• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Zimbabve'de darbe! Cumhurbaşkanı gözaltında

Yeniakit Publisher
2017-11-15 09:53:00 - 2017-11-15 11:47:19
Zimbabve'de darbe! Cumhurbaşkanı gözaltında

Zimbabve'de bu sabah darbeci askerler hükümet binası, meclis ve yüksek mahkemeye giden yolları kesti. Cumhurbaşkanı Mugabe'nin gözaltına alındığı duyuruldu.

Zimbabwe’de tanklar sabah saatlerinde devlet başkan yardımcısı için sokağa çıkştı. Görgü tanıkları dört muharebe tankının başkent Harare'ye doğru ilerlediğini bildirmişti.

Afrika'nın güneyinde yer alan Zimbabve'de dün akşamüstü başlayan askeri hareketlilik, bu sabah zırhlı araçların başkent Harare'de meclis, hükümet binaları ve yüksek mahkemeye giden yolları kapatmasıyla devam ediyor.

Son olarak iktidar partisi, kurucuları olan 93 yaşındaki Cumhurbaşkanı Robert Mugabe'nin darbe kapsamında gözaltına alındığını duyurdu.

TANKLAR SOKAKLARDA, ATM'LERİN ÖNÜNDE KUYRUK VAR
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Görgü tanıklarına dayandırılan haberlerde zırhlı araçlarla birlikte silahlı askerlerin de sokaklarda olduğu bildiriliyor.Ülkedeki çalkantının zirveye çıkması üzerine halk banka şubelerine koşup para çekmeye başladı. Banka şubeleri ve ATM'ler önünde kuyruklar var.

Zimbabve'de dün akşam saatlerinde darbeci askerler yolları kesti, devlet binalarının büyük bir kısmını ele geçirdi. Devlet televizyonunu ele geçirerek bir açıklama yapan darbeciler, 'askeri darbe gerçekleşiyor' iddialarını reddederek "Amacımız Cumhurbaşkanı Robert Mugabe'yi iktidardan indirmek değil, çevresindeki suç şebekesini çökertmek" diyerek 'darbe' söylentisini yalanladı. Ancak Zimbabve Devlet Başkanı'nın gözaltına alınması ordunun sözlerinin doğru olmadığını ortaya koydu.

MUHALEFETTEN DEMOKRASİYE DÖNÜŞ ÇAĞRISI

Ülkedeki muhalefet partisi Demokratik Değişim Hareketi, ordu müdahalesinin ardından bir an önce barışçıl bir şekilde demokrasiye dönülmesi için çağrı yaptı.

ABD BÜYÜKELÇİLİĞİ KAPATILDI

Zimbabve Büyükelçiliği'ni kapatan ABD, ülkedeki tüm vatandaşlarından evlerinden çıkmamalarını istedi.

Geçen hafta başlayan gerilimde Cumhurbaşkanı Mugabe'nin hamlesi karşısında Genelkurmay Başkanı Constantino Chiwenga askeri müdahale tehdidinde bulunmuştu.

Askeri baskıya boyun eğmeyeceğini duyuran iktidar partisi Zanu-PF, Genelkurmay Başkanı Chiwenga'yı 'vatana ihanet'le suçlamıştı.

Genelkurmay Başkanı Chiwenga, görevden alınan eski Devlet Başkan Yardımcısı Emmerson Mnangagwa'nın destekçilerine yapılan tasfiyeye son vermek için "adım atmaya" hazır olduğunu söylemişti.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23