• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'ndan flaş açıklama

Yeniakit Publisher
2016-06-26 20:04:00 - 2016-06-26 22:22:41
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'ndan flaş açıklama

Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu: "Kumluca'daki yangını söndürmüştük ama sabahleyin rüzgarın ters dönmesi neticesinde tekrar alevlendi. Ama şu anda Kumluca'daki yangını kontrol altına aldık."

Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu: "(Antalya'daki orman yangını) Otelleri korumak için orman teşkilatı kendine has, dünyada ilk defa uyguladığı metotla oradaki bütün otelleri yanmaktan kurtardı, yoksa oteller büyük bir risk altındaydı. Kumluca'daki yangını söndürmüştük ama sabahleyin rüzgarın ters dönmesi neticesinde tekrar alevlendi. Ama şu anda Kumluca'daki yangını kontrol altına aldık.''dedi.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, "Kumluca'daki yangını söndürmüştük ama sabahleyin rüzgarın ters dönmesi neticesinde tekrar alevlendi ama şu anda Kumluca'daki yangını kontrol altına aldık" dedi.

Eroğlu, Orman Genel Müdürlüğü Yangın Harekat Merkezindeki basın toplantısında, yurt genelinde bugün 18 yangının çıktığını belirtti.

Bunların 16'sının tamamen kontrol altına alındığını bildiren Bakan Eroğlu, Antalya'da iki yangının yaşandığını söyledi. Kumluca'daki yangının gece söndürüldüğünü ancak rüzgarın yönünün dönmesi neticesinde yangının tekrar alevlendiğini ifade eden Eroğlu, "Şu anda Kumluca'daki yangını kontrol altına aldık. Hatta bazı ekipleri şu anda devam eden Adrasan'a çektik. Şu anda 700 elemanımız bu yangına müdahale ediyor" diye konuştu.

Orman Genel Müdürlüğü ekiplerinin cansiperane şekilde yangınla mücadele ettiklerini dile getiren Eroğlu, "Otelleri korumak için orman teşkilatı kendine has ve dünyada ilk defa uyguladığı bir metotla oradaki bütün otelleri yanmaktan kurtardı. Yoksa oteller büyük risk altındaydı" ifadelerini kullandı.

Bakan Eroğlu yangına 3 uçak ile 5 helikopterin yanı sıra arazözlerin, ilk müdahale araçlarının, dozerlerin müdahale ettiğini, bunların sayılarının daha da artacağını belirterek, "Şu anda rüzgar da biraz hafiflemiş durumda. Kuvvetli esen rüzgarın hızı bir miktar azaldı" dedi.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Yangının ileri teknolojiye sahip Orman Genel Müdürlüğü Yangın Harekat Merkezi'nden takip edildiğini aktaran Eroğlu, merkeze Türkiye genelindeki ekiplere, yangın uçaklarına, helikopterlere, yangın müdahale araçlarına ilişkin bilgilerin geldiğini bildirdi. Merkeze yangına müdahale eden helikopterlerden alınan görüntülerin de aktarılabildiğine dikkati çeken Bakan Eroğlu, merkezde çok tecrübeli uzman personelin görev yaptığını ifade etti.

"İnşallah bu yangını da söndüreceğiz" diyen Bakan Eroğlu, şunları kaydetti:

"Şu ana kadar, yangın mevsiminden bu yana Türkiye'de aşağı yukarı 757 yangın çıktı maalesef. En çok Muğla'da çıkmış. 121 ile Muğla birinci, 109 ile İzmir ikinci sırada, 95 ile İstanbul üçüncü sırada, 86 ile Antalya dördüncü sırada. Gerçekten orman teşkilatı ile ben gurur duyuyorum, cansiperane çalışıyorlar ve çok hızlı müdahale ediyorlar. Yaklaşık 15 dakika içerisinde müdahale ediliyor. 'Şu ana kadar ne yandı' denilirse, orman yangınlarını ikiye ayırıyoruz. Bir, 'örtü yangını', yani tabandaki örtü, o ağaçlara fazla zarar vermiyor sadece örtü yanıyor. Bir de 'tepe yangını' dediğimiz esas o ağaçları tamamen yakan yangın. Bu ikisinin toplamı 1192 hektar. Bu çok büyük bir rakam değil. Biz geçen sene aşağı yukarı 3 bin hektarla yılı kapattık. Şu anda üçte birdeyiz ama şunu ifade edeyim, bunun esas yanan kısmı 604 hektar. 604 hektar zarar gördü diğerleri örtü yangını. Yanan alanların hiçbir şekilde başka maksatla kullanılmasına müsaade etmiyoruz. Bunları tekrar yeniden ağaçlandırıyoruz. Yanan alanlar hiçbir şekilde başka maksatla asla tahsis edilmiyor, verilmiyor ve bir yıl içinde tekrar yeniden ağaçlandırılıyor."

Eroğlu, orman yangınlarında can kaybının olmadığını da vurguladı.

- "ELİMİZDE NET VERİ YOK"

Yangının çıkış sebebiyle ilgili soru üzerine Eroğlu, "Elimizde net hiçbir veri yok. Bununla ilgili Antalya Valiliği, emniyet teşkilatı ve jandarma çok sıkı bir çalışma yapıyor. Biz şu anda sadece bütün gücümüzle yangını söndürmek için gayret ediyoruz. Adrasan'daki yangının muhtemelen o civardaki bir serada bir takım maddeleri dışarı atıp yakmak isterken çıktığı şeklinde bir ihbar geldi ama net bir şey değil" değerlendirmesini yaptı.

Eroğlu, vatandaşların özellikle sıcak ve rüzgarlı mevsimlerde kati suretle ateşle oynamamaları gerektiğini, küçük bir kıvılcımın ormana sıçrayarak kuru yaprak ve ağaç dallarını yakıp kısa sürede yangına sebebiyet verdiğini vurguladı.

- VATANDAŞLARA "DİKKATLİ OLUN" ÇAĞRISI

Haziran, temmuz ve ağustosun yangına karşı çok hassas aylar olduğunu belirten Eroğlu, vatandaşlardan dikkatli olmalarını istedi. Birçok yangının sebebinin dışarı atılan izmaritler olduğunu ifade eden Eroğlu, piknik ateşlerinin söndürülmesi, cam kırıklarının ve çöplerin ormana atılmaması çağrısında bulundu.

Bakan Eroğlu, vatandaşlardan, herhangi bir yangın gördüklerinde, sürekli açık olan "Alo 177" hattını aramalarını talep etti. Herkesin ortak malı olan ormanların olmaması durumunda Türkiye'nin çöle döneceğini dile getiren Eroğlu, ormanların, küresel iklim değişikliğiyle mücadele için en tabi kaynaklar olduğuna dikkat çekti.

- "KEŞAN'DAKİ YANGIN KONTROL ALTINA ALINDI"

Sloganlarının "orman ve su varsa, hayat var" olduğunu anımsatan Eroğlu, Antalya'daki vatandaşlara "geçmiş olsun" dileklerini iletti. Eroğlu, Keşan'daki yangının ise orman teşkilatının cansiperane çalışması neticesinde kısa zamanda kontrol altına alındığını belirterek, "Cenab-ı Allah ülkemizi deprem afetlerinden, orman yangınlarından, sel baskınlarından korusun" dedi. Hava durumuna da değinen Bakan Eroğlu, gelecek haftadan itibaren bazı bölgelerde yağmur beklendiğini ancak bunun içinde Akdeniz'in olmadığını kaydetti.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23