• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Ömer Faruk Yelkenci'nin 18 Mart mesajı

Yeniakit Publisher
2017-03-18 01:03:00 -
Ömer Faruk Yelkenci'nin 18 Mart mesajı

İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Faruk Yelkenci 18 Mart Çanakkale Zaferi vesilesiyle bir mesaj yayınladı.

Yelkenci'nin mesajı şöyle:

18 Mart Çanakkale Zaferi’nin yıldönümünde oradaki şuurun, birlik beraberliğimizin daha da güçlenmesine vesile olması dileklerimle; Çanakkale’yi ve 15 Temmuz’u destan kılan Milletimizin tüm zaferleri kutlu olsun!

BİR DESTAN : ÇANAKKALE !

Çanakkale’yi öğreterek güçlü nesiller inşa edebiliriz…

Bir aralık arkamda bir ayak sesi duyar gibi oldum. Geriye dönünce Ali Çavuş’la göz göze geldim. Sapsarı olmuştu. Yüzünde derin bir ızdırabın o müthiş, sarsıcı çizgileri vardı. Daha neyin var dememe kalmadan kolunu uzattı. Dehşetle ürperdim. Sol kolu, bileğinin dört parmak kadar yukarısından aldığı bir isabetle hemen tamamen kopacak hale gelmişti. Elini, yere düşmekten zayıf bir deri parçası alıkoymakta idi. Dişlerini sıkarak ızdırabını hafifletmeye çalışıyordu. Sağ elindeki çakıyı bana uzatarak dedi ki :

-“Şunu kesiver kumandanım.”
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Bu tüyler ürpertici vazifeyi yaparken bir şey söylemiş olmak için “Üzülme Ali Çavuş. Allah(c.c.) vücuduna sağlık versin.”diye mırıldandım...

Ali Çavuş gibi niceleri, Çanakkale destanını yazıyordu. Onlar öyle bir destan yazmışlardı ki orada, tarih bunu kayda geçirmekten acizdi.

 İngiliz Bahriye Nazırı Winston Churchill’e göre Çanakkale Boğazı donanma ile zorlanırsa Boğazları ve İstanbul’u ele geçirmek mümkün olurdu. Böylece şu üç ana gaye hasıl olmuş olurdu;

1-     Osmanlı Devleti barışı kabullenmek zorunda kalır ve açtığı cepheler tasfiye edilmiş olurdu.

2-     Rusya’ya silah ve malzeme yardımı yapılır, Rusya’nın da buğdayından istifade edilmiş olunurdu.

3-     Osmanlı Devleti’nin savaştan çekilmesi ve Boğazların İtilaf devletlerinin eline geçmesi ile henüz savaşa katılmamış Balkan devletlerinin kendilerinden yana tavır belirlemeleri sağlanmış olurdu.

Bu gayelerle ortak İngiliz – Fransız donanması 19 Şubat 1915’ten itibaren, dış denizden boğazın her iki yanındaki Türk tabyalarını bombardımana başladılar. Bu 18 Marta kadar devam etti. Nihayet 18 Mart 1915 günü donanma Çanakkale Boğazı’na girerek, boğazı geçme teşebbüsünde bulundu. Lâkin bu onlar için tam bir felâket oldu. Bu teşebbüs 10:45’te başlamıştı. Akşam, güneş batarken 7 düşman gemisi Boğazın sularına gömülmüş bulunuyordu. Bu durum karşısında düşman donanması geri çekilmek zorunda kaldı.

İngiliz – Fransız İttifakının bu başarısızlığı prestijlerini sarsmıştı. Bu tarafsız devletlerle bütün İslâm âleminde geniş politik tesirler yapabilirdi. Bu sebeple müttefikler iş sonuna kadar götürmeye karar verdiler. Nisan ayı sonlarında 70.000 kişilik bir İngiliz – Fransız kuvveti Gelibolu yarımadasının güneyine çıkarılmaya başlandı. Gelibolu’yu işgal edip boğaza sahip olmak istiyorlardı.

Gelibolu yarımadasında Türk askeri istilâcı kuvvetlere karşı şiddetli bir mukavemet gösterdi. Müttefikler bunu hiç beklemiyordu. Türk askeri istilâcı kuvvetleri denize atamadı ama düşman da 2,5 ayda ancak3 kmilerleyebildi. Çok kanlı muharebeler oldu. M. Kemâl’in komutanı bulunduğu Anafartalar’da düşman üç hafta içinde 40 bin askerini kaybetti.

