• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Mobil internet kullanıcılarına büyük tuzak!

Yeniakit Publisher
2016-05-01 17:55:00 -
Mobil internet kullanıcılarına büyük tuzak!

İnternet kullanıcıları yine bir tuzakla karşı karşıya. Ancak bu kez kurgulanan tuzak, yasal bir düzeneğe dayandırılmış durumda.

İnternet kullanıcıları yine bir tuzakla karşı karşıya. Ancak bu kez kurgulanan tuzak, yasal bir düzeneğe dayandırılmış durumda. Bu yöntemi kullanan firmalar, sizi bir anlık dalgınlıkta üye yapıyor, itiraz ettiğinizde ise 'siz üye oldunuz' diye belgeler dahi sunabiliyor. Peki, bunu nasıl yapıyorlar?

İPTAL ETTİRSENİZ BİLE KESİLİYOR

Her şey Twitter başta olmak üzere sosyal medya sitelerinde dolaşırken başlıyor. Kullanıcı, açtığı bir sayfayı kapatmak isterken farkında olmadan başka sayfa ya da sayfalar açılıyor ve örneğin videoların ağırlıkta olduğu bir siteye giriyor. Fark ettirmeden abone olarak kaydedilen kullanıcı, bu durumu gelen bir mesajla, o da fark ederse öğreniyor. Hizmet bedeli, kontörlü veya faturalı hattan otomatik olarak tahsil ediliyor. Aylık faturada ise 40-50 TL’lik bedeller görüyorsunuz. (Aşağıda okuyacağınız vaka da bu bedel 56 TL.) Aboneliği iptal ettirmek için arasanız bile haftalık 14 TL’lik ön ödeme yapmak zorunda kalabiliyorsunuz.

GSM FİRMASININ YETKİLİSİ: BEN DE DÜŞTÜM

Bu yönde uygulamalarıyla dikkat çeken ve en çok şikâyete konu olan “Vidyomobi” sitesine masaüstü ya da dizüstü bilgisayarınızdan üye olmak istediğinizde, “Bu servise abone olabilmek veya giriş yapabilmek için 3G veya 4.5G bağlantınızın açık olması gerekir” yazılı bir uyarı çıkıyor. Servise internet sitesinden “bilinçli” olarak üye olmak hayli zor. 3G veya 4.5G bağlantılarının bulunduğu cihazlardan ise istemeden abone olma ihtimali yüksek. Bu yöntemin yaygın kullanılmasıyla birlikte, şikâyetlerde de patlama yaşanıyor. Bir GSM firmasının üst düzey yöneticisi, Habertürk’e yaptığı açıklamada, yüzlerce kişinin bu tuzağa düştüğünü ifade ederek, kendisinin de aynı sıkıntıyla karşılaştığını kaydetti.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

YÖNETMELİKTEKİ BOŞLUKLARI KULLANIYORLAR

Aynı yetkili, şunları söyledi:

İnternette gezerken açılan sayfayı kapatmak için ekrana tıkladım. 3 hafta sonrasında birikmiş SMS’lerime baktım. ‘Videoindirsene’ adında bir siteden mesaj geldiğini ve bu siteye abone olduğumu öğrendim. Arayarak iptal ettirdim ama haftalığı 14 TL’den 42 TL faturama yansıdı.” Bir savcıya durumu anlatan üst düzey yönetici, “Davanın açılıp takip edilmesi en az 6 ay sürecekti. 42 TL için göze alamadım. Virüsle bulaşan bu siteler, yönetmelikteki boşlukları kullanarak halkı sömürüyor. 14 TL için kimse hukuki sürecin uzunluğunu göze alıp dava açmıyor. Bu sitelere önlem alınması gerekiyor” dedi.

'GSM ŞİRKETLERİYLE ORTAĞIZ'

Şikayete konu sitelerden biri olan “Vidyomobi”den ulaştığımız bir yetkili, “GSM firmalarıyla katma değer iş ortağıyız. İllegal bir site olsaydık bize ulaşamazdınız, muhatap bulamazdınız. Ortada illegal bir durum yok. Ayrıca bilinçli olarak abone olanlar da var” dedi. Bir GSM firması yetkilisiyse, bu tür sitelerden haberleri olmadığını belirtirken, “Vidyomobi adlı site, size katma değer iş ortağı olduğumuzu söylemiş. Katma değer iş ortağı demek, bir firmanın sağladığı hizmetin ödemesini GSM firmaları üzerinden tahsil etmek demek. Böyle bir şey söz konusuysa hemen sözleşmemizi feshedip haksız kazanç sağlayan firmaya dava açacağız” diye konuştu.

