• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

MHP'li muhaliflerden ilk açıklamalar

Yeniakit Publisher
2016-05-24 17:45:00 - 2016-05-24 22:23:56
MHP'li muhaliflerden ilk açıklamalar

Yargıtayın MHP'de olağanüstü kurultay kararını onaması muhalifleri sevindirdi. Eski milletvekilleri Koray Aydın, Sinan Oğan, Meral Akşener kararı sevinçle karşıladı.

MHP'de olağanüstü kurultay kararı veren ve genel merkez tarafından temyize götürülen Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi kararının Yargıtay tarafından onanması, genel başkanlığa adaylığını açıklayan isimler tarafından memnuniyetle karşılandı.

AA muhabirinin sorularını yanıtlayan muhalif isimlerden Koray Aydın, "Geç de olsa" açıklanan karardan mutluluk duyduğunu belirtti.

Bu karar ile olağanüstü kurultay yapılmasının önünde hiçbir engel kalmadığını ifade eden Aydın, kararla aynı zamanda Çağrı Heyeti'nin tekrar yetkili kılındığını kaydetti.

"Sandık önümüze konuldu" diyen Aydın, teorik olarak 40 gün içerisinde iki kongre yapmayı planladıklarını bildirdi.


MHP Genel Başkanlığına adaylığını açıklayan isimlerden Sinan Oğan ise kararın ülkücü, milliyetçi harekete hayırlı olması dileğinde bulunarak, Çağrı Heyeti ile en kısa sürede bir araya gelerek yeni yol haritasını belirleyeceklerini vurguladı.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin "Yargıtay kararına saygı duyacağız" ifadelerini kullandığını anımsatan Oğan, Çağrı Heyeti tarafından Genel Başkan Devlet Bahçeli'nin de olağanüstü kurultaya davet edileceğini bildirdi.

Sinan Oğan şunları söyledi:

"Genel merkez bu açıklamasıyla bizi de şaşırttı. Çünkü genel merkez tüzük kurultayına bile karşı çıkıyordu. Ancak, önümüzde tüzük maddeleri durduğu sürece MHP seçimli kurultay yapamaz. Bunu aşmanın bir tek yolu var. Genel başkan koltuğunun boşalması durumunda. Öyle anlaşılıyor ki genel başkan istifa edecek. Ya genel başkan istifa eder veya tüzük kurultayına gidilip o madde değiştirilir… Olağanüstü kurultayda genel başkanlık seçimi yapılamaz maddesini değiştirmek istiyoruz. Genel başkan istifa eder koltuk boşalır ya da o madde değiştirilir öyle gidilir. Bunun dışında başka bir yolu yok. Ben genel başkanımızın aday olmayacağı kanaatindeyim. Genel başkanımız muhtemelken istifa ederek bu yolu açacaktır."


"SÖZÜNÜN ER İBİR İNSAN OLARAK TANIRIZ"

Genel Başkanlığa aday olduğunu açıklayan Meral Akşener ise "Allah hiçbirimizi utandırmasın, ülkücü, milliyetçi hareketin önü açılmıştır." dedi.

Olağanüstü kurultayın şölen havasında geçmesi için çok çalışacaklarını anlatan Akşener, "Sayın Bahçeli'ye 'Yargıtay kararına saygı duyacağız' sözlerini hatırlatmak istiyorum. Sayın Bahçeli'yi sözünün eri bir insan olarak tanırız." değerlendirmesinde bulundu.

ÜMİT ÖZDAĞ'DAN AÇIKLAMA

MHP'de genel başkanlığa adaylığını açıklayan muhaliflerden Gaziantep Milletvekili Ümit Özdağ, Yargıtayın Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi'nin kararını onamasına ilişkin, "Bu karar Türkiye'de bütün siyasi baskılara rağmen, yargının en azından bir bölümünün nasıl hukuk devleti inancını yaşattığının çok önemli bir göstergesi oldu." dedi.

Özdağ, Erzurum'daki bir otelde gazetecilere yaptığı açıklamada, Yargıtayın Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi'nin kararını onamasına ilişkin, değerlendirmelerde bulundu.

MHP kurultay delegelerinin büyük bir bölümünün verdiği imzalar doğrultusunda olağanüstü kurultayı gerçekleştirmek ve tüzük değişikliği yaparak yeni genel başkanı seçmek üzere, önemli bir adım atıldığını ifade eden Özdağ, şöyle konuştu:

"Bu karar Türkiye'de bütün siyasi baskılara rağmen yargının en azından bir bölümünün nasıl hukuk devleti inancını yaşattığının çok önemli bir göstergesi oldu. Biz yakından bu süreci endişeli olarak izledik. Çünkü değişik siyasi makam ve mevkilerin bu süreci etkilemek için nasıl yargı üzerinde değişik yöntemlerle baskılar uyguladığını gözlemledik. Sonuç konusunda bir kez daha iç rahatlığıyla 'Ankara'da hakimler var' diyebiliyoruz. Çünkü bu hakimler siyasi baskılara, direnç güçlerinin olduğunu göstererek sadece MHP' de bir kongrenin gerçekleşmesinin önünü açmadılar. Aynı zamanda Türk halkının Türkiye'de hukukun olduğuna dair inançlarının olduğunu güçlendirmiş oldular. Bundan dolayı MHP'de genel başkan adayı ve siyasetçi olarak değil, Türkiye Cumhuriyeti Devleti yurttaşı olarak kendilerine teşekkür ediyorum."