Müttefikler devamlı olarak asker kaybetmeye başlayınca bu teşebbüsten vazgeçtiler ve Aralık ayından itibaren çekilmeye başladılar. Müttefikler ölü ve yaralı olarak 250 bin kişi kaybetmişlerdi.

Çanakkale Muharebeleri aynı zamanda 250 bin Türk askerinin şehit olmasına sebep oldu. Fakat boğazlar da düşmana verilmemiş oldu. Düşman, tüm mağrurluğuna rağmen başarısız olmuş, gurur ve kibriyle birlikte mağlup olmuştu.

Ayrıca burada başka bir alanda da savaş verilmişti. İnsanlık alanında Batı medeniyetinin temsilcileri, kültürümüzün özünün bir parçası olan ve ismini Peygamberimiz Hz. Muhammed’den alan Mehmetçiğin kendilerine verdiği insanlık dersini bakınız nasıl hayretler içinde itiraf ediyorlar ;

          …Yaralılar arasında dolaşan Fransız General Bridges, kendi gömleğinden bir parça ile Fransız askerinin yarasını temizlemeye çalışan Mehmetçiğe hayretler içinde sorar;

           -“Niçin ona yardım ediyorsunuz?” Mehmetçik şu cevabı verir ;

          -“Bu Fransız yaralanınca cebinden yaşlı bir kadın resmi çıkardı. Herhalde annesinin resmiydi. Benim kimim, kimsem yok. İstedim ki o kurtulsun da annesinin yanına dönsün.”

            Bridges’in emir subayı Mehmetçiğin yakasını açtığında General donup kalır:

          -“Çünkü Türk askerinin göğsünde Fransız askerinkinden çok ağır bir süngü yarası vardı. Ve bu yaraya bir tutam ot tıkamıştı. Az sonra ikisi de öldüler.”

İşte bu Mehmetçik Çanakkale’yi geçilmez kılarak, I. Cihan Harbi’nin uzamasına sebep olmuştur. Böylece kolayca ele geçireceklerini zannettikleri Anadolu topraklarını ele geçirememişlerdir. Ayrıca İtilaf Devletlerinin Çarlık Rusya’sına yardım etmeleri engellenmiş, nihayet iyice zayıflayan Çarlık Rusya’sı 1917 Bolşevizm İhtilaline mani olamamıştır.

 Bu mühim neticelerin yanı sıra Avrupa ve temsil ettiği medeniyet mensupları nasıl bir imanla ve nasıl bir nesille mücadele ettiklerini görmüş oldular. O imanın sahibi ve o nesil, taşıdığı ismin kime ait olduğunun idrakinde olan Mehmetçik idi. O Mehmetçiği Çerkeş önlerinde cephane ıslanmasın diye çocuğundan esirgediği örtüyü cephanenin üzerine seren ana doğurdu. O Mehmetçiği ,  Nişanlısı Hasan’ın künyesi ( Şahadet haberi) geldiğinde evine Albayrak çeken Emine dualadı. O Mehmetçiği  1915’te Çanakkale’de şehit düşen yedek subay kardeşi Ahmed Tevfik’i, ağabeyi İdris Sabih yüreği yana yana bakın nasıl ağladı;           

        KARDEŞİME

O kadar yandı mı bağrın ey çocuk?

Ecelin sunduğu şerbeti içtin!

Sırayı saygıyı unuttun çabuk,

Sebep ne ağandan ileri geçtin?

 

Yirmi üç baharı kavuran ateş

Güllerin kalbini dağlasa çok mu?

Bir damla şebneme susadı güneş,

Sümbüller sorarsa hakları yok mu?

 

Bir çile, ipekten yumuşak sinen

Serhaddi tuttu sarp Balkanlar gibi

Kaşından daha çok bıyığın yokken

Döğüştün yeleli arslanlar gibi

 

Ne kadar aradım senin kabrini,

Yok diye boynunu büktü her çiçek

Yanıldım kardeşim bağışla beni

Sen arzdan semaya naklettin gerçek – İDRİS SABİH

 

İngiliz donanmasına komutanlık eden General Hamilton’un acziyetlerini gösteren şu itirafı karşısında başkaca bir şey söylemeye gerek var mı?

- Namlusunun ucunda Cennet’i gören Mehmetçik’e karşı nasıl başarılı olunabilir ki?

Ömer Faruk Yelkenci

                               İl Millî Eğitim Müdürü

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23