• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Ortaokul öğrencisi yayla muzundan sabun yaptı

Yeniakit Publisher
2016-05-28 16:55:00 -
Ortaokul öğrencisi yayla muzundan sabun yaptı

Van'da ortaokul öğrencisi Nuran Keleş, dağlarda yetişen ve yöre halkı tarafından "uçkun" veya "yayla muzu" adıyla bilinen bitkiden ürettiği sabun ile farklı bir projeye imza attı.

Van'da ortaokul öğrencisi Nuran Keleş, dağlarda yetişen ve yöre halkı tarafından "uçkun" veya "yayla muzu" adıyla bilinen bitkiden ürettiği sabun ile farklı bir projeye imza attı. Şehit Koray Akoğuz Ortaokulu tarafından düzenlenen 4006 TÜBİTAK Bilim Fuarı'na 8. sınıf öğrencisi Nuran Keleş, "Doğal Bir Güzellik Yayladaki Uçkundan Geçer" ismini verdiği projeyle katıldı.

Dağlarda yetişen uçkunun elde ettiği suyunu süt ve kolonya ile karıştıran ve daha sonra bunu buzlukta bekleterek sabun elde eden Keleş, fuarda ilgi gören projesini AA muhabirine anlattı. Projesi ile uçkunun faydalarını kanıtlamak istediğini belirten Keleş, "Araştırmamızda uçkunun kırmızı sebzelerde olduğu gibi kanseri önleyici maddelerden olan ponifenoller bakımından zengin olduğunu öğrendik. Bu nedenle sabun olarak cilde sürüldüğünde, kanser hücrelerinin gelişimini yavaşlatıyor." diye konuştu.

Söz konusu bitkiden cildi yumuşatan, nemlendiren ve yan etkisi olmayan sabun elde ettiğini dile getiren Keleş, "Uçkundan elde ettiğimiz suyu sabunun içine koyduğumuzda cilt kanserini önleyen bir ilaç gibi devreye girer." dedi.

Her yıl mayıs ve haziran aylarında dağlarda uçkun topladıklarını anlatan Keleş, şöyle konuştu:

"Uçkunun ekşimsi bir tadı var. Taze tüketilir ve genelde kullanılmayan kısımları gövdesi ve köküdür. Çiçekleri hoş kokuludur. Uçkunlu sabun kullanarak cilde olan faydasını gözlemleyebiliriz. Uçkun ekşimsi tadından dolayı asit içerir. Bu nedenle cilde sürüldüğünde soda ve sirke gibi gözenekleri açar. Bu da uçkunun cildi temizlediğini gösterir."
ÖNE ÇIKAN VİDEO

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23