• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Ortak kimlik İslam

Yeniakit Publisher
2016-04-17 07:03:00 - 2016-04-17 01:27:32
Ortak kimlik İslam

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile İran Cumhurbaşkanı Ruhani arasında yapılan görüşmelerden sonra, ortak görüş birliğine varıldığı ve İslam dünyasındaki ihtilaflara karşı birlikte duruş sergileneceği ifade edilerek “Ortak kimliğimiz İslam” vurgusu yapıldı.

MÜCAHİD GÜNDOĞDU / ANKARACumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ve beraberindeki heyet ile Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde, Türkiye-İran Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi’nin (YDİK) 3. Toplantısı’na katıldı. Toplantının ardından basın açıklaması yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Ruhani, İslam dünyasındaki ihtilaflara karşı birlikte duruş mesajı vererek “Ortak kimliğimiz İslam” vurgusu yaptılar.

TERÖRİZM VE MEZHEPÇİLİKLE ORTAK MÜCADELE

YDİK toplantısının ardından konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türkiye ve İran, küresel ve bölgesel düzeyde önemli ülkeler. Dolayısıyla hâlihazırda bölgemizi sarsan terörizm ve mezhepçilik sorunları ile bunlara bağlı olarak ortaya çıkan insani krizlerin üstesinden gelinmesi için birlikte çalışmamız gerekiyor. Ülkelerimizin, Suriye ve Irak başta olmak üzere bölgemizde akan kanın ve yaşanan krizlerin durdurulması için gereken çalışmalara öncülük etmesi şart. Aramızdaki siyasi diyaloğu güçlendirmek suretiyle görüş ayrılıklarını asgariye indirmeyi, müşterekleri azamiye çıkarmayı sağlamamız her şeyden önce ülkelerimizin lehinedir. Bu şekilde davrandığımızda, bölgemizdeki sorunlara dışarıdan değil, yine bu bölge içinden çözümler geliştirilmesini özellikle sağlamamız halinde bir an önce netice alacağımıza inanıyorum. Bölgenin iki önemli ülkesi olarak bu konuda bizlere önemli bir sorumluluk düştüğünün farkındayız” şeklinde konuştu.

“BİZİM KİMLİĞİMİZ MEZHEPLER DEĞİLDİR, İSLAM’DIR”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ardından konuşan Hasan Ruhani ise “Ziyaretimizin ilk bölümü İslam İşbirliği Teşkilatı’na katılma şeklinde oldu, İslam İşbirliği Teşkilatı’nın iki önemli amacı mevcuttur. İslam ülkeleri arasında birliği sağlamak ve Filistin halkının hakkını aramak, zulmü sonlandırmak. İran, İİT’nın yanında olacaktır. Aynı zamanda İİT dönem başkanı olarak Türkiye’yi tebrik ediyoruz ve dönem başkanlığının İslam dünyası için hayırlı olmasını diliyoruz. Görüşmemizde öne çıkan önemli bir konu terörle mücadele konusudur. Diğer önemli bir konu da mezheplerin birbirine yaklaştırılması ve İslam dünyasının bütünlüğüdür. Kimliğimiz Şii ya da Sünni olmak değil Müslüman olmaktır. Bizim kimliğimiz İslam’dır, mezhepler değildir” ifadelerini kullandı.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

“İran ve Türkiye ekonomisi birbirini tamamlayıcı özelliktedir” diyen Ruhani, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ambargoların kalkması ile birlikte iki ülke arasındaki işbirliği ortamı hazır hale geldi. İran, Türkiye’nin enerji güvenliğini sağlayabilir; petrol, doğalgaz ve elektrik konusunda Türkiye’nin ihtiyaçlarını giderebiliriz. Bölgemizde birçok sorun mevcut; Yemen, Suriye ve Irak’ta masumlar ölüyor. Bu ülkelerde istenen istikrar sağlanamadı. Bu ülkelere yardımcı olmalıyız. Temel prensipte Türkiye ile fikir ayrılığımız yok, terörizmle mücadele edilmelidir, akan kan durdurulmalıdır, ülkelerin geleceğini kendi halkı belirlemelidir. Cüzi konularda farklılıklarımız olması doğal, daha fazla işbirliği yapmaya her zaman hazırız.”

GÜMRÜK MÜJDESİ

İki ülkenin bankacılık sektörünün birbirleri ile iş yapmasının da çok önemli olduğunu belirten Ruhani, “Türk bankaları İran’da yer açabilirler ve böylelikle ekonomik ilişkilerimizi geliştirebiliriz. Ortak pencere, gümrük konusunda da hemfikir olduk. İnşallah bundan sonra gümrük kapılarında hiç kuyruk görmeyeceğiz. Turizm konusunda hem Türkiye hem de İran atılımlarda bulunabilir ve biz hükümetler olarak bunu teşvik etmeliyiz” sözlerini kaydetti.

“DİNİMİZ, TARİHİMİZ, COĞRAFYAMIZ, MENFAATİMİZ BİR”

Ambargo ve dünya ticaretindeki koşullardan dolayı Türkiye ile olan ticari ilişkilerinin istedikleri seviyede olmadığını vurgulayan Ruhani, “Şu an ambargo kalktı ve bu ambargonun kalkmasından sonra biz toplantımızı yaptık ve ticari ilişkilerimizi daha yukarılara taşıma kararı aldık. Bizim, dinimiz, tarihimiz, coğrafyamız, menfaatimiz bir. Özellikle enerji tarafında biz Türk tarafına şu sözü verdik ki; ‘Türkiye kendini güvencede hissedebilir’. Biz tam olarak Türkiye’nin ihtiyaçlarını gidebiliriz. Turizm konusu da iki ülke olarak teşvikler yapabiliriz. Kültürel anlamda da iki ülkenin lehine olacaktır. İki ülkenin kültürleri birbirlerini tamamlayıcı olabilir. Üniversite ortak araştırma konusunda paylaşımlar yapılabilir. Türkiye ileri düzeyde bir ülkedir. Gelişmelerimizi bu şekilde birlikte hızlandırabiliriz” diye konuştu.

TÜRKİYE İLE İRAN ARASINDA MUTABIK KALINAN KONULARDAKİ 7 BELGE İMZALANDI

Türkiye-İran Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi (YDİK) 3. Toplantısı’nda mutabık kalınan konular imza altına alındı. 

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Ulusal Metroloji Enstitüsü (UME) ve İran Metroloji Merkezi-İran Standartlar ve Sanayi Araştırma Enstitüsü (NMCI- ISIRI) arasında “Mutabakat Zaptı” , İran Standartlar ve Endüstriyel Araştırmalar Enstitüsü (ISIRI) ile Türk Standartları Enstitüsü (TSE) arasında “Standardizasyon, Uygunluk Değerlendirmesi, Metroloji ve Eğitim Alanlarında Uygulama Programı” , Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ile İran Bilim, Araştırma ve Teknoloji Bakanlığı arasında, “Yükseköğretim Alanında Mutabakat Zaptı”,  “Kültür Varlığının Yasadışı İthali ve İhracının, Transitinin ve Mülkiyet Transferinin Yasaklanması ve Önlenmesine İlişkin Mutabakat Zaptı”, “Bitki Koruma ve Bitki Karantinası Alanında Mutabakat Zaptı”, “Türkiye-İran Sosyal Güvenlik Anlaşması”  imzalandı. Türkiye Cumhuriyeti Adalet Bakanlığı ile İran İslam Cumhuriyeti Adalet Bakanlığı arasında “Ortak Açıklama” ise Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ile İran Adalet Bakanı Mustafa Purmuhammedi tarafından imza altına alındı.

 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23