• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Navigasyonda 'sanal takip' dönemi

Yeniakit Publisher
2014-12-22 13:24:00 -
Navigasyonda 'sanal takip' dönemi

İngiliz Jaguar ve Land Rover Grubu (JLR), 360 derecelik görüş açısı sunan yeni teknolojisiyle dikkat çekiyor.

Araç içindeki sütunları şeffaf hale getirerek kör nokta riskini bitiren bu teknoloji de en dikkat çeken ise ‘Hayalet Araç’ modu. Bu mod sayesinde aracın ön camında beliren yarı şeffaf sanal aracı takip ederek yönünüzü bulabiliyorsunuz.

Otomotiv sektöründe teknolojinin hızına kimse yetişemiyor. Markalar yoğun rekabette öne çıkmak için her geçen gün yepyeni teknolojileri tüketicilerinin beğenisine sunuyor. Öyle ki yakın gelecekte artık sürücüsüz araçların bile devreye gireceği ortada. Bunun yanında yeni güvenlik teknolojileriyle artık markalar gelecekte ‘ölümsüzlük’ vaadinde de bulunuyor. Bunlar uzun vadede hayatımıza girecek teknolojiler ve sistemler. Peki hayatımıza kısa vadede girecek son teknolojiler ve sistemler neler? İşte geçtiğimiz hafta Hintli Tata’nın bünyesindeki İngiliz otomotiv devi Jaguar ve Land Rover (JLR) Grubu, yakın zamanda yeni modellerinde kullanacağı ilginç bir sistemi daha doğrusu teknolojiyi tanıttı. Yeni Jaguar XJ sedan modelinde tanıtılan bu sistemle bildiğiniz anlamdaki ön camlar sona eriyor, yerini bilgisayar ekranına bırakıyor. Yeni sistemin teste başarılı bir şekilde tamamlandı.

ŞEFFAF SÜTUNLAR

Daha çok lüks, sportif ve arazi araçlarıyla tanınan İngiliz grup, son dönemde güvenlik alanına yaptığı yatırımları artırdı. Bu doğrultuda geliştirdiği ‘360 derece sanal şehir ön camı’ isimli yeni bir sistemle güvenlik adına çok önemli bir adım atılmış oluyor. Öncelikli olarak bu yeni teknoloji ile sürücü, ön camı tavana bağlayan sütunlar yokmuş gibi etrafı görebiliyor. Bu çerçeveler aracın iç kısmında aracın dışına yerleştirilmiş kamera görüntüleri gerçek zamanlı olarak yansıtabiliyor. Yani şeffaf hale geliyor. Bu kadarla da kalmıyor, aracın 360 derece çevresinde yayalar, bisikletliler ve diğer araçlar tespit edilerek ön cama yansıtılan HUD (head-up display-baş üstü göstergesi) sistemine bağlanarak belirginleştiriliyor. Çarpışma riski olduğu anda bunlar öne çıkarılarak alarm veriliyor.

OYUNLARDAN AŞİNAYIZ
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Bu yeni sistemde dikkat çeken en önemli teknoloji ise yeni jenerasyon ‘Head-up display’ olan ‘Hayaleti takip et’ isimli navigasyon sistemi. Aslında bilgisayar oyunlarından aşina olunan ‘Hayalet Araç’ teknolojisi bu sistemle gerçek hayata taşınmış oluyor. Bu teknoloji sayesinde, bir cihaz ile yolumuzu bulmak, trafik işaretlerine ve trafik yoğunluğuna dikkat etmek yerine, hayalet bir aracı takip etmemiz yeterli olacak. Ön camda görüntülenen ‘Hayalet Araç’ modu ile ekranda yarı şeffaf bir araba görüntüsü yansıtarak size navigasyon gibi fonksiyonlarda gitmeniz gereken yönü gösteriyor. Böylece orta veya ön konsoldaki navigasyon ekranına bakmadan sadece yola bakarak yönünüzü bulabiliyorsunuz. Ayrıca ön cam üzerinde görüntülenen uyarı imgeleri ile yayalara karşı size işaretli olarak uyarı yapıyor, böylelikle sürüş güvenliğini de üst seviyeye çıkıyor.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23