• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Merkez finans sektörünü rahatlatacak

Yeniakit Publisher
2017-11-21 08:37:00 -
Merkez finans sektörünü rahatlatacak

Merkez Bankası dünden itibaren başlattığı vadeli döviz satım ihaleleri piyasa tarafından olumlu karşılandı.

Merkez Bankası dünden itibaren başlattığı vadeli döviz satım ihaleleri piyasa tarafından olumlu karşılandı. Uzmanlar, bu hamle ile finans sektörünün rahatlayacağını ve döviz kurunda normalleşme olacağını belirtti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Türk Lirası uzlaşmalı vadeli döviz satım ihalelerine dün itibariyle başlayarak yıl sonuna kadar vadeli döviz satım pozisyon tutarını 3 milyar dolar olarak planladı.

Vadeleri 1, 3 ve 6 ay olarak gerçekleştirecek ihalelerin tarihleri konusunda tarihleri ve bankaların vereceği maksimum teklif tutarları konusunda şeffaf yaklaşan Merkez Bankası İhalelerin geleneksel (çoklu fiyat) yöntemiyle yapılması ve her bir bankanın ihalede verebileceği maksimum teklif tutarının toplam ihale miktarının yüzde 20’si ile sınırlı olacağını açıkladı.

ZARAR ÜSTLENİLİYOR

Merkez Bankası’nın bu hamlesinin şirketleri korumaya yönelik olduğu konusunda birleşen uzmanlar, söz konusu uygulamanın orta vadede TL/dolar kurunda gerilemeye neden olacağı belirtiyor. Konuyla ilgili YENİ AKİT’e konuşan hazine uzmanı Burçak Gezgin, ‘Merkez Bankası’nın başlattığı hamle etkili olabilecek bir araç pozisyonunda. Burda amaçlanan şey şirketleri korumak diyebiliriz. Kurdaki yükseliş şirketlere yüklü miktarda zarar veriyor. Şirketlerin borç yükü birikiyor TL bazında düşündüğünüzde, hiçbir ekstra borç olmamasına rağmen kurdan kaynaklı bir borç çıkıyor ortaya. Bu hamleyle Merkez Bankası şirketlerin zararını kendi üzerine alıyor diyebiliriz. Kısa vadede dolar kuruna etkisi olmaz ama orta vadede doları etkileyebileyecek bir hamledir bu’ dedi.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

TERSİ DE OLABİLİR

Merkez Bankası’nın vadeli döviz satış hamlesinin doğrudan döviz kurundaki yükselişi durduracak bir hamle olmadığını belirten ekonomist Kutay Gözgör de, ‘Şirketlerin kısa vadede bazı borçları var, 2018 sonu itibariyle yaklaşık 250 milyar dolarlık bir ödeme yapması gerekiyor şirketlerin ve döviz borçları söz konusu. Merkez Bankası’nın bu yaptığı hamlede şirketlerin bu yükümlülüğünü biraz olsun azaltmak için. Bu hamlenin etkisini hemen görmesek de daha çok orta ve uzun vadede göreceğiz gibi duruyor’ şeklinde konuştu.

MB’nin rolü önemli

Merkez’in daha önceki uygulamalarından yola çıkarak çok doğru yerde doğru kararlar aldığını söyleyen ekonomist Halil Reçber ise şöyle konuştu. ‘Bu aynı zamanda dolara direk müdahale diyebiliriz. Merkez’in yaptığı bu uygulamayı daha önce Brezilya ve Meksika yapmıştı ama uzun süreli bir programdı. Bu bizde daha kısa süreli oldu. Yapılan, kısa vadede dövizdeki yükselişin önüne geçmek için yapılan bir hamledir. ABD tarafından Türk Lirası manipüle ediliyor. ABD piyasası açılınca TL’ye çok ciddi anlamda satış geliyor. Türk Lirası karşısında sürekli dolar alıyorlar, bunu net olarak söyleyebiliriz. Ama Merkez Bankası’nın bu müdahalesi bence yerinde.’

Albaraka Türk’ten 150 milyon liralık sertifika ihracı

Katılım bankacılığındaki 30 yıllık deneyimini yeni himmet alanlarına taşıyan Albaraka Türk, 92 gün vadeli 150 milyon lira tutarlı kira sertifikası ihracı gerçekleştirerek önemli bir başarıya daha imza attı. Bereket Varlık Kiralama aracılığıyla geçen hafta gerçekleşen 150 milyon lira nominal bedelli kira sertifikası ihracına, özellikle emeklilik fonları, portföy ve sigorta firmaları ile bireysel yatırımcılar yoğun ilgi gösterdi. Toplam talebin 234,4 milyon olarak gerçekleştiği ihraç sürecini değerlendiren Albaraka Türk Genel Müdürü Melikşah Utku; “Yüksek taleple başarılı bir şekilde tamamladığımız bu Kira Sertifikası ihracımıza gelen yoğun ilgi, bankamızın sahip olduğu güveni ve gücü bir kez daha göstermiştir. Kira sertifikaları piyasası, Albaraka Türk gibi diğer tüm katılım bankalarının fon taleplerini karşılamakta ve her geçen gün daha fazla görev üstlenmektedir” açıklamasını yaptı.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23