• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

New York’ta liderler geçidi

Yeniakit Publisher
2014-09-23 08:16:00 - 2014-09-23 10:34:02
New York’ta liderler geçidi

ABD’nin New York kentinde bugün başlayacak olan BM İklim Zirvesi’ne başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere 120’ye yakın devlet ve hükümet başkanı katılacak. Zirveye katılacak liderler, iklim değişikliğinin neden olduğu sorunlara yönelik çözüm önerileri, taahhütleri ve çabalarını sunacak.

ABD’nin New York kentinde bugün başlayacak Birleşmiş Milletler (BM) 69. Genel Kurulu’na katılacak liderlerin, toplantı kapsamında düzenlenecek BM İklim Zirvesi’nde iklim değişikliği konusunda anlaşmaya varması bekleniyor.

120’YE YAKIN LİDER KATILACAK

BM Genel Merkezi’nde düzenlenecek zirveye katılması beklenen 120’ye yakın devlet ve hükümet başkanı, iklim değişikliğinin neden olduğu sorunlara yönelik çözüm önerileri, taahhütleri ve çabalarını sunacak. 

Devlet ve hükümet başkanlarının yanı sıra iş dünyası ve sivil toplum örgütlerinden liderlerin de katılacağı zirve, 2015’in aralık ayında Fransa’nın başkenti Paris’te yapılacak İklim Konferansı öncesinde iklim değişikliğiyle mücadelenin çerçevesinin oluşturulması için önemli bir fırsat olarak görülüyor.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, iklim değişikliğinin dünyanın dört bir yanında hava şartlarını etkileyerek yerleşik düzene ciddi ölçüde zarar verdiğini belirterek, sera gazı emisyonunu azaltarak ve düşük karbonlu sanayiler inşa ederek risklerin azaltılabileceğini kaydetti.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

İklim değişikliğiyle mücadeleye her ülkenin ve her bireyin katılmasının büyük önem taşıdığını vurgulayan Ban, zirveye katılacak ülkelerin liderlerine iklim değişikliğinin neden olduğu etkilere karşı mücadele çağrısında bulundu. Dünya Meteoroloji Örgütü (DMÖ), yıllık sera gazı emisyonu raporunda, iklim değişikliğine neden olan sera gazının atmosferdeki miktarının, karbondioksit (CO2) yoğunluğunun artması sonucu geçen yıl rekor düzeye ulaştığını açıklamış, uluslararası topluma iklim değişikliğinin neden olacağı potansiyel yıkımı önlemek için harekete geçmesi uyarısında bulunmuştu.

TÜRKİYE'NİN ''ULUSAL EYLEM PLANI''

Türkiye, 2007-2023 dönemini kapsayan 9. Kalkınma Planı çerçevesinde, BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi kapsamında bütün ilgili tarafların katılımıyla sera gazı emisyonunun azaltılması için izlenecek politikaları ve alınacak önlemleri ortaya koyan bir ‘’Ulusal Eylem Planı’’ hazırlayacak. Plana göre Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bünyesinde “İklim Değişikliğini Araştırma, Teknoloji ve Eğitim Merkezi” kurulacak ve sera gazı emisyonu envanteri Avrupa Birliği (AB) mevzuatına uygun olarak incelenerek rapor haline getirilecek.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından oluşturulan “İklim Değişikliği ve Hava Yönetimi Koordinasyon Kurulu” da karbon piyasası ve yeni karbon ticareti değişikliklerini kayıt altına alacak. Kapasite Geliştirme Programı’na göre, iklim değişikliği uyum projelerine yaklaşık 1,9 milyon dolar harcandı.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23