• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Nasıl öleceğimiz yaşam şeklimize mi bağlıdır?

Yeniakit Publisher
2016-09-30 21:45:00 -
Nasıl öleceğimiz yaşam şeklimize mi bağlıdır?

Bazı insanlar tatlı bi şekilde ölüerlerken bazıları ise feci şekilde can veriyorlar. İnsanların bu şekilde vefat etmeleri neye bağlı günahı çok olan mı feci şekilde ölüyor?

Öncelikle, insanların feci şekilde can vermesi günahlarına bağlı değildir.

İnsanların ölüm şeklinden günahlarının çok olduğunu veya imansız gittiklerini anlayamayız. Cenab-ı Hak herkesin ölüm yerini ve şeklini belirlemiştir. Vakti geldiğinde de belirlenen şekilde ruhu teslim almaktadır. 
Eğer insanın ölüm şekli günahlarına göre olsaydı ümmetin en seçkin insanları Sahabe-i Güzin efendilerimizin savaşlarda onlarca yerlerinden vurularak feci bir şekilde can vermeleri gibi bir durum söz konusu olmazdı.
Abdullah Bin Ömer der ki: 
“Cafer Bin Ebi Talib’i şehitler arasında aradık. Bedeninde doksandan fazla mızrak, ok ve kılıç yarası bulduk.” (Buhari) 
Hz. Cafer’in iki kolunun da kesilmesi üzerine, şehadetinden sonra Resulullah ona Cennet’te iki kanat takıldığını haber vererek şöyle buyurmuştur: “Cafer’i, Cennet’te meleklerle birlikte uçarken gördüm.” (Tirmizi) 

Acı çekerek ölen kimsenin ölümü günahlarına kefaret olmakla birlikte bir kısım salih insanların feci şekilde vefat etmeleri ahiretteki makamatlarının yükselmesine sebep olur.

Dünyada başa gelen musibetlerin günahlara kefaret olması gibi ölüm esnasında da çekilen acı günahların affına ve bazen şehitliğe vesile olur. 
Cabir İbn-i Atik (ra)anlatıyor: 
“Resulullah Abdullah İbn-i Sabit’e geçmiş olsun ziyaretine gelmişti. Onu, (Allah’ın emri) galebe çalmış buldu. Ona seslendi. Fakat cevap alamadı. Bunun üzerine Resulullah istircada bulundu “انا لله و انا الیه راجعون” dedi ve:
“Biz (yaşamanı isteriz ama, Allah’ın emri) bize galebe çaldı ey Ebu’r-Rebî!” dedi. 
Bunun üzerine kadınlar feryat edip ağlamaya başladılar. İbn-i Atik kadınları susturmaya başladı. Ancak Aleyhissalâtü vesselâm: 
“Bırak onları ağlasınlar! Vacip olduğu zaman tek ağlayan ağlamayacak.” buyurdu.
“Vacip olan da ne?” dediler.
“Öldüğü zaman (demektir).” dedi. Bunun üzerine kızı:
“Allah’a yemin olsun, elimden gelse şehit olmanı isterim. Çünkü sen (cihad için gerekli teçhizatı) hazırladın.” dedi. Aleyhissalâtü vesselâm da:
“Allah onun ecrini niyetine göre verdi. Siz aranızda şehit olmayı ne zannedersiniz?” buyurdular.
“Allah yolunda ölmek!” dediler. Aleyhissalâtü vesselâm açıkladı:
“Öyleyse ümmetimin şehitleri cidden azdır. Bilesiniz; Tâunda ölen şehittir, boğularak ölen şehittir, yeter ki seferi taatte olsun. Zâtulcenb’ten ölen şehittir. İshalden ölen şehittir, yanarak ölen şehittir, yıkık altında ölen şehittir, çocuk karnında ölen kadın şehittir.” (Ebu Davud, Nesai)

Sonuç olarak;

Feci şekilde olan ölümlerin sebebi günahlardır denilemese de insanın son nefesini güzel vermesi ve imanlı bir şekilde kabre göçmesi için Allah’ın (cc) razı olduğu şekilde yaşaması ve ölümün güzelini vermesi için Cenab-ı Hakk’a dua etmesi gerekmektedir. 
Allah’a emanet olunuz. 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23