• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

O kentte sona gelindi...

Yeniakit Publisher
2017-05-18 00:11:00 -
O kentte sona gelindi...

ABD'nin yoğun hava desteği sağladığı Irak güçleri Ramazan ayına kadar Musul'u DEAŞ'ten geri almak istiyor.

ABD'nin yoğun hava desteği sağladığı Irak güçleri Ramazan ayına kadar Musul'u DEAŞ'ten geri almak istiyor.

ABD öncülüğündeki Uluslararası Koalisyon'a ait savaş uçaklarının yoğun hava desteği sağladığı Irak hükümeti güçleri Ramazan ayına kadar Musul Operasyonu'nu bitirme çabasında. Kentin batı yakasının büyük bir çoğunluğunu ele geçiren Irak hükümetine bağlı güçler kentte DEAŞ'in hakimiyet alanının sadece %6 ile sınırlı olduğunu iddia ediyor.

Irak hükümetine bağlı güçler verdikleri büyük personel ve zırhlı araç zayiatının ardından kentin geniş bir bölgesinde kontrolü sağlamayı başardılar. 

ABD'nin yoğun hava desteği altında ilerlemeye çalışan Irak hükümet güçleri uzun bir süredir DEAŞ lideri Bağdadi'nin "Hilafet" ilanını yaptığı, Eski Musul semtinde bulunan El Nuri Camii'ni DEAŞ'ten geri almak istiyor. Çatışmaların bu noktada yoğunlaştığını söyleyen yetkililer, El Nuri Camii'nden birkaç yüz metre uzakta DEAŞ savaşçıları ve hükümet güçleri arasında yer yer şiddetli çatışmaların yaşandığını aktarıyor.

Kuzeybatı Cephesi ile İlerleme Sağlanabildi

Uzun bir süredir Musul'un batı yakasında ilerleme sağlayamamış olan Irak hükümetine bağlı güçler, geçtiğimiz günlerde ABD'nin hava desteği ile açılan yeni Kuzeybatı cephesi sayesinde belli bir miktar ilerleme sağlayabildi. Bu ilerleme sayesinde sembolik bir öneme sahip olan El Nuri Camiisinin de bulunduğu Eski Musul semtine biraz daha yaklaşılabildi.

Bombalı Araç Saldırıları

IŞİD'in elindeki en etkili saldırı şekli olan bomba yüklü araç saldırıları halen yoğun bir şekilde Irak hükümet güçlerini hedef alıyor. Musul Operasyonu'nun bu kadar uzamasının en büyük sebeplerinden olan bomba yüklü araçlar sebebiyle hükümet güçleri halen oldukça fazla kayıp vermekte. Bomba yüklü araçlar ve tuzaklanmış EYP'ler sebebiyle ilerlemekte oldukça güçlük çeken hükümet güçleri ayrıca halen DEAŞ'in keskin nişancı saldırıları ile de karşı karşıya.

Musul Operasyonu Ramazan'a Kadar Biter mi?

Reuters'a konuşan Iraklı bir askeri yetkili, ilerlemenin bu şekilde sürmesi halinde birkaç güne kadar Musul Operasyonu'nun bitebileceğini ifade etti. Ancak DEAŞ'in halen devam eden bomba yüklü araç saldırıları operasyonun istenilen sürede bitmemesine sebep olabilir. Özellikle kentin Eski Musul semtinde tam bir şehir savaşının yaşanacağı ve operasyonun bu bölgedeki çatışmalar ile sonlanabileceği ifade ediliyor.

Irak Genelkurmay Başkanı Osman el Ganimi de geçen hafta yaptığı bir açıklamada, "Musul'un Ramazan ayı başlamadan DEAŞ'den tamamen temizlenmiş olacağını" iddia etmişti.

Bazı askeri yetkililer, DEAŞ'in elindeki bölgelerin tamamı kontrol altına alınamasa bile, "Ramazan ayı başlayana kadar Musul'un batı yakasında sağlanacak olan ilerleme ile bir zaferin ilan edilebileceğini" ifade ediyorlar. 

Aynı askeri yetkililer, Musul kenti batı yakasının geri kalanında DEAŞ savaşçılarının kuşatma altına alındığını ve örgütün bir süre sonra silah, mühimmat ve temel ihtiyaç maddelerini bulmakta sıkıntı yaşayacağını bunun da operasyona artı yönde bir katkı sağlayacağını ifade ediyorlar.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

"DEAŞ Tam Bir Yenilginin Eşiğinde"

Öte yandan Bağdat'ta düzenlenen basın toplantısında konuşan ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin sözcüsü John Dorrian, DEAŞ'in Irak'ın Musul kentinde "tam bir yenilginin eşiğinde" olduğunu söyledi.

Geçtiğimiz sene Ekim ayında başlayan Musul Operasyonu sebebiyle yarım milyondan fazla sivil evlerini terk etmek zorunda kalmış, binlercesi ise kentte yaşanan çatışmalar ve hava saldırılarından dolayı yaşamını yitirmişti.

Kaynak: Mepa News

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23