• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

'Mevzuat açısından eksiklik yok'

Yeniakit Publisher
2014-10-30 16:26:00 -
'Mevzuat açısından eksiklik yok'

AB Başkanı Volkan Bozkır, basın toplantısı düzenledi.

Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, bakanlıkta "AB’ye Katılım için Ulusal Eylem Planı"na ilişkin basın toplantısı düzenledi ve gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bozkır, bir basın mensubunun "Madenleri AB standartlarına yükseltmek için yeni bir düzenleme var mı" sorusu üzerine, sadece kanun çıkartmakla sorunların üstesinden gelinmesinin mümkün olmadığını belirtti. Bozkır, "Hepimizin yüreğini yakan maden kazalarından bahsetmek gerekirse burada mevzuat açısından bir eksiklik yok. 2012 yılında AB'ye uyum amacıyla İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu çıkarıldı. Yine 2013 yılında maden İşyerlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetmeliği kabul edildi ve yaklaşık 30'a yakın ikincil düzenleme yapıldı ancak zihinsel dönüşüm çok önemli" diye konuştu.

Son kazalarla bir sorumlu aramaktan ziyade bütün sosyal aktörlerin kaza meydana gelmeden önce bu kazanın önlenmesi için birlikte çaba sarf etmesinin önem arz ettiğini kaydeden Bozkır, buradaki en önemli unsurun da eğitim olduğunu vurguladı.

Bakan Bozkır, bu konuda siyasi aktörlere düşen sorumluluğun bununla ilgili yasaları çıkarma ve sosyal aktörlerin görevlerini yerine getirmesini denetlemek olduğunun altını çizdi.

Ulusal Eylem Planı'nın Meclis'teki programın yoğunluğu nedeniyle ele alınmasının gecikebileceğinin hatırlatılması üzerine Bozkır, "Meclis'in takvimine bakıp böyle bir plan çıkarmasaydık benim içim hicran dolu olurdu" karşılığını verdi. Bozkır, şöyle devam etti:
ÖNE ÇIKAN VİDEO

"Herkes görevini yapacak. Bizim görevimiz de bunu hazırlayıp Meclis'e sunmaktır. Bunlar sevk edildikten sonra Meclis'in takvimi haziran ayına kadar elvermezse bunda da bir sakınca görmüyorum, 2015-2019 planının parçası haline gelecektir. Bu planın açıklanmasının dahi çıkması kadar önemli olduğunu düşünüyorum. Türkiye'nin siyasi reformlara ne kadar önem verdiğinin çok önemli mesajları olarak telakki ediyorum."

AB Bakanı Volkan Bozkır, kamuoyunda "makul şüphe, somut delil" tartışmalarıyla gündeme gelen iç güvenlik reformu hakkındaki bir soru üzerine ise bu tasarının hükümet değil bazı milletvekilleri tarafından sunulduğunu hatırlattı.

Bu konuda çalışmaların sürdüğünü ve dolayısıyla henüz ilerleme sağlanmış bir tasarı niteliğinde olmadığını kaydeden Bozkır, "Bu konuda AB’nin yerleşmiş ilkelerine uyum açısından telkinlerimiz olacaktır. Reform Eylem Grubu toplantısında da bütün bu konular etraflıca ele alınacaktır. Bizim AB Bakanlığı olarak bütün yasalarda, taslaklarda AB müktesebatına uyum açısından mutlaka bu konularda fikirlerimiz olacaktır" diye konuştu.

YENİ AB STRATEJİSİNDE 3 UNSUR ÖNE ÇIKIYOR

Bakan Bozkır, AB'ye Katılım için Ulusal Eylem Planı'nın birinci aşamasına ilişkin bakanlık binasında düzenlediği basın toplantısında, Türkiye'nin yeni AB stratejisinde reform, dönüşüm ve iletişim olmak üzere üç ana unsurun öne çıktığına dikkati çekerek yeni AB stratejisini hayata geçirmek için yol haritalarını yayınlamaya devam edeceklerini söyledi.

Ulusal Eylem Planı'nın Türkiye'deki siyasi reformların ve sosyo-ekonomik döşümün hem sürdürülmesi hem de güçlendirilmesine yönelik öncelikleri ortaya koyduğunu ifade eden Bozkır, planın AB sürecinde atılacak adımları somut biçimde gösterdiğini kaydetti.

