• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Meyveleri kurutmak yerine dondurun!

Yeniakit Publisher
2015-12-05 11:26:00 -
Meyveleri kurutmak yerine dondurun!

Çok eski zamanlardan beri gıda ürünlerinin kurutularak saklanmasının yaygın bir uygulama. Ancak uzmanlar dondurma yöntemini öneriyor.

Güneşte kurutulan meyve ve sebzelerde güneş ışınları nedeniyle bazı vitaminlerin yok olduğu, derin dondurucuda saklanan gıdaların ise A, B ve C vitamini açısından daha zengin kaldığı belirtildi.

Gıdalarda mikroorganizma üremesinin azaldığını ve kurutma işlemlerinin halk arasında değişik şekillerde yapıldığını aktaran Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülay Koçoğlu, bunlar arasında en çok güneşte, fırınlarda, sıcak hava tünellerinde kurutmanın tercih edildiğini aktardı.

Kurutma yöntemlerinin her birinin meyve ve sebzelerdeki besin değerlerini farklı etkilediğini dile getiren Koçoğlu, "Kurutulmuş besinlerin içerisindeki potasyum, kalsiyum, magnezyum demir gibi mineraller bu esnada kayba uğramıyor. Bu meyve ve sebzelerde su uçurulduğu için mineraller fazla miktarda kalıyor ancak güneş ışınları nedeniyle kurutma sırasında vitamin kayıpları meydana geliyor" diye konuştu.

Koçoğlu, vatandaşlara kurutulmuş meyvelerin ve sebzeleri tüketilmesini önerdiklerini ancak imkan varsa bu meyve ve sebzelerin dondurucuda saklanmasını da tavsiye ettiklerini vurguladı.

Kurutulmuş meyve ve sebzelerde mineral kaybı yaşanmadığını ancak özelikle C vitamini kayıpları olduğunu anlatan Koçoğlu, şunları kaydetti:

"Güneşte kurutma yönteminde ışınların besinlerle teması sonucunda bazı vitaminler kayboluyor. Güneşte kurutulan sebze ve meyvelerde en önemli kayıp C vitamininde yaşanıyor. Çünkü C vitamini en hassas vitamindir. B grubundaki vitamin kaybı miktarı da gıdanın güneşte ne kadar kaldığına göre değişiyor. Güneşte yapılmayan kurutma işlemlerinde A, B ve C vitamini kaybı az oluyor. Tüketiciler vitamin açısından kurutma yerine derin dondurucuda saklama yöntemini tercih edebilir. Çünkü dondurucuda saklanan ürünlerin A, B ve C vitamini açısından besin değeri oldukça yüksek."

Vitamin kayıplarına rağmen kurutulmuş meyve ve sebzelerin enerji verici özelliği nedeniyle tüketilebileceğine işaret eden Koçoğlu, lif oranı yüksek olan kuru meyve ve sebzelerin bağırsakların çalışması için gerekli olduğunu söyledi.

Kuru erik, üzüm, kayısı ve incirin bu bakımdan önemli besinler olduğunu ifade eden Koçoğlu, şöyle konuştu:

"Kuru üzümde demir içeriği yüksektir, incir kalsiyum açısından zengindir. Kurutulmuş meyveleri sporcular, okul çağındaki çocuklar ve özellikle çalışanlar tüketmelidir. Kuru meyvelerle iş yerinde ani kan düşüklükleri önlenir ve ani enerji ihtiyacı bu yolla sağlanır. Dolayısıyla çalışanlar masalarında kuru üzüm, dut, kayısı, incir, erik, bulundurmalılar. Çalışanlar için kuru meyveler elzem."

Prof. Dr. Gülay Koçoğlu, kurutulmuş meyvelerde şeker oranının çok olduğuna da değinerek, "Kan şekerini aniden yükseltebilir. Bu nedenle miktar çok önemli. Bu meyvelerin potasyum miktarı da çok yüksek olduğu için kronik böbrek yetmezliği hastaları da dikkatle tüketmeli" uyarısında bulundu.

Kaynak : AA

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23