NASIL ENGEL OLABİLİRSİNİZ?

Yılmaz Sönmez/Bilişim Uzmanı:

-Akıllı telefonda her tıklamada reklam veya virüslü sayfaya yönlendiren sitelerden uzak durun.

-Bir şey indirmeyin.

-İstem dışı açılan sayfayı ani reflekslerle kapatmayın. Gözleyin, güven vermiyorsa interneti kapatın.

-Akıllı telefonda sayfaları kaydırarak kapatma özelliğini kullanıp çıkın.

-Yan sayfa ve programların açılmasını engelleyen filtreleme sistemi kullanın.

-Mutlaka faturalarınızı kontrol edin.

'SÖZLEŞME YOKSA BORÇ DA OLAMAZ'

Konuyla ilgili bilgi veren Tüketiciler Birliği Yöetim Kurulu Başkanı Sami Çaprak, “Sadece tüketici hakem heyetine başvurmakla kalınmamalı, aynı zamanda Bilgi Teknolojileri Kurumu’na (BTK) da müracaat etmek gerekiyor. GSM şirketine başvurun. Sadece ‘Onaylıyorum’ butonuna basmakla siz bir şeyi onaylamış olmazsanız. Yazılı sözleşme yok. Olmayan sözleşmenin borcu da olmaz. Kesinti yapılan tutarlar faiziyle birlikte geri alınabilir.” şeklinde konuştu.

‘GSM FİRMALARI DA SORUMLU’

Tüketici Sorunları Derneği Başkanı Rıdvan Yıldız ise, “Bize her gün sadece bu konuyla ilgili onlarca şikâyet geliyor. Hak aramamak aramaktan daha kârlı olduğu için savcılığa ve hakemlere şikâyet edilmiyor. BTK ve yönetmelik kararlarında, kişilerin bir şeye abone olmadan önce firmaların tüketiciye hizmet hakkında ayrıntılı bilgi vermesi, sonrasında onay alması gerekiyor. Ödemeler GSM firmaları üzerinden yapıldığından, mağduriyetten GSM firmaları da sorumlu.” dedi.

YÜZLERCE ŞİKAYET VAR

Kullanıcılar, “mağdur ve şikâyetçi” adıyla sikayetvar.com adlı internet sitesinde yüzlerce şikâyet mesajı paylaştı. İşte onlardan bazıları:

-GSM firması, ne olduğu belli olmayan firmalara böyle fırsatlar verip bizleri nasıl mağdur ettirebiliyor? Dokunmayla üyelik sağlanıyormuş. Böyle bir mantık olamaz. (Aksel U.)

-Telefon numaram “Vidyomobi” sitesine üye olmuş. Benim hiç haberim yok. Bir web sitesinden başka bir web sitesine reklam yoluyla telefon girmiş. Aboneliğim başlamış. Ben onay vermedim. Telefonuma herhangi bir SMS gelmedi. (Murat S.)

- Telefonumda bir sayfayı açarken “Vidyomobi” denilen, ön ödemeli olduğunu öğrendiğim sayfa açıldı ve kapattım. Ardından uyarı mesajı geldi, iptal ettim ama ön ödemeli bir sayfa olduğundan ilk hafta iptal de yapılsa 14 TL hesabımdan kesileceği söylenildi. (Firdevs S.)

- Kendi irademle onaylamadığım, refleksle ekrana dokunduğum ve hiçbir hizmet almadığım “Vidyomobi” için 56 TL ödeme yaptım. (Sebahat G.)

- Vidyomobi” haksız kazanç elde ediyor. Buradan savcılığa ve İstanbul Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’ne suç duyurusunda bulunuyorum. (Miden K.)

- GSM şirketine yazmış olduğum şikâyetin cevabı budur: “Müşteri ‘Vidyomobi’ servis üzerinden kayıt olmuş. Kayıt bilgileri incelenmiştir. Servis, kurgu ve regülasyona aykırı bir durum bulunmamaktadır.” (Anıl I.)

-Ben 530****** numaralı hattın kullanıcısı- yım ve doküman kontrol ettiğimde “Vidyomobi” denen bir siteden ücretlendirme yapılmış, incelediğimde onay isteyen bir site ve böyle bir onayım, üyeliğim olmadı. (Susel B.)

- Faturamın neden fazla olduğunu sormak için müşteri hizmetlerini aradım ve bana “Vidyomobi” servis bedeli olduğunu söylediler. Merak ettiğim, benim bile küçük bir araştırmayla düzenbazlık olduğunu öğrendiğim bir siteyle neden GSM firmalarının işbirliği içinde olduğu ve operatörün neden bilgilendirme yapmadığı.
(Haber7)

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23