• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

MİT, AB standardına kavuştu

Yeniakit Publisher
2014-04-20 09:26:36 - 2014-04-20 09:26:36
MİT, AB standardına kavuştu

Paralel yapılanmanın korkulu rüyası MİT Yasası’nın mimarları Anayasa Komisyonu Başkanvekili İdris Şahin ve AK Parti Niğde Milletvekili Alpaslan Kavaklıoğlu Akit’e önemli açıklamalarda bulundu. Yasanın MİT’i Batı standartlarına çıkardığını kaydeden İdris Şahin, paralel medyanın aksi yöndeki haberlerinin gerçeği yansıtmadığını söyledi. Teklif sahibi diğer milletvekili Alpaslan Kavaklıoğlu ise, “MİT Yasası ile her şey daha şeffaf hale geldi. MİT’e savaş açanlar artık istihbarat faaliyetlerini engelleyemeyecek” dedi.

MEHMET ÖZMEN-İSTANBUL - Paralel örgütün yayın organlarının “Adım adım korku devletine, Türkiye Cumhuriyeti Muhaberat devletine dönüştü” şeklindeki yayınlarının gerçeği yansıtmadığı ortaya çıktı. Akit‘e konuşan Anayasa Komisyonu Başkanvekili, İçişleri Komisyonu üyesi ve MİT kanun teklifini veren milletvekillerinden biri olan İdris Şahin, MİT yasasının komisyon aşamasında ve gerekse Genel Kurul sürecinde köşe yazılarıyla, yapmış oldukları televizyon yayınlarıyla ve Meclis’te grubu bulunan muhalefet partilerinin açıklamalarıyla “MİT Kanunu’na karşı çıkanlar, bağımsız bir Türkiye’nin inşasına karşı çıkanlardır. Niye? Yaklaşık 1 yıldır büyük bir başarıyla sürdürülen çözüm sürecine de karşı çıkanların blok halinde MİT yasasına da karşı çıktığını” gördüklerini ifade etti.

İŞTE RAHATSIZLIĞIN ASIL NEDENİ!

Şahin, “Şimdiye kadar istihbarat faaliyetleri yabancı ülke istihbarat birimleri tarafından yapılıp Türkiye’nin güvenlik güçlerine bazı operasyonel faaliyetleri yapmaları için teskin edilirken MİT Kanunu’yla birlikte artık ülkenin kendi istihbarat ağıyla, kendi teşkilatıyla yapmış olduğu tespitler sonrasında bir kısım çalışmaları kendiliğinden yapabilecek” olmasından bazı çevrelerin rahatsız olduğunu söyleyerek “Asıl hezeyan, asıl şu anki rahatsızlığın temelinde yatan öge budur” dedi.

MİT’İN FAALİYETLERİNİ KOMİSYON DENETLEYECEK!

Başta MİT Müsteşarlığı olmak kaydıyla onların günlük çağdaş normlarına ve teknolojilerine, ihtiyaç duyduğu uluslararası diğer istihbarat örgütlerinin kullandığı alet edevat ve donanımından istifade edebilmesi ve tamamen milli bir karakterde çalışmalarını sürdürebilmesi için düzenlenmiş olan bir kanun olduğunu ifade eden İdris Şahin, “Sonrasında da hiç kimsenin hayal bile edemeyeceği şekilde hükümetimiz daha somut bir adım atmak suretiyle MİT, MASAK, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma İstihbarat birimlerinin faaliyetlerinin meclis denetimine açılması noktasında bir önerge vermiş, o da bu kanun teklifinde 13. madde olarak düzenlenmiştir. Muhalefetin ifade ettiği MİT’in denetimsiz bırakılacağına dair bütün söylemlerini boşlukta bırakmıştır. Bu kanunla MİT, MASAK, Emniyet İstihbarat ve Jandarma İstihbaratın bütün faaliyetleri meclis denetimine açılmıştır” dedi.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

ZAMAN, ANKESÖRLÜ TELEFONLARIN DİNLENMESİNDEN RAHATSIZ!

Paralel Örgütün yayın organlarından Zaman’ın “Adım adım korku devletine. Ankesörlü telefonlar bile dinlenebilecek” şeklindeki haberleri de eleştiren AK Parti Çankırı Milletvekili İdris Şahin, “Ankesörlü telefonlarla millet dinlenecek” diyor ya açıp kanuna bakın ankesörlü telefonlarla sadece yabancı istihbarat ajanları Türkiye de dinlenmesine dair yasal olarak mevzuatta imkân bulunmayan ve mahkeme kararı alınamayan yabancıların dinlenmesine dair bir husustur. Zaman’ın MİT haberleri son derece bir çarpıtmadır. Sonuç itibariyle kanunda yazılanları tersinden yorumlamaktır” dedi.

ZAMAN, KILIÇDAROĞLU’NUN RÜYASINI İFŞA EDİYOR!

