• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Osmanlı’ya hasretiz

Yeniakit Publisher
2015-03-30 08:16:00 - 2015-03-30 08:15:57
Osmanlı’ya hasretiz

Kütahya Tavşanlı Ticaret ve Sanayi Odası ile Türk Arap Derneği işbirliğiyle gerçekleştirilen 1. Uluslararası Türk ve Arap akademisyenlerin bir araya geldiği sempozyumda, Osmanlı’nın Orta Asya’dan Viyana’ya, Kırım’dan Aden Körfezi’ne kadar uzanan sahada adaleti tesis etmek için çalıştığına değinilerek, İslam dünyasında Osmanlı’nın ne kadar önemli bir aktör olduğu dile getirildi.

KÜTAHYA - Kütahya'nın Tavşanlı ilçesinde Tavşanlı Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) ile Türk Arap Derneği (TASCA) işbirliğiyle gerçekleştirilen "1. Uluslararası Osmanlı Medeniyeti Buluşması"nda Türk ve Arap akademisyenlerin bir araya geldiği sempozyumun sonuç bildirgesi açıklandı. Tavşanlı Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Vekili Hasan Özyaşar tarafından açıklanan bildirgede, İslam ülkelerinde yaşanan sıkıntıların, Osmanlı Devleti'nde yaşanan günlere hasreti artırdığı belirtildi.

Osmanlı'nın, bir asır önce dağılan İslam birliğinin timsali olduğu belirtilen açıklamada, şöyle denildi:
"Osmanlı Devleti, tarih içinde en uzun soluklu yaşayan, Orta Asya'dan Viyana'ya, Kırım'dan Aden Körfezi'ne kadar uzanan sahada adaleti tesis etmek için çalıştı. 21. yüzyılın ilk yarısını yaşadığımız şu dönemde, İslam aleminin içinde bulunduğu buhran, bizim o günleri hasretle yâd etmemize neden oluyor. Bu toplantıdan elde ettiğimiz akademik sonuçlar, geleceğe dair daha büyük programların İslam dünyası için ne kadar gerekli olduğunu bize göstermiştir. TTSO ile TASCA tarafından düzenlenen buluşmanın, bir asır önce birbirinden koparılan aynı dinin, aynı kültürün, sahiplerinin tekrar birleşmesini, çatışma yerine barışın, meydan okuma yerine diyaloğun, sömürü yerine işbirliğinin, çifte standart yerine adaletin hakim olduğu bir dünyanın yeniden tesis edilmesine vesile olmasını diliyoruz."

TASCA Yönetim Kurulu Başkanı Muhammet Adil,  açıklamasında, ev sahipliği yapan TTSO ve yönetim kuruluna teşekkür etti.

Sempozyuma, diğer İslam ülkelerinden sınırlı sayıda akademisyenin gelebildiğini belirten Adil, "Biz, buraya bu kadar gelebildik. Ama gelmek isteyen çok sayıda bilim adamı var. Kütahya'da da böyle bir sempozyum düzenlemeyi planlıyoruz. Daha sonra da diğer İslam ülkelerinde değişik konularla sempozyumları sürdürmeyi istiyoruz" diye konuştu.

TTSO Yönetim Kurulu Başkanı Davut Efe de Tavşanlı'da yapılan sempozyumun, İslam ülkelerinin kapsamlı bir birlik kurması yönünde bir adım olduğunu aktardı.

Sempozyumu, Osmanlı Devleti'nin kurulduğu topraklarda gerçekleştirdiklerini ifade eden Efe, "Osmanlısız geçen 100 yılın ne büyük kayıp olduğu konuşuldu. İslam birliğinin kurulması, yeniden İslam ülkelerinde değerlendirilmesi görüşü ortaya çıktı. Bunu, yeni bir dünya düzeninin kurulmasında bir adım olarak görüyoruz. İslam dünyasında yeniden birlik, beraberlik adına, bir kıvılcım olmasını diliyoruz" dedi.

Sempozyumu Düzenleme Kurulu Başkanı Mustafa Göktekin ise, İslam coğrafyasına, Osmanlı Devleti'nin İslam'a olan katkılarını, Osmanlı Devleti'nin çıktığı noktada anlatmak istediklerini belirtti.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23