• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Osmanlı'da ameliyat için hastalardan isteniyordu: Rıza senedi

Yeniakit Publisher
2017-11-21 13:25:00 -
Osmanlı'da ameliyat için hastalardan isteniyordu: Rıza senedi

Osmanlı'da ameliyat olacak hastaların, doktorun teşhisi sonrası mahkemeye giderek en az iki şahit huzurunda kadıyla görüşüp ‘rıza senedi’ aldığı ortaya çıktı.

AMASYA Osmanlı İmparatorluğu döneminde ameliyat olacak hastaların, doktorun teşhisi sonrası mahkemeye giderek en az iki şahit huzurunda kadıyla görüşüp ‘rıza senedi’ adında belge düzenlediği belirlendi.

Amasya Üniversitesi Tıp Fakültesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Faruk Tonga, ‘Osmanlı dönemi hasta hekim ilişkileri ve rıza formları’ başlıklı araştırmasında Bursa, Konya, Gaziantep, Kayseri ve Halep gibi şehirlerde kullanıldığı tespit edilen Osmanlıca yazılı ‘rıza senedi’ belgelerine ulaştı. Günümüzde ameliyatlara girmeden önce hastalardan alınan onayın aynısının 500 yıl önce ‘rıza senedi’ adı altında uygulandığını açıkladı.

Belgeleri günümüz Türkçe’sine tercüme eden Yrd. Doç. Dr. Faruk Tonga, “En eski belgeye 1524 yılına ait Bursa kadı sicili kayıtlarında rastladık. Bulabildiğimiz en erken kaydın olduğu bu belgede Bursa’da Balıkpazarı Mahallesi’nde Nikola oğlu Dimitri isimli gayrimüslim Osmanlı vatandaşı o bölgede cerrah olarak çalışan Seydi Ali bin Bereket isimli cerrahın yaptığı mesanesinde taş olduğu teşhisi sonrası iki şahit huzurunda mahkemeye başvuruyor ve aksi bir durumda dava açılmamasını beyan ediyor” dedi.


Yeni Akit Gazetesi
ÖNE ÇIKAN VİDEO

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23