• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Bu kanunlar cinnete davet!

Yeniakit Publisher
2017-11-16 10:06:00 - 2018-11-02 16:19:18
Bu kanunlar cinnete davet!

Uzmanlar, ailelerde yaşanan korkunç olayların perde arkasında 6284 sayılı yasa, süresiz nafaka ve tek taraflı velayet uygulamasının olduğunu söylüyor.

Son yıllarda artış gösteren aile içi şiddet vakalarının perde arkasında 6284 sayılı yasa, süresiz nafaka ve tek taraflı velayet uygulamasının olduğu belirtildi. Akit’e konuşan uzmanlar, bu yasaların aileyi çökerttiğini, fertlere ise nefret ve öfke yüklediğini ifade ederek cinnet vakalarının perde arkasında yanlış hukuki uygulamaların yattığını dillendirdiler.

KADIN CİNAYETLERİ ŞİDDETLENDİ

Psikoterapist Mehtap Kayaoğlu, kadını korumaya dönük kanuni düzenlemelerin kadın cinayetlerini engellemekten ziyade körüklediğini söyledi. 2012’de yürürlüğe giren 6284 sayılı kanun ve süresiz nafakayı öngören yasaların getirdiği ailevi yıkıma dikkat çeken Kayaoğlu, şöyle devam etti: “6284 ilk çıktığı süreçte kadını korumaya dönük olarak sunulmuştu ama kadınları yeterince korumayacağını ve tam tersine kadın cinayetlerini artıracağını, kadına zulmü şiddetlendireceğini beyan etmiştim. Maalesef aradan geçen 5 yıl bizleri haklı çıkardı. Basit vakalarda gereğinden fazla ceza almalar büyük sıkıntılara neden oluyor. Kesintisiz nafaka konusu da önemli. Erkek tarafı yeni evlilik kurduğunda ilk eşine ömür boyu nafaka ödemek zorunda olduğu için maddi sorunlar yaşıyor ve ikinci evliliğini yapmış olduğu kadın da mağdur olmuş oluyor. Manevi şiddettir bu.

Tek taraflı velayet uygulamasıyla ise cinnet vakalarını gözlemleyebildiklerini ifade eden Kayaoğlu, şunları aktardı: “Velayetin tek taraflı olması düşmanca tavırlar ve düşmanca vakalara neden oluyor. Çocuğunu uzun süre boyunca göremeyen, gösterilmeyen ebeveyn, öfke patlaması yaşayarak anlık kararlar sonucu ne yazık ki kanlı olaylara karışabiliyor. Kanunlar kadın cinayetlerini engellemekten ziyade pekiştiriyor.

YUVASI DAĞILAN BABALAR
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Babalar ve Çocuklar Derneği (BABADER) Başkanı Atıf Kızılkan da, “Asgari ücretle geçinen bir babanın ömür boyunca eski eşine nafaka ödemesi, çocuğa hiçbir şey bırakmıyor. Buna çocuk nafakası da eklendiği durumda bu babaların halinin ne olduğunu kimse düşünmüyor. Aile birliğinin yerle bir olmasının yanı sıra travmaya neden oluyor” uyarısında bulundu.

KADINLARI DA ETKİLİYOR

Kanunların kadınları da olumsuz etkilediğini belirten Kızılkan, şöyle konuştu: “Geçtiğimiz günlerde kamuoyuna yansıyan bir vakada kadın, eşini sevgilisine öldürtmüştü. Aynı şekilde bir sebepten kavga eden kadınların eşlerini silah gibi unsurlarla öldürme veya yaralama olaylarına sık sık karşılaşıyoruz. 6284, süresiz nafaka, tek taraflı velayet gibi uygulamalar cinnet vakalarını artırıyor. Haksızlığa uğrayan insan ne yapar? Adalet bulamayanların mağduriyetlerine bakmayacak mıyız? Devletimiz bu mağduriyetleri çözmeyerek tüm sorumluluğu kocalara yıkmaya devam ettikçe acı hadiseler ne yazık ki bitmeyecek. Bu cinnetler kaçınılmaz.

Uzmanlar, ailelerde birbiri ardına yaşanan karısını öldürme, kocasını yaralama, çocuğu boğma şeklindeki korkunç olayların perde arkasında 6284 sayılı yasa, süresiz nafaka ve tek taraflı velayet uygulamasının olduğunu söylüyor.

 

Yeni Akit Gazetesi

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23