• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Müthiş keşif: Hatay'da bulundu!

Yeniakit Publisher
2017-03-21 15:35:00 -
Müthiş keşif: Hatay'da bulundu!

Hatay'ın Hassa İlçesi'nde bulunan 'Sugediği-3' isimli lav tüpü mağarasında nesli tehlike altında bulunan Akdeniz Nalburunlu Yarasa'ya rastlandı.

Türkiye Tabiatını Koruma Derneği Hatay Şube Başkanı Abdullah Öğünç ve uzman öğretim üyeleri tarafından yaklaşık 2 yıldır ayrıntılı incelenen alandaki lav tüplerinde, doğa ve doğal kaynakların Korunması için Uluslararası Birlik (IUCN) tarafından kırmızı listesinde tehdide açık (NT) olarak listelenen, diğer nalburunlu türlere nazaran daha az görülen ve bilimsel adı Rhinolophus euryale, Blasius 1853 olan Akdeniz nalburunlu yarasa türüne rastlandığı belirtildi.

"YILDA BİR YAVRU DOĞURUYORLAR"

Yapılan araştırmalarla ilgili bilgi veren Türkiye Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) Hatay Şube Başkanı Abdullah Öğünç, "19 Mart 2017 tarihinde Sugediği-3 olarak adlandırılan lav tüpünde bu türün erkek bireylerinden oluşan oldukça kalabalık hibernasyon kolonileri tespit edilmiştir. Yaklaşık iki yılda eşeysel olgunluğa erişen bu tür, yılda sadece bir kez çiftleşmekte ve bir yavru doğurmaktadır" dedi.

LAV TÜPLERİNDE KEŞFEDİLEN YARASA TÜRÜ 4'E YÜKSELDİ

Bu keşifle birlikte lav tüpü mağaralarında keşfedilen yarasa türlerinin dörde ulaştığını belirten Öğünç, şu bilgileri verdi; 
ÖNE ÇIKAN VİDEO

"Lav tüplerinde daha önce kayıt verilen IUCN kırmızı listesinde hassas (VU) olarak sınıflandırılan uzun ayaklı yarasa ve Mehely'in Nalburunlu yarasası ile Tehdite açık (NT) olarak sınıflandırılan uzun kanatlı yarasa türlerine, Akdeniz nalburunlu yarasasının ilavesi ile Leçelik alanda (volkanik kalıntı) yayılış gösteren yarasa türlerinin sayısı 4'e çıkmıştır. Bilindiği gibi Leçelik alanın bir bölümüne Organize Sanayi Bölgesi (OSB) yapılması planlanmaktadır ve Yarasa mağaralarının bir kısmı bu alanın içinde yer almaktadır. Ayrıca Leçelik alan DSİ raporlarına göre günlük yaklaşık 1 milyon 300 bin kişiye yetecek miktarda sağlıklı içme suyu sağlamaktadır. OSB'nin bu alana yapılması hem bu çok değerli su kaynağını kirletecek, hem de tümü Türkiye'nin taraf olduğu Uluslararası sözleşmelere göre koruma altında olması gereken yarasa türleri ve bu türlerin yaşama ortamlarını yok edecektir. Leçelik alan ayrıca volkanik yapısı ve oluşumları ile eşsiz jeolojik zenginlikler sunmaktadır. Leçelik alanın korunması alanın eşsiz jeolojik yapısı, zengin su kaynağı ve biyolojik çeşitliliğinin korunması, bu zenginliğin gelecek nesillere aktarılması açısından çok büyük bir önem taşımaktadır."

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23