Özdağ, Yargıtayın Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi'nin kararını onamasının ardından, MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın'ın 26 Haziran veya 10 Temmuz tarihlerinde Milliyetçi Hareket Partisi'ni olağanüstü ama seçimli kurultaya götürme kararı alındığını açıklamasına ilişkin ise "Bundan dolayı Genel Başkana kurultayın önünü açtığı için teşekkür ediyorum. İnşallah MHP kurultayını yapacak ve iktidara doğru yürüyecek." değerlendirmesinde bulundu.

MUHALİF AVUKATLARDAN TARHAN: HAKLILIĞIMIZ TESCİLLENDİ

MHP'li muhaliflerden Meral Akşener'in avukatı Uğur Tarhan, Yargıtay'ın MHP'de olağanüstü kurultay kararını onaması, "Süreç sonunda Yargıtay tarafından haklılığımızın tescillenmesi, bizim mücadelemizin böyle sonuçlanması bizi mutlu etti, memnun etti. Şükrediyoruz" dedi.

Tarhan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Yargıtay 18. Hukuk Dairesi'nin, MHP'de olağanüstü kurultay kararı veren Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi'nin kararını oy birliğiyle onamasını değerlendirdi.

İmzaların toplanmasıyla başlayan beş buçuk aylık süreçte, 543 üst kurul delegesinin vekaletini aldıklarını belirterek, bu sorumluluğun gereğini yerine getirmeye çalıştıklarını söyledi.

Tarhan, "Olağandışı müdahaleler nedeniyle başka türlü mücadeleler oldu. Bu geçen süreç sonunda Yargıtay tarafından haklılığımızın tescillenmesi, bizim mücadelemizin böyle sonuçlanması bizi mutlu etti, memnun etti. Şükrediyoruz. Burada bir hak var, hak mücadelesi var ve biz haklıydık. Burada kanunun öngördüğü sayıda imza vardı, haklı, meşru bir talep vardı ve bu talebi yerine getirmeyen maalesef bir genel merkez vardı. Hukuk bu haklılığımızı tescilledi. Mahcup olmadığımız için şükrediyoruz. İnşallah bu mücadele sonunda hem partimize, hem memleketimize hayırlı sonuçlar gelir" diye konuştu.

Kararı sulh hukuk mahkemesi verdiği için dosyanın "basit yargılamaya tabi" bir dava olduğunu belirten Tarhan, "Burada iş bitti. Yargıtay'ın onamasıyla karar kesinleşti" dedi.

Avukat Tarhan, şu ana kadar geçen süreçte hukukun her zaman haklılıklarını tescillediğini ifade ederek, "Buna saygı duymak lazım. Çünkü bu, demokratik, meşru ve hukuki bir hak. Kararın oy birliğiyle alınması da ayrıca buradaki haklılığın tescillenmesi anlamına geliyor. Buna saygı duymak ve bundan sonra kongreyi toplayıp artık demokratik bir seçimin önünü açmak lazım. Bunu da Çağrı Heyeti yapacaktır. Çağrı Heyeti görevine kaldığı yerden devam edecek" değerlendirmesinde bulundu.

"NİHAİ NOKTA KONULDU"

Eski MHP milletvekili ve genel başkanlığa adaylığını açıklayan isimlerden Sinan Oğan'ın avukatı Kürşat Ergün de kararı son derece olumlu değerlendirdiklerini söyledi.

Ergün, "Aslında Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesine dava açmamızla beraber neticesi belliydi. Çünkü tamamen yasal bir talepti. Gerek 12. Sulh Hukuk Mahkemesi, gerekse Yargıtay, kanun çerçevesinde bir karar almıştır. Daha erken olabilir miydi, evet olabilirdi ancak bugün itibarıyla da olsa alınan kararla konuya nihai nokta konmuştur" değerlendirmesinde bulundu.

Dairenin kararının kesin olduğunu, buna karşı karar düzeltme yoluna gidilemeyeceğini ifade eden Ergün, karar doğrultusunda Çağrı Heyeti'nin toplanarak bir tarih belirlemesini ve hukuki engel bulunmayacak şekilde kurultayı toplamasını beklediğini dile getirdi.

Bir delegenin Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına yaptığı başvurunun, bu süreçle hiçbir alakası bulunmadığını ve süreci etkilemeyeceğini ifade eden Ergün, "Kongrenin toplanması talebimiz gerek tüzük, gerek kanun maddesi sebebiyleydi ve buna uygun karar verildi. O başvuru tüzüğün kanuna aykırı olduğuna ilişkin, bizim sürecimizden bağımsız. Zaten Yargıtayın kararı kesin olduğu için Çağrı Heyeti'nin görevi bunun gereğini yerine getirmek" diye konuştu.

"EN KISA SÜREDE KONGREYE GİDECEĞİZ"

Çağrı Heyeti üyesi Ayhan Erel, Yargıtayın kararının haftaya pazartesi veya salı günü çıkmasını beklediklerini ancak bugün verildiğini belirterek, "Yargıtay 18. Hukuk Dairesinin vermiş olduğu kararla ülkemizde bu alandaki kaos ortadan kalktı ve MHP'nin olağanüstü kongre yapılmasının önündeki tüm hukuki engeller bertaraf oldu" dedi.

Yargıtay 18. Hukuk Dairesi üyelerine, öne alım dilekçesini kayda değer bularak bir an önce sonuçlandırdıkları için teşekkür eden Erel, "Çağrı Heyeti olarak bir araya geleceğiz ve en kısa sürede hukuki süreleri gözardı etmeden partimizi demokratik şekilde kongreye götüreceğiz. En kısa sürede toplanmamız gerekiyor. Tüm kamuoyu bu olaya odaklandı, taraflı tarafsız herkes MHP'nin olağanüstü kongresiyle ilgili fikir yürütüyor. Bir an önce toplanıp, hukuki süreleri dikkate alarak bir tarih belirlemek durumundayız" diye konuştu.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23