitriy Vladimirov Özbek istihbaratının sorgulamaları hakkında şu değerlendirmeyi yaptı:

"Yurtdışından gelenleri bu şekilde "profilaktik sorgulama" hukuk normlarının açık ihlali demektir. Böyle sorgulamalar havaalanında başlayarak vatandaşın mahallesine kadar devam ettiriliyor. Özbekistan Anayasasına göre, vatandaşların ülkeden çıkışı ve girişi garanti edilmiştir. 70 bin kişiden fazla vatandaşı bu şekilde sorgulayan güvenlik sorumluları görevi kötüye kullanmaktan cezalandırılmalıdırlar” 

Kaynak:DünyaBülteni

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23