• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

MİT’in çarpıcı ByLock raporu

Yeniakit Publisher
2017-04-28 15:01:00 -
MİT’in çarpıcı ByLock raporu

FETÖ terör örgütünün şifreli haberleşme sistemi olan ByLock’u ortaya çıkartan ve ayrıntılı incelemede bulunan Milli İstihbarat Teşkilatı’nın (MİT), hazırladığı “ByLock raporu” iddianamelerde yer aldı. Rapora göre telefonunda ByLock olan kişinin mutlak surette örgütle ilişkisi var.

GÖKSEL ÇAĞLAV / ANKARAAnkara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan ‘Kozmik Oda’ iddianamesinde örgütün haberleşme sistemlerini anlatırken MİT’in raporuna da geniş çaplı yer verildi. İddianamede, “ByLock Hakkında Milli İstihbarat Teşkilatı tarafından düzenlenen Teknik Raporuna göre” başlığı altında, örgütün nasıl bu şifreli haberleşme sistemini kullandığından ve ByLock sisteminin ayrıntıları aktarıldı. Rapora göre, “Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması FETÖ/PDY üyelerince, akıllı telefonlara yüklenen kriptolu bir haberleşme aracı olan ‘ByLock (ByLock: Chat and Talk)’ adlı mobil uygulama üzerinden iletişim kurulduğuna dair bilgilerin istihbar olunması üzerine, konuyla alakalı kapsamlı bir çalışma yürütüldü. Bu kapsamda, gerek ByLock mobil uygulaması gerekse iletişim kurduğu uygulama sunucuları ayrıntılı teknik çalışmalara tabi tutuldu. Bu çalışmalarda uygulamanın teknik tasarımına, mimarisine, işleyişine, aynı işlevi gören uygulamalarla benzer ve farklı yönlerine, kullanıcı profiline ilişkin hususların ele alındı. Google Play’de 2014 yılının başlarında kullanıma sunulan ve 2016 yılının ilk aylarına kadar çeşitli versiyonlarla kullanımda bulunan ByLock uygulamasında; kriptolu anlık mesajlaşma, kriptolu sesli görüşme, grup mesajlaşmaları, dosya paylaşımı, e-posta iletimi, arkadaş ekleme özelliklerinin mevcut olduğu” belirtildi.

MUTLAK BAĞLANTI

FETÖ üyesi kişilerin telefonlarından çıkan ByLock sisteminden haberleri olmadığı veya örgütle bağlantıları olmadığı savunmalarını çürüten raporda, “Arkadaş ekleme işlemi, anılan uygulamaya kayıt olurken kullanıcı tarafından belirlenen ve ‘Kullanıcı Adı (Kodu/Rumuzu)’ olarak isimlendirilen şahsa özel kodun girilmesi suretiyle gerçekleşir” denildi. Rapora göre, telefonunda ByLock olan kişinin mutlak surette örgütle ilişkisi var.

 
Yeni Akit Gazetesi
ÖNE ÇIKAN VİDEO

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23