Eylem Planı ile birlikte yasa yapmaya disiplin getirdiklerini söyleyen Bozkır, planın, AB mevzuatına uyum içinde yasa yapma açısından hem Türkiye hem de AB kamuoyunda bir şeffaflık ve güven ortamı sağlayacağını aktardı.

Bakan Bozkır, eylem planında yer almayan ancak vatandaşların haklarının ve çıkarlarının korunması amacıyla düzenleme yapılması ihtiyacının ortaya çıkması durumunda, yapılacak tüm düzenlemelerde AB standartlarının dikkate alınacağını vurguladı.

Düzenlemelerin bir bölümünün hali hazırda TBMM'nin gündeminde olduğunu, kalan bölümünün de taslaklarının hazırlanıp TBMM'ye sunulacağını belirten Bozkır, planda yer alan konuların yasama döneminde gerçekleştirilememesi durumunda 2015-2019 yıllarını kapsayan ikinci aşamaya dahil olacağını aktardı.

"AB'ye uyum amacıyla son 12 yılda 2 binin üzerinde mevzuat değişikliğine gittik, bu gerçekten Türkiye'nin iftihar edeceği bir görüntüdür" diyen Bozkır, "Son bir yıl içerisinde de AB müzakere sürecindeki bütün yavaşlamaya ve karşılıklı olarak yaşamış olduğumuz bazı yanlış anlamalardan kaynaklanan sıkıntılara rağmen de Türkiye yaklaşık 170 mevzuatı gündeme sokmuştur" şeklinde konuştu.

Ulusal Eylem Planı'nın Türkiye'nin reform sürecinin bir garanti belgesi olduğunu dile getiren Bozkır, planın Kasım 2014-Haziran 2015 dönemini kapsayan birinci aşamasında 36 kanun, 142 ikincil mevzuat ve 39 kurumsal yapılanma çalışmasının hayata geçirilmesinin öngörüldüğünü açıkladı.

Meclisin çalışma takviminin uygunluğu ölçüsünde Türkiye'nin siyasi reform sürecine ilişkin oldukça önemli kanunlar çıkaracaklarını ifade eden Bozkır, çıkarılması düşünülen kanunlar arasında 23. Yargı ve Temel Haklar ile 24. Adalet, Özgürlük ve Güvenlik fasılları açısından kritik öneme sahip "Kişisel Verilerin Korunması Kanunu", "Ayrımcılıkla Mücadele ve Eşitlik Kanunu", "Kolluk Gözetim Komisyonu Kurulmasına Dair Kanun" ve "İnsan Ticaretiyle Mücadele ve Mağdurların Korunması Kanunu"nun yer aldığını bildirdi.

Bakan Bozkır, Karayolları Trafik Yönetmeliği'nde yapılacak değişiklikle sürücü belgelerinin AB üyesi ülkeler başta olmak üzere uluslararası alanda tanınmasının sağlanacağını, motorlu araçlarda kullanılan yakıt türlerinin kalitesinin artırılmasına ilişkin mevzuat ile de araçlardan salınan emisyon miktarında azalma kaydedileceğini belirtti. Bozkır, "Ulusal Piyasa Gözetimi ve Denetimi Strateji Belgesi"nin hayata geçirilmesiyle de kaynakların daha etkin kullanımının sağlanacağını, denetim kapasitesinin artırılarak güvensiz ürünlerden kaynaklanan kazaların azaltılacağını kaydetti.

"AB'ye üyelik süreci sadece fasılların açılıp kapandığı teknik bir süreç değildir. Aksine nihai aşamada siyasi bir karardır" diyen Bozkır, fasıllar açılsın ya da açılmasın Türkiye'nin reform sürecinin AB'ye katılım sürecinin özünü oluşturduğunun altını çizdi.

Ermenek'teki kömür ocağında mahsur kalan işçilerle ilgili üzüntüsünü de dile getiren Bozkır, "Kalbimiz, aklımız hep orada. İnşallah en kısa zamanda bu kardeşlerimize ulaşılır, dualarımız onlarla" diye konuştu.

AA

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23