• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Nahda'dan İhvan'a 'özeleştiri' çağrısı

Yeniakit Publisher
2014-08-30 16:38:00 - 2014-08-30 16:48:25
Nahda'dan İhvan'a 'özeleştiri' çağrısı

Tunus'taki Nahda Hareketi Genel Başkan Yardımcısı Muru, Mısır'daki İhvan'ın özeleştiri yapması ve izlediği siyaseti yeniden gözden geçirmesi tavsiyesinde bulundu.

Tunus'taki Nahda Hareketi Genel Başkan Yardımcısı Abdulfettah Muru, Mısır'daki Müslüman Kardeşler Teşkilatı'nın (İhvan), özeleştiri yapması ve izlediği siyaseti yeniden gözden geçirmesi tavsiyesinde bulundu.

Fas'ın başkenti Rabat'ta düzenlenen "Arap Ayaklanmalarında Mağrib İslami Hareketlerinin Tecrübesi" konulu panelde konuşan Muru,  Mağrib ülkeleri olarak bilinen Kuzey Afrika'daki ülkelerde faaliyet gösteren İslami hareketlerin, doğudaki benzerleriyle bir takım farklılıklar taşıdığını ifade etti.

Mısır'da "askeri darbeye" maruz kalan İhvan'ı işaret eden Muru, şunları kaydetti: "Mağrib İslami hareketleri olarak biz, doğudaki İslami hareketlerden farklılık arz ediyoruz. Ben burada darbeyle görevinden uzaklaştırılan ve büyük sıkıntılar çeken doğudaki İslami hareketleri hiçbir şekilde suçlamıyorum. Onlardan iyi olduğumuzu da kesinlikle iddia etmiyorum."

Mısır'daki İhvan'ın bir takım hatalara düştüğünü savunan Muru, İhvan'ın halihazırda yaşadığı olaylar sebebiyle hatalarına ilişkin konuşmayacağını vurgulayarak, "Yaşadıkları darbeye ve çektikleri sıkıntılara rağmen izledikleri siyaseti gözden geçirmeli ve kendilerine yönelik eleştirel bir bakış açısı takınmalılar" tavsiyesinde bulundu.

Muru, “Doğu ülkelerindeki kardeşlerimizle siyasi adımların ve sorunlarla mücadelenin niteliği konusunda teorik ve fikri düzeyde anlaşmazlıklar var. Kardeşlerimizin öncülüğünü kabul ediyoruz ancak eleştirel bir gözle yaklaşıyoruz. Bazen öğrenci hocasından daha bilinçli olabilir” dedi.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

“Doğuda İslamcılar gerçekleri görmezden gelip İslam dünyasından bahsederken, Mağrip'teki İslami hareketlerin 1970’lerde ulusal devlet ve ulusal siyasi oluşumların gerçeğini gördüğünü”  ifade eden Muru, şöyle devam etti:

“Mağrib'teki İslami hareket Müslüman olmayan vatandaşların, toplum içerisindeki azınlıkların durumunu, solcuların, sosyalistlerin ve diğerlerinin kendi oluşumunu kurma haklarının olduğunu kavradı. Davamız toplumun bir kısmına veya İslamcılara has değil, aksine davamız siyasi ve ekonomik kurtuluştur. Biz diğerleriyle birlikte ekonomik ve siyasi kurtuluşumuzu gerçekleştirmeye hazırız."

Dünyanın yüzde 20’sinin geri kalan yüzde 80’inin kaderine hükmettiğini ifade eden Muru, "İslam çözümdür ve İslama dönüş gereklidir" diyenleri eleştirerek, bu sloganların "ümmetin beklediği program ve meydan okumalardan uzak olduğunu" ifade etti.

Muru, hedefin yalnızca "iktidarı elde etme" olmadığını, bunun önü ve arkasının da son derece önemli olduğunu kaydetti. 

"Toplum yönetim ile değişmez" diyen Muru, aksine toplumun yönetimleri dönüştüreceğini belirterek,"Bunun için İslamcıların yapması gereken, toplumda özgürlüklerin sağlanmasıdır" diye konuştu.

Bazı önde gelen İslamcı isimlerin "toplumu İslamlaştırma" söylemini de eleştiren Muru, “İslam, bizim toplumlarımız için yabancı değildir ki biz toplumun islamlaşması için geldik diyorlar” ifadesini kullandı.

Nahda Hareketi Başkan Yardımcısı Muru, meşruiyet kavramını ele alarak, şunları belirtti: "Sadece seçimlerde oylarının çoğunluğunu almak meşruiyet değildir. Meşruiyet dairesi içinde, seçmenlerin uygulanması için başa getirdiği yetkililerin, bu proje ve programları faal hale getirmesi de yer alıyor." 

Sandıktan İslami kesimin çıkmasına dikkati çeken Muru, "Kimse İslamcıların kara kaşına, gözüne bakıp oy vermedi, taleplerini yerine getirecekleri konusunda onlara güvendi. Meşruiyet iddiasında olan herkesin, yargının hükümlerini bilmesi gerekir" diye konuştu.

Konuşmasına Fas'taki Hürriyet ve Adalet Partisi gençliğine seslenen Muru, sözlerini şöyle tamamladı:

"Hata yapmaya meyyal olduğumuz için gurura kapılırsak, iyilikten uzaklaşırız." 

 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23