• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

‘Müslümanlar artık uyanmalı’

Yeniakit Publisher
2017-12-10 09:41:07 - 2017-12-10 09:41:07
‘Müslümanlar artık uyanmalı’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, iki günlük Yunanistan gezisi dönüşünde gazetecilere önemli açıklamalarda bulundu.

ABD’yi de arkasına alan İsrail’in bir ‘oldubitti’ ile Kudüs’ü başkent yapma macerasına karşı en net tavrı sergileyen Müslüman lider olan Erdoğan, “İslam dünyasındaki bölünmüşlük ve iç sorunlar Amerika’nın böyle bir karar almasını kolaylaştırdı” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, iki günlük Yunanistan gezisi dönüşünde gazetecilere önemli açıklamalarda bulundu. İsrail ve ABD’nin Kudüs hamlesini değerlendiren Erdoğan, İslam dünyasındaki bölünmüşlük ve iç sorunların ABD’nin böyle bir karar almasını kolaylaştırdığını söyledi. Erdoğan, şunları dile getirdi: “Bizim, Kudüs konusundaki tavrımız belli. Samimi olunsaydı, o tür bir adım atmadan önce en azından istişare ederlerdi. Görünen o ki, ‘Diğer ABD başkanları yapmamıştı ama ben yaparım’ anlayışıyla hareket edildi. Türkiye şu anda İslam İşbirliği Teşkilatı Zirve Dönem Başkanı. Çarşamba günü İstanbul’da düzenleyeceğimiz Olağanüstü İslam Zirvesi’nde Kudüs konusunda neler yapılabileceğini ele alacağız.

“YOL ERKENKEN HATADAN DÖNÜLMELİ”

Diplomatik çabalarını sürdürdüğünü vurgulayan Cumhurbaşkanı, şöyle devam etti: “Papa ve Putin’le telefon görüşmeleri yaptım. Putin, pazartesi akşamı ikili bir görüşme için Ankara’ya gelecek. Diğer ülkelerle de peyder pey görüşmelere devam edeceğiz. Kolay bir süreç değil. Ama şunu söyleyeyim: ABD’nin aldığı bu karar, başka devletleri bağlamaz. Putin, konuyu BM Güvenlik Konseyi’nin gündemine getirdi. Ama konseyin alacağı karar bellidir. Niye? ABD kararını vermiş zaten. Papa’nın ve Yahudilerin duruşu da önem arz ediyor. Şu an onlarda da ciddi sıkıntılar var. Kudüs, üç semavi din için de kutsal. Statüsü değişmemeli. Temenni ederim ki yol erkenken hatadan dönülür.

“İSLAM ALEMİ ORTAK TAVIR SERGİLEMELİ”
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Kudüs konusunda atılan bu yanlış adım, bölgeyi ciddi manada ateş çemberinin içine sürükleyebilir” uyarısında bulunan Erdoğan şunları söyledi: “Arap Ligi Çarşamba günkü toplantıda bulunacak. Dönem başkanı Ürdün Kralı 2. Abdullah. Biliyorsunuz, kendisini Ankara’da ağırladık. O da bizim gibi düşünmüyor. İslam ülkeleri bu konuda ortak bir tavır sergilemeli. Bu hususta Dışişleriyle bir taslak çalışma olacak. Çarşamba günü de taslak üzerinden bizim çalışmamız olacak. Ben Çarşamba günü yapılacak olağanüstü zirve toplantısını çok çok önemsiyorum.

“MÜSLÜMANLAR UYANIK OLMALI”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “İslam dünyasındaki bölünmüşlük ve iç sorunlar da Amerika’nın böyle bir karar almasını kolaylaştırdı. Irak’ta, Suriye’de yaşananlar ortada. Hakeza, Libya, Mısır, Yemen’de de ciddi sıkıntılar var. Kudüs konusunda böyle bir adım atılması, birilerinin bu durumu fırsat bildiğini gösteriyor. Mesela şu anda ABD’nin Kuzey Suriye’de yaptıklarını anlamak mümkün değil. Oraya yaklaşık 4 bin TIR silah taşıdılar. Oralarda DEAŞ diye bir şey kalmadığına göre, bunca silahın orada işi ne? Onun için Müslümanlar olarak uyanık olmak zorundayız.

“LOZAN PEKALA GÜNCELLENEBİLİR”

Yunanistan ziyaretinde belirttiği gibi Lozan Anlaşmasının güncellenebileceği kanaatinde olduğunu yineleyen Erdoğan, şunları söyledi: “Bunu orada da söyledim. Lozan, farklı devletlerin işin içinde olduğu, çeşitli meseleleri konu alan muhtelif protokoller de içeren ayrıntılı bir anlaşma. Ben gerek görülürse pekala güncellenebileceği kanaatindeyim. Bu benim düşüncemdir. Siz paylaşmayabilirsiniz. Nitekim Yunanistan Cumhurbaşkanı bu tür anlaşmaların güncellenemeyeceği kanaatinde. Bana göre ise taraflar ihtiyaç hissederlerse pekala güncellenebilir.

İsrail bir işgal devletidir

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Amerika’nın Kudüs’le ilgili kararının hiçbir hükmü ve geçerliliği olmadığını ifade ederek, “Kudüs, senelerdir Filistinlilere devlet terörü uygulayan bir ülkenin insafına terk edilemez. Kudüs’ün kaderi 1967’den beri hiçbir hukuk, ahlak tanımadan Filistinlilerin topraklarını gasbeden işgalci bir devletin ellerine bırakılamaz. Bunun adı kuzuyu vahşi bir kurda teslim etmek olur” dedi.

“KUDÜS BİZİM KIRMIZI ÇİZGİMİZDİR”

TİM tarafından İstanbul Kongre Merkezi’nde düzenlenen İnovasyon ve Girişimcilik Haftası Kapanış Töreni’nde konuşan Erdoğan, şöyle devam etti: “Kudüs bizim gözbebeğimizdir. Kudüs bizim ilk kıblemizdir. Kudüs bizim için bir kırmızı çizgidir bu böyle bilinsin. Hatta 1.7 milyarlık İslam aleminin kırmızı çizgisidir. Yüreğimizin bir parçası, Mekke ve Medine ne ise diğer yarısı da Kudüs’tür.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, TEMSA’nın ürettiği elektrikli otobüsle İstanbul Kongre Merkezi’nden Mabeyn Köşkü’ne gitti. Erdoğan’a Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı eşlik etti.

LİDERLERLE KUDÜS'Ü KONUŞTU

Kudüs’teki son gelişmelerle ilgili diplomatik temaslarını sürdüren Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün de Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn, Endonezya Cumhurbaşkanı Joko Widodo ve Nijerya Cumhurbaşkanı Muhammed Buhari ile telefonda görüştü. Erdoğan ve liderler, ABD yönetiminin kararını yeniden gözden geçirmesi ve uygulamaktan vazgeçmesi yönünde girişimlerini sürdüreceklerini ifade ettiler.

 

Yeni Akit Gazetesi

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23