• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Mustafa  Yeneroğlu, Almanya'daki seçim sonuçlarını değerlendirdi

Yeniakit Publisher
2017-09-25 15:34:00 -
Mustafa  Yeneroğlu, Almanya'daki seçim sonuçlarını değerlendirdi

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Yeneroğlu, Almanya'daki seçim sonuçlarının, 2. Dünya Savaşı'ndan sonra ilk defa,  94 milletvekillinden en az üçte birinin açıktan nazi olduğu bir partinin  Meclis'te grup kurmasını sağlayacağını ifade ederek, "Şimdiden sokaklarda  ırkçıların bundan sonra daha şiddetli bir biçimde camilere, Müslümanlara saldırı  noktasında daha cesur davranacağını gözlemleyebiliriz." dedi.

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Mustafa Yeneroğlu, düzenlediği basın toplantısında, Almanya'daki seçim  sonuçlarını değerlendirdi.

Irkçı akımlara yıllardır dikkati çekmeye çalıştıklarını dile getiren  Yeneroğlu, bunun Alman siyasetçiler tarafından ciddiye alınmadığını, ötelendiğini  belirtti. Almanya'daki seçim sonuçlarının, ırkçı akımların Federal Cumhuriyet'in  kurulmasından sonra hiç görülmemiş biçimde güçlendiğini ve toplumsal merkeze  sirayet ettiğini gösterdiğini belirten Yeneroğlu, "Merkel iktidarında son 8 yılda  işsizlik oranı yüzde 12'den yüzde 5,5'a düştüğü, dış ticaret artısı 270 milyar  avroyu geçtiği, tüm bütçelerin artı verdiği, refah seviyesinin ciddi manada  arttığı bir ortamda, Alternatif Partisinin (AfD) 6 milyona yakın oy alması ve  iktidarın büyük ortağı Hristiyan Demokrat Partisinin yüzde 41,5 oyunun yüzde 33'e  gerilemiş olması önemli bir gelişmedir." dedi.

Yeneroğlu, Almanya'da koalisyon olasılıkları içerisinde siyah, sarı ve  yeşil şeklindeki Jamaika bayraklarını andırdığı için "Jamaika koalisyonu" olarak  ifade edilen koalisyon olasılığının çok güçlü şekilde tartışıldığını kaydetti.

Almanya'da 5,5 milyon Müslüman, 3 milyon Türk'ün yaşadığını anımsatan  Yeneroğlu, şöyle konuştu:

"Almanya'daki seçim sonuçları, orada yaşayan Müslüman ve Türkler  açısından endişe vericidir. Çünkü bu seçim sonuçları, 2. Dünya Savaşı'ndan sonra  ilk defa, 94 milletvekillinden en az üçte birinin açıktan Nazi olduğu bir  partinin Mecliste grup kurmasını sağlayacak. Irkçı partinin oy potansiyeli yüzde  25 civarında. Nazi söylemini kullanmasalardı, belki de daha yüksek oy  alacaklardı. Almanya'da bir çok kişi, endişe ettiği, bu kadarı da fazla dediği  için ırkçı partiye oyunu vermedi. Ama bu sonuç, gelecek yıllardaki potansiyeli  göstermek bakımından önemli. Şimdiden sokaklarda ırkçıların bundan sonra daha  şiddetli bir biçimde camilere, Müslümanlara saldırı noktasında daha cesur  davranacağını gözlemleyebiliriz."
ÖNE ÇIKAN VİDEO

"İLİŞKİLERİMİZDE YENİ BİR SAYFA AÇILMASINI İSTİYORUZ"

İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Yeneroğlu, seçimlerde bütün partilerin  Türkiye karşıtı söylemler kullandığını belirtti.

Almanya'daki seçimde Yeşiller ve sol partilerin de oylarını  arttırdığını vurgulayan Yeneroğlu, "Yeşiller Partisi Eş Genel Başkanı Cem  Özdemir'in Dışişleri Bakanı olma hevesi var. Türkiye kökenli 14 milletvekili  parlamentoya girdi. Bunların arasında en az 3 PKK'lı var, hatta birisi de  Kongra-Gel üyesinin kızı. Alevi toplumunu politize etme çabası içerisinde olanlar  da var. Bu da bundan sonra Türkiye'ye yönelik provokasyonların artacağı anlamına  geliyor." ifadesini kullandı.

Mustafa Yeneroğlu, bundan sonraki süreçte, Türk-Alman ilişkilerinde  yeni bir sayfanın açılmasını istediklerini ifade ederek, "İki ülkenin derin  ortaklığı ve ekonomik iş birliği önemlidir. Eğer karşılıklı kazanma anlayışını  güden bir siyaset Almanya tarafından takip edilmeyip, PKK ve FETÖ'ye geniş  oluşumlar sunan, İslam düşmanlığını artıran, camilere ve insanlarımıza  saldırıların devam ettiği bir tablo içerisinde olunursa bu, Türk-Alman  ilişkilerinin bundan sonraki süreçte arzu etmediğimiz bir biçimde gergin  geçeceğinin işaretleri olarak değerlendirilebilir." dedi.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23