• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Onlar İslam’la 21. asırda tanıştı

Yeniakit Publisher
2017-07-26 05:03:00 -
Onlar İslam’la 21. asırda tanıştı

Kamerun ormanlarında yaşayan ve 5 bin yıllık avcılık kültüründen gelen Pigmeler arasında Müslüman bir topluluk bulunuyor. Atlas Okyanusu’nun kıyısındaki Kribi şehrine 30 kilometre uzaklıktaki ormanlık alanda bulunan Makure-1 köyünde yaşayan Pigmeler, 2004-2009’da İslamiyet’i seçerek Müslüman oldu.

YAUNDEAfrika’nın en eski yerlileri arasında gösterilen, Kamerun ormanlarında yaşayan ve 5 bin yıllık avcılık kültüründen gelen Pigmeler arasında Müslüman bir topluluk bulunuyor.

Atlas Okyanusu’nun kıyısındaki Kribi şehrine 30 kilometre uzaklıktaki ormanlık alanda bulunan Makure-1 köyünde yaşayan Pigmeler, 2004-2009’da İslamiyet’i seçerek Müslüman oldu.

Yaklaşık 30 kişinin yaşadığı köy halkı, 2004’de bir grup Katarlı din adamının İslamiyeti anlatması ve 2009’da Türk sivil toplum kuruluşlarının çabalarıyla Müslüman oldu. Köyde, İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfının (İHH) ve Kamerunlu Müslüman derneklerin yaptırdığı 2 cami bulunuyor. İHH’nın 2013’te yaptırdığı Darussaadet Fatih Sultan Mehmet Camisi’nde Pigme halkı, aynı zamanda Kur’an-ı Kerim öğreniyor.

İLK MÜSLÜMAN OLAN İBRAHİM İSMİNİ ALDI

Pigmelere öğretmenlik yapan Bantu kabilesinden İsmail Nzie, yaptığı açıklamada, küçüklüğünden beri Pigmelerin içinde yaşadığını ve onların dilini iyi bildiğini aktararak, “Ben de sonradan Müslüman olduğum için onları daha iyi anlayabiliyorum. Bu yüzden onların dini bilgileri iyi bir şekilde hazmedebileceği şekilde davranmaya çalışıyorum” dedi.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Makure-1 köyü Pigmelerinin şefi Haruna Fouer ise Katarlıların köydekilere İslamiyet’i tebliğ etmesi sonucu ilk olarak İbrahim ismini alan birisinin Müslüman olduğunu ve daha sonra onun vesilesiyle de kendisinin Müslüman olduğunu söyledi. Şef Fouer, daha önce dünya ile alakalarının olmaması nedeniyle hiçbir dinden haberdar olmadıklarını belirterek, “İslamiyet’ten önce başka bir dinimiz yoktu. Bu yüzden İslamiyet’i seçmek bize hiç zor gelmedi” diye konuştu.

“MÜSLÜMAN OLDUKTAN SONRA HAYATIMDA ÇOK ŞEY DEĞİŞTİ”

Köy halkından Abdullah Gounde de Müslüman olmadan önce Hristiyanlığın kendisine tebliğ edildiğini ve kendisinin bunu anlamasa da kabul ettiğini ifade etti. Gounde, Müslüman olmadan önce Allah’ın varlığı başta olmak üzere inanç temelli birçok şüphenin devamlı olarak kafasının içinde dolaştığını ifade ederek, şunları söyledi: “Hristiyanken din ile ilgim yok denecek kadar azdı, ancak Müslüman olduktan sonra hayatımda çok şey değişti. Artık bir yaratıcı olduğuna inanıyorum ve ona göre davranıyorum. İçki içmiyorum, domuz eti yemiyorum, temiz giyiniyorum” diye konuştu.

Amina Bodoum da önce kocasının Müslüman olmasına kızıp köyü terk ettiğini ancak bir süre sonra yaşadığı olumsuzluklar üzerine köye dönerek Müslüman olduğunu anlattı. İslamiyet’in köye başka bir hava kattığını fark ettiğini söyleyen Bodoum, artık bir Müslüman gibi yaşamaya çalıştığını ve yemekleri hazırlarken İslami esasları dikkate aldığını ifade etti.

12 yaşındaki Bilal Fouer ise Müslüman olduktan sonra yaptığı işlerden lezzet almaya başladığını, gittiği her yerde Allah’ın yanında olduğunu düşündüğünü ve bu yüzden Allah’a ibadet etmeyi çok sevdiğini belirtti.

 
Yeni Akit Gazetesi

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23