• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Necip Fazıl Ödülleri sahiplerini buluyor

Yeniakit Publisher
2014-10-30 20:28:00 -
Necip Fazıl Ödülleri sahiplerini buluyor

Bu yıl ilk kez gerçekleştirilen Necip Fazıl Ödülleri sahiplerini buluyor.

Star gazetesi tarafından Üstad Necip Fazıl Kısakürek'in kültürel ve manevi mirasını yaşatmak amacıyla hayata geçirilen ve bu yıl ilki düzenlenen Necip Fazıl Ödülleri sahipleriyle buluşuyor.

ESERLER İNCELEMEYE ALINDI

Ödüller, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılacağı, 2 Kasım 2014 Pazar günü İstanbul Haliç Kongre Merkezi Sadabad Salonunda düzenlenecek görkemli bir törenle sahiplerine takdim edilecek. Yazarlar Rasim Özdenören, Beşir Ayvazoğlu, Hicabi Kırlangıç, şair Osman Konuk ile öğretim üyeleri Prof. Dr. Turan Karataş ve Prof. Dr. M. Fatih Andı’dan oluşan jüri üyeleri şiir, hikaye, roman, deneme, fikir ve araştırma dallarında yayınlanmış eserleri incelemeye aldı.

JÜRİLER

1. Rasim Özdenören (Yazar)

2. Beşir Ayvazoğlu (Yazar)

3. Prof. Dr. Hicabi Kırlangıç (Yazar ve Türkiye Yazarlar Birliği Başkanı)

4. Doç. Dr. Osman Konuk (Şair)

5. Prof. Dr. Turan Karataş (Öğretim Üyesi )

6. Prof. Dr. M. Fatih Andı (Öğretim Üyesi)

ÖDÜLE LAYIK GÖRÜLEN ESERLER

Jüri Heyeti "Necip Fazıl Saygı Ödülü" nün eserleri ve hizmetleri dolayısıyla Edebiyat Dergisi'nin kurucusu Nuri Pakdil'e; “Necip Fazıl Şiir Ödülü”nün ‘Karşılama Töreni’ isimli kitabıyla Hüseyin Atlansoy’a, “Necip Fazıl Hikâye Ödülü”nün  ‘Hiçbir Şey Anlatmayan Hikâyelerin İkincisi’ isimli kitabıyla Güray Süngü’ye ve "Necip Fazıl Fikir-Araştırma Ödülü"nün Harvard Üniversitesi öğretim görevlilerinden Prof. Dr. Gülru Necipoğlu'nun ‘Sinan Çağı’ eseri ve Prof. Dr. İsmail Erünsal'ın da ‘Osmanlılarda Sahaflık ve Sahaflar’ eserlerine verilmesini kararlaştırdı.

NECİP FAZIL ÖDÜLLERİ 2014 KAZANANLARI

1. Saygı Ödülü: Nuri Pakdil

2. Şiir Ödülü: Hüseyin Atlansoy

3. Hikaye Ödülü: Güray Süngü

4. Fikir-Araştırma: Prof. Gülru Necipoğlu ve Prof. İsmail  E. Erünsal

NECİP FAZIL ŞİİR ÖDÜLÜ; HÜSEYİN ATLANSOY

Hüseyin Atlansoy, Türk Şiirinde ana akıma mensup kurduğu yeni şiir diliyle Modern Türk Şiiri'nde yerini almış bir şairdir."Şiir olmasaydı bir hayatım olmazdı" diyecek kadar şiiri hayatının en önemli meselesi olduğunu ifade etmektedir.

İlk kitabı, “İntihar İlacı”ndan son kitabı “Karşılama Töreni”ne kadar, 30 yıldır Türk Şiiri'nin burçlarından biri olarak eser vermeyi sürdürmektedir. "Balkon Çıkmazında Efendilik Tarihi"nin şairi, çıkmazlardan büyük bir eser ortaya koyan Hüseyin Atlansoy’a Necip Fazıl Şiir Ödülü verilmesine karar verilmiştir.