Paralel yapının yayın organı Zaman’ın MİT düşmanlığıyla ilgili yaptığı yayınlarıyla ilgili konuşan Şahin, “Zaman Gazetesi maalesef CHP’nin lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun gece rüyasında gördüklerinin millete ifşasına yarayan bir gazete organı haline gelmiştir. Onların gece rüyasında gördüklerini maalesef Türk toplumuyla paylaşmaktan da keyif almaktadırlar. Bu nedenle de hiçbir saygınlıkları, hiçbir seçimde de millette inandırıcılıkları kalmamıştır. Dün anamulafet partisinin liderinin açıklamasına baktım, bugün Zaman Gazetesinin manşetlerinde” dedi.

KAVAKLIOĞLU: “MİT YASASIYLA HER ŞEY DAHA ŞEFFAF HALE GELDİ”

MİT Kanunu’ndan özelikle muhalefetin ve Paralel Örgütün rahatsızlık duyduğu hatırlatılan AK Parti Niğde Milletvekili ve MİT Kanun Teklifi’ni veren diğer bir milletvekili olan Alpaslan Kavaklıoğlu, “MİT yasasıyla gizli yönetmeliklerle düzenlenmiş işler daha şeffaf hale geldi. Şeffaflaşma adına yönetmeliklerde geçenler kanunlara konuldu. MİT, devletin güvenliği, geleceği için çok önemli bir kurumudur. Muhalefetin buna sahip çıkması gerekirken eleştirdiler. Meclis komisyonunun kurulmasını hem MİT istedi, hem hükümet istedi, hem de AK Parti olarak biz istedik. Kimsenin aklında yoktu böyle bir komisyon kurulması. Türkiye için büyük bir kazanım oldu. MİT’in önünde bir takım engeller vardı ama, şimdi kanundan aldığı yetkilerle daha rahat çalışabilecek” dedi.

“ARTIK MİT’İN FAALİYETLERİ ENGELLENEMEYECEK”

AK Parti Niğde Milletvekili Kavaklıoğlu, “Daha önce MİT’in faaliyetlerini engelleyebilirken, şimdi bu kanun sonrasında engelleyemeyecekler işte bundan rahatsızlık duyuyorlar. İşin özü bu. MİT bu zamana kadar nasıl çalışıyorsa bundan sonra da aynı şekilde çalışmaya devam edecek. Bu yasayla Türkiye’nin korku devletine gittiği iddiasıyla hiç alakası yok. MİT’in yönetmeliklerle yürüttüğü faaliyetlerine savaş açmışlardı ama, şimdi bu yasayla faaliyetler engellenemeyecek” dedi.

 

MİT denetimi için top Meclis’te

TBMM - Meclis’te yeni bir ihtisas komisyonu kurulacak. TBMM’de bulunan 18 ihtisas komisyonuna yakın gelecekte “Güvenlik ve İstihbarat Komisyonu” eklenecek. MİT Yasası uyarınca Meclis’te kurulacak olan “Güvenlik ve İstihbarat Komisyonu” için süreç, yasanın yürürlüğe girmesinin ardından TBMM Başkanlığı tarafından başlatılacak. Meclis Başkanlığı, siyasi parti gruplarına yazı yazarak, 17 kişiden oluşacak Komisyon için sandalye dağılımına göre kendilerine düşecek üyelikler için isim bildirmelerini isteyecek. Grupların bildirdiği üyeler, TBMM Genel Kurulu’nda okunarak oylanacak.

Meclis Başkanlığı, yurtdışında Meclis bünyesindeki benzer komisyonların nasıl çalıştığı konusunda bir çalışma yaptıracak.

Yasa uyarınca, MİT tarafı yürütülen devlet istihbarat hizmetleri ile Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı ve Mali Suçları Araştırma Kurulu’nun (MASAK) görevleri gereği yürütülen güvenlik faaliyetlerine ve istihbari nitelikteki faaliyetlere ilişkin olarak İçişleri Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ve MİT Müsteşarlığınca hazırlanacak yıllık raporlar, Başbakanlığa gönderilecek. Başbakanlıkça bu raporlar üzerine hazırlanacak yıllık rapor, mart ayı içinde “Güvenlik ve İstihbarat Komisyonu”na sunulacak.

Komisyon, incelemelerini ve görüşmelerini, raporun kendisine intikalinden itibaren 90 gün içinde tamamlayarak, hazırlayacağı raporu bu süre içerisinde TBMM Başkanlığı’na sunacak.

KOMİSYON 2015 MART’INA YETİŞİR

MİT Yasa teklifi sahiplerinden AK Parti Çankırı Milletvekili İdris Şahin, yasanın iptal talebiyle Anayasa Mahkemesi’ne götürülmemesi halinde Komisyon’un çok kısa bir süre içinde kurulacağını belirterek, “Gelecek mart ayına yetişecek” dedi. Komisyon’un hazırlayacağı raporu TBMM Başkanlığı’na vereceğini hatırlatan Şahin, Meclis Başkanlığı’nın istemesi halinde rapor hakkında Genel Kurul’da görüşme açabileceğini, ancak bu görüşme usulünün de komisyonun görüşme usulüne uygun olacağını kaydetti.Yeni Akit

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23