• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Operasyona Ankara şartı!

Yeniakit Publisher
2017-09-16 09:38:00 -
Operasyona Ankara şartı!

Astana zirvesinde Suriye’deki taraflar için kilit öneme sahip İdlib için uzlaşı çıktı

Türkiye, Rusya, İran ve rejim ‘çatışmasızlık bölgesi’ ve el Kaide’nin Suriye kolu HTŞ’ye operasyon için anlaştı. Ankara, daha önce çekince koyduğu operasyona ‘muhaliflere dokunulmaması’ şartıyla ‘evet’ dedi.

Suriye’deki iç savaşa çözüm için başlatılan Astana görüşmelerinin 6.’sında çatışmasızlık bölgeleri formülünün İdlib için de uygulanması kararlaştırıldı. Önceki zirvede garantör ülke olarak ilan edilen Türkiye, Rusya ve İran ile şam yönetimi Suriye’nin sayasi geleceği için anahtar olarak görülen İdlib’te çatışmasızlık bölgelerinin oluşturulması için mutabakata varırken, El Kaide bağlantılı terör örgütü Heyet Tarir Şam’a 3’lü operasyon için de el sıkıştı. Karar’ın güvenilir kaynaklardan aldığı bilgeye göre, Türkiye, YPG’nin kente girme ihtimali, göç dalgası ve sivil kayıplar gibi nedenlerle sıcak bakmadığı operasyona şartlı ‘evet’ dedi. Ankara’nın ‘muhaliflere operasyon yapılmayacak, harekattan sonra bölgede kalmaya devam edecekler’ şartını Rusya ve İran’ın kabul ettiği öğrenildi. 3 ülkenin İdlib’e yapacağı ortak harekatta Türkiye’nin muhaliflerin, Rusya ve İran’ın ise rejimin kontrolündeki bölgelerde askeri olarak konuşlanacağı kaydedildi.

Türkiye böylece muhaliflere Rusya ve İran’ın müdahalesini engelleyecek ve HTŞ’ye yapılacak askeri müdahaleden olumsuz etkilenmemelerini sağlayacak güvenlik duvarı oluşturacak. İdlip’te muhaliflerin bulunduğu bölgelerde konuşlanacak Türk askerleri sivillerin korunmasını da sağlayacak. Rejim kontrolündeki bölgelerde ise Rusya ve İran’ın askeri varlığı olacak. Astana zirvesinden günler önce bölgedeki Rus güçlerinin bazı noktalarda harekete geçmesi ise dikkat çekti. İbdib’in güneyinde Esad rejiminin kontrolündeki alanlarda Rus askerleri kontrol noktaları oluşturmaya başladı. Rusların, İbdib’e giriş çıkışları kontrolleri altına almaya başladığı öğrenildi. Ancak planda çok fazla değişken olması nedeniyle kaynaklar ‘Operasyonun ayrıntıları Ekim ayında yapılacak 7. Astana zirvesine kadar netleşir ya da ya da her an harekat başlayabilir” değerlendirmesi yapıyor.

KOORDİNASYON MERKEZİ KURULACAK

Türk Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada ise üç ülkeden gözlemcilerin, çatışmasızlık bölgesinin sınırlarını oluşturan güvenlikli bölgelerde oluşturulacak kontrol ve gözlem noktalarında konuşlandırılacağı belirtildi. Açıklamada “Gözlemci kuvvetlerin asli görevi, rejim ve muhalefet arasında çatışma yaşanmasını engellemek ve olabilecek ateşkes ihlallerini izlemek olarak tanımlandı. Gözlemci kuvvetlerin faaliyetlerinin eşgüdümü, üç garantör ülke arasında oluşturulacak Müşterek Koordinasyon Merkezi tarafından sağlanacak.  Açıklamada  “Türkiye muhalefetin garantörü sıfatıyla sahadaki muhaliflerin değerlendirmelerini de dikkate alarak mutabakatın hayata geçirilmesinde belirleyici rol oynadı” denildi. Tablonun netleşmesi için 7. Astana zirvesinin yapılacağı Ekim’e randevu verildiği belirtilirken, operasyonun her an başlayacabileceği  ifade ediliyor.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

SURİYE’DEKİ SON SAHNEDE EN KRİTİK ADIM

Türkiye, Rusya ve İran, Astana süreciyle Suriye’deki çatışmasızlık dönemini başlatmıştı. İdlib’in Heyet Tahrir Şam’ın kontrolüne geçmesinin ardından kentin teröristlerden temizlenmesi, Suriye’nin siyasi geleceği ve aktörlerin konumu açısından en kritik adım halini aldı. Çevresiyle birlikte 6 milyon sünni Suriyeli’nin yaşadığı kente yapılacak askeri operasyonun, ağır sivil kayıplara, Türkiye’ye milyonlarla ifade edilecek göç dalgasına ve Suriyenin geleceğini etkiliyecek demografik dönüşüme neden olma ihtimali Ankara’nın askeri müdahaleye çekinceli yaklaşmasına neden olmuştu. Ankara’nın, YPG ile birlikte hareket eden ABD ile Fransa ve Rusya’nın operasyonu gündemine almasının ardından, Astana’da askeri müdahale yeşil ışık yakması kaçınılmaz hale geldi. Türkiye’nin muhaliflerin İdlip’deki varlığını sürdürmesi için koyduğu şartların bölgenin geleceği için kritik öneme sahip olduğu belirtiliyor.

AFRİN İÇİN ÖSO’DAN LİSTE İSTENDİ

Türkiye’nin YPG’nin temizlenmesi için uzun süredir hazırlandığı Afrin operasyonunun önümüzdeki hafta sonu başlayabileceği iddia edildi. Türkiye’nin ÖSO güçlerinden savaşçı ve muhümmat sayısını kesin olarak bildirmesini istediği öğrenildi. Fırat Kalkanı operasyonu öncesi de aynı durumun yaşandığına dikkat çekiliyor.  İdlib’e de eşzamanlı bir operasyon gerçekleşebileceği gelen bilgiler arasında.

KARAR

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23