• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Kuzey Kore’de 'ABD topraklarını vurabilecek füzeyi başarıyla denedik' sevinci

Yeniakit Publisher
2017-11-29 10:40:00 - 2017-11-29 13:47:32
Kuzey Kore’de 'ABD topraklarını vurabilecek füzeyi başarıyla denedik' sevinci

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'un emriyle gerçekleştirilen füze denemesinin 'başarıyla' tamamlandığı duyuruldu.

Hwasong-15 tipi füzenin gökyüzünde 4 bin 475 km yükseldiği açıklandı. Kıtalararası füze, 950 kilometre uçup Japonya açıklarına düştü. Füzenin ABD'nin tamamını vurma kapasitesine sahip olduğu vurgulandı.

Kuzey Kore, başarılı bir kıtalararası balistik füze denemesi yaptığını açıkladı. Kuzey Kore Merkez Televizyonu'nda, yalnızca önemli haberleri duyurmak için kameralar karşısına geçen 'büyükanne' Ri Çun-hee, yerel saatle bugün 'Hwasong-15' adlı kıtalararası balistik füzenin fırlatıldığını duyurdu.

'Ülke lideri Kim Jong-un'un emriyle yapılan denemenin başarıyla tamamlandığı' belirtilen haberde, 'bu füzenin ABD topraklarını vurabilecek kapasitede olduğu' belirtildi. Ri ayrıca şu ifadeleri kullandı: "ICBM Hwasong-15'in test edilmesi, Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti'nin yüce ve kahraman halkının kazandığı paha biçilemez bir zaferdir."

Resmi haber ajansı KCNA'nın haberinde de ICBM Hwasong-15 tipi sistemin 'ABD'nin tamamını vurma kapasitesine sahip, güçlü ve ağır bir başlık taşıyan uluslararası balistik füze olduğu belirtildi.

Bu arada Kuzey Kore, balistik füzenin ulaştığı irtifanın 4475 kilometre olduğunu ve fırlatıldığı yerin 950 kilometre uzağına düştüğünü açıkladı. ABD Savunma Bakanı James Mattis, fırlatılan füzenin şimdiye kadarki en yüksek irtifalı füze olduğunu söylemişti. Bir diğer Batlı uzman da irtifanın 13000 kilometre olduğunu öne sürmüştü.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

ULUSLARARASI TEPKİLER

Avrupa Birliği ile birçok ülkeden kınama mesajları geliyor. AB'den yapılan açıklamada, "Kuzey Kore'nin uluslararası sorumluluklarının kabul edilemez ihlali" denildi.

Yeni  Zelanda Dışişleri Bakanı Winston Peters, "Bu füze testleri derin hayal kırıklığı yaratıyor. BM yaptırımlarını tam olarak uygulamak dahil olmak üzere, görevimizi yerine getirmeye devam edeceğiz. Yeni Zelanda, küresel güvenliğe yönelik bu  tehdide karşı diplomatik bir çözümü destekliyor" dedi.

Endonezya Dışişleri Bakanlığı, Kuzey Kore’nin balistik  füze denemesini kınadı.

Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Endonezya’nın, Kuzey  Kore’nin bölgedeki barış ve güvenliği tehdit eden kıtalararası balistik füze  denemesini kınadığı belirtildi.

TRUMP "İLGİLENECEĞİZ" DEMİŞTİ

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Kuzey Kore'nin bir füze denemesi yaptığını açıklamıştı. Pentagon Sözcüsü Albay Rob Manning, füzenin bin kilometre uçtuktan sonra Japon Denizi'ne, Japonya kara suları içindeki bölgeye düştüğünü söylemişti.

Kuzey Kore'nin son füze denemesiyle ilgili gerekli adımları atacakları mesajını veren ABD Başkanı Donald Trump, "Bununla ilgileneceğiz. Bu, ele alıp değerlendireceğimiz bir durum" açıklamasını yapmıştı.

Pyongyang yönetimi, en son balistik füze denemesini 15 Eylül'de orta ölçekli balistik füze fırlatarak yapmıştı.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23