• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Milli uçağımız Hürkuş silahlandı

Yeniakit Publisher
2017-02-17 19:09:00 -
Milli uçağımız Hürkuş silahlandı

Türk mühendislerinin ürünü milli uçağımız Hürkuş’un silahlı versiyonu olan Hürkuş-C uçuş için gün saymaya başladı.

dKamuflaj boyalı uçağın kanat altlarında 3’er istasyon olması dikkat çekti. Bir silah istasyonu boş bırakılırken uçağın kanat altlarına dıştaki istasyonda dörtlü Cirit bataryası, içte de ikili UMTAS yüklemesi yer aldı. Uçağın gövde altında ise ASELFLIR-300 bulunuyor.

2018 yılında TSK envanterine girecek uçağın detayları ve paylaşılan resmi görüntüler.

F-16’ların uçuş maliyetinin bütçede yarattığı yükü hafifletmesi ve özellikle ülkemizdeki coğrafyaya uygun kullanım imkânı sayesinde Hürkuş-C Türk Silahlı Kuvvetleri’nde önemli bir misyon üstlenecek. Özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesindeki terör operasyonlarında çok daha etkili, pratik ve düşük maliyetli olacak olan uçak, Amerika’nın Rockwell OV-10 uçaklarını 2015 yılında modernize ederek Irak’ta kullanmasına benzer bir amaçla envantere girecek.

Hürkuş

Savunma Sanayi Bakanlığı’nın 2018 yılında envantere gireceğini açıkladığı uçakla ilgili hem TAI tarafından hem de müsteşarlıktan bazı görseller paylaşıldı. Paylaşılan görsellerde makineli tüfek veya benzeri bir teknoloji göremedik ancak Asellir-300 (Wescam MX-15 de olabilir), UMTAS (2’li batarya) ve Cirit (dörtlü modül halinde) füzeleri ile winglet monteli olduğu açık bir şekilde anlaşılıyor.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Hürkuş

Yakın hava desteğinde önemli rol oynayacak olan Hürkuş-C bilindiği üzere Hürkuş-A prototipinden modifiye edilerek hazırlandı. Körfez ülkelerine de ihraç edilmesi yönünde çeitli görüşmeler yapıldığı bilinen uçak, 1500kg yük taşıyabilme kapasitesine sahip.

Hürkuş

Bu nedenle TEBER 82’yi veya SOM gibi füze ağırlığı 600kg, harp başlığı 230kg olan etkili havadan karaya füzeleri taşıyamayacaktır. Zaten atılacak yükseklik ve hız da kullanım için uygun olmayacaktır. 

Özellikle kullanım amacı düşünüldüğünde askeri anlamda çok ciddi bir açığı karşılayacak olan Hürkuş-C dileriz çok yakın zamanda terörle mücadelede ATAK helikopterinde olduğu gibi etkin rol oynamaya kısa sürede başlar.
(Star)

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23