• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

O işlemi Bank Asya'da da yapmışlar

Yeniakit Publisher
2015-05-29 03:05:00 - 2015-05-29 03:13:11
O işlemi Bank Asya'da da yapmışlar

Paralel Yapı'nın finans kaynağı Bank Asya'da yapılan incelemelerde, 800 bin işlemin silindiği ortaya çıktı. Muhasebe ve borç kayıtları yok edilirken, konunun üzerine giden bürokratlara engel çıkarıldı.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) bilişim uzmanlarının Bank Asya'da yaptığı incelemelerde şok bir detay daha ortaya çıktı. 17 ve 25 Aralık darbe girişimi başarısızlıkla sonuçlanınca yasadışı dinlemeleri Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı ve Emniyet'te bir bir silen paralel yapının, aynı işlemi Bank Asya'da da gerçekleştirdiği anlaşıldı.

BİLANÇOLARI DÜZELTTİLER

İncelemelerde 17 Aralık'tan hemen sonra Bank Asya'da 800 bin işlemin silindiği tespit edildi. Edinilen bilgiye göre, muhasebe kayıtları silindi ve bazı borçlar yapılandırıldı. Konu BDDK'da ilgili dairelere iletildi. Durumun üzerine gitmek isteyen bürokratlar kurum içinde cemaate yakın isimler tarafından etkisiz hale getirildi. Bank Asya'nın Eylül 2014'te Bankacılık Kanunu'nun 'kısıtlayıcı önlemler' içeren 70'inci maddesi kapsamına alındığını anımsatan BDDK uzmanları, şunları kaydetti: "Bankaya süre verildi. Burada sınır konulmadığı için otomatik olarak 1 yıl süre tanınmış oldu. Bu sürede bilançolarını düzeltip, kayıtları silmişler. Aynı dönemde BDDK bilişim uzmanları da bankada inceleme yaptı. O 1 yılda 800 bin-1 milyon arasında işlemin silindiği ortaya çıktı. Muhasebe kayıtlarını düzeltip, bazı borçları sildiklerini düşünüyoruz."

Bilişim uzmanlarının konunun murakıplarca incelenmesi talebinde bulunduğunu belirten uzmanlar, bu konunun üzerine gidenlere baskı yapıldığını söyledi.

ULUSAL GÜVENLİK İNCELEMESİ
ÖNE ÇIKAN VİDEO

BDDK'nın yeni Başkanı Mehmet Ali Akben, Bank Asya'nın ortaklarının belgelerini tamamlayamadığını açıklarken; bankanın ulusal güvenlik boyutu ile de incelemeye alınabileceği belirtiliyor. Paralel yapının Kırmızı Kitap'a girmesinin ardından terör örgütü olarak nitelendirilen yapıda yer alan bazı isimlerin bu bankadaki hesaplarının incelenmesi planlanıyor. Uzmanlar, terör örgütü üyeleri ile bir bağ kurulması durumunda bankaya ulusal güvenlik nedeniyle el konulmasının mümkün olduğuna işaret ediyor.

İŞİ YAVAŞLATANLAR TESPİT EDİLİYOR

BDDK'nın yeni Başkanı Akben, birlikte çalışacağı ekibi yeniliyor. Kurulun çalışmalarını kilitleyenlere karşı mücadeleye öncelik veren Akben, Paralel Yapı'ya yönelik işlemi yavaşlatanlarla yollarını ayıracak.

Hazal Ateş / TAKVİM

 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23