NECİP FAZIL HİKÂYE ÖDÜLÜ; GÜRAY SÜNGÜ

''Deli Gömleği” ve “Hiçbir Şey Anlatmayan Hikâyelerin İkincisi” kitaplarında yer alan öykülerinde yerli hayata çevrilen dikkatiyle ve tüketip durduğumuz yaşamalar içinde ihmal ettiğimiz insani yanımıza ışık düşüren; kendi kuşağı içinde belirginleşen; farklı anlatma tekniği arayışlarıyla ve dili ayrıntılara inen bir biçimde kullanma titizliğiyle Türk öyküsüne yeni imkanlar sunan Güray Süngü’ye “Necip Fazıl Hikaye Ödülü” verilmesine karar verilmiştir.

NECİP FAZIL SAYGI ÖDÜLÜ; NURİ PAKDİL

Çıkardığı Edebiyat dergisiyle, on yıllarca yazıp yayımladığı Biat, Batı Notları, Bir Yazarın Notları, Bağlanma gibi etkileyici düşünce hayatına taze bir soluk getiren, yeni edebi oluşumların doğmasına kaynaklık eden; bir neslin uyanışına, yetişmesine, bilinç kazanmasına öncülük eden; çıktığı düşünce ve edebiyat yolculuğundaki yürüyüşünü, temsil ettiği düşünsel duruşunu bozmadan sürdüren Nuri Pakdil’e “Necip Fazıl Saygı Ödülü” verilmesine karar verilmiştir.

NECİP FAZIL FİKİR-ARAŞTIRMA ÖDÜLÜ; İSMAİL E. ERÜNSAL

Osmanlılarda entelektüel hayat üzerine arşiv kaynaklarına dayalı son derece önemli çalışmalar yapan Prof. Dr. İsmail Erünsal, 2013 yılının sonlarında yayımlanan Osmanlılarda Sahaflık ve Sahaflar adlı son eserinde sahaflığın XVI. asırdan başlayarak yaklaşık dört asırlık tarihini ele almıştır. İstanbul, Bursa ve Edirne’ye ait üç bin civarında mahkeme defteri taranarak elde edilen iki yüz civarında sahaf terekesi ve binlerce arşiv belgesinin kullanıldığı eser, Osmanlı kültüründe sahaflığın yeri, sahafların kitap temin etme süreçleri, ekonomik durumları, müşterileri, kitap fiyatları, kitap müzayedeleri, kitap kültürünün yaygınlaşmasında hattat, müstensih ve mücellitlerin rolleri, yabancılara yapılan kitap satışları gibi konularda benzersiz bir kaynaktır. İslâm Ansiklopedisi’nin hayata geçirilmesinde de önemli bir rol üstlenen müellif, hem bu eseri, hem de daha önce yayımlanmış eserleriyle Türk kültür tarihine yaptığı ciddi katkılarda bulunduğu için ödüllendirilmiştir.

NECİP FAZIL FİKİR-ARAŞTIRMA ÖDÜLÜ; GÜLRU NECİPOĞLU

Harvard Üniversitesi Sanat ve Mimarlık Tarihi Bölümü’nden doktorasını alan ve halen aynı üniversitede Ağa Han İslam Sanatı Kürsüsü profesörü ve Ağa Han İslam Mimarisi Programı’nın direktörü olarak görev yapan Gülru Necipoğlu, genel olarak İslam sanatı, özel olarak Osmanlı Sanatı üzerine yaptığı önemli çalışmalarla milletlerarası ilim çevrelerinde haklı bir şöhrete sahiptir. Türkçeye Sinan Çağı: Osmanlı İmparatorluğu’nda Mimari Kültür adıyla çevrilen son eserinde, birincil kaynakları kullanmak suretiyle Sinan’ı ve sanatını, kendi çağının şartları, süreçleri ve bağlamları içinde yeniden değerlendiren Necipoğlu, Osmanlı dünyasının daha iyi anlaşılmasını sağlayan eserleriyle kültür ve sanat tarihimize yeni ışıklar düşürdüğü için ödüllendirilmiştir."

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23