• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Mehmet Ufuk'un kaleminden Akıllı Tercih 2015

Yeniakit Publisher
2015-06-30 03:40:00 - 2015-06-30 03:42:53
Mehmet Ufuk'un kaleminden Akıllı Tercih 2015

Dizi Yazı -6-

TEOG sınav sonuçlarının ardından üniversite adayları için de telaşlı günler başlıyor. Sınavı başarmak kadar tercih edeceği üniversitede kazanacaklarını da hesaba katarak adım atacak olan adaylar, büyük hayat sınavının ilk aşamasını rahatlıkla aşmış olacak.

’’Bize göre üniversite; meslek bilincinin yanı sıra; bakışını, duruşunu, benliğini ve kimliğini kazandığın yerdir. Yepyeni meziyetler, ilgi alanları ve keyifli dostlukları kazandığın ortamdır. Arkadaşlıklar, dostluklar, bir ömür boyu yolunu aydınlatacak ilkeler, kendini ve dünyayı anlamanı sağlayacak bilgiler… İşte üniversitemiz tüm bu kazanımları elde etmek isteyenler için kuruldu…’’

Yıllar önce eğitim dünyasına kazandırılan bir vakıf üniversitesinin yönetimi, kendi üniversitelerinin neden seçilmesi gerektiğini bu sözlerle dile getirmişti. Peki adaylar cephesinde de aynı şeyler geçerli mi? Adayların akıllarından geçen üniversiteleri seçme konusunda kriterleri birbirlerinden farklılık gösterse de genelde aynı konularda odaklanıyorlar. Seçtiği mesleğin geleceği, mezun olduktan sonra rahat iş bulabilme ve iyi bir kariyer imkânı, üniversitenin araştırma imkânları ve bilime katkısı, eğitim ve barınma ücretleri, kampüs hayatı, yani kısaca üniversitenin kendisine parlak bir gelecek sağlayıp sağlayamadığı tercih listesinden önce akıl süzgecinden geçmesi gereken konulardan sadece birkaçı… Bunlara ek olarak taban puanlar, üniversitenin marka değeri, burs imkânları ve buralardan mezun olanların iş hayatına attıkları başarılı imzalara bakıyorlar.

Kendisini hayata hazırlayacak üniversiteyi iyi tanımadan tercihte bulunanlar ise daha ilk adımda hataya düşüyor. Sonuçta ya mutsuz bir öğrenci oluyor ya da mezun olduktan sonra mesleğinde başarılı olamıyor. Bu nedenle adaylar ilk adımda düşündüğü mesleği en iyi öğreten ve ona ufuk açan üniversiteyi seçmelidir.

Öğrenci tercihleri belirleyici
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Üniversitelerin başarısını ortaya koyan birçok kriteri ard arda sıralamak mümkün. Örneğin 2014 yılının YGS ve LYS sonuçlarına göre yerleşen öğrencilerin performansları, kontenjan doluluk oranları, kontenjan başına oluşan talep ve üniversitelerin programlarının tercih listelerinde yer aldıkları sıralamalar dikkate alındığında, en iyi devlet üniversiteleri arasında, Boğaziçi Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi, Gazi Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, Ankara Üniversitesi, Marmara Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi ile İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü’nü görüyoruz. En iyi vakıf üniversiteleri sıralamasında ise Sabancı Üniversitesi, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi, İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi, Özyeğin Üniversitesi, Çankaya Üniversitesi ve Yeditepe Üniversitesi üst sıralarda yer alıyor.

Uluslararası başarı performansı

Dünya genelinde üniversitelerde verilen eğitimin kalitesi, farklı kriterlere göre ölçülerek sıralanıyor. Türkiye’de en iyi üniversite sıralamasında genel durum iç açıcı olmasa da zaman zaman moral veren açıklamalar yapılıyor. Geçtiğimiz aylarda The Times Higher Education’un açıkladığı gelişmekte olan ülkelerdeki 2015 yılının en iyi üniversiteleri sıralamasında Orta Doğu Teknik, Boğaziçi, İstanbul Teknik, Sabancı, Bilkent, İstanbul ve Hacettepe Üniversiteleri ilk 100 arasına girerek Türkiye’nin gururu oldular.

Türkiye’nin en iyi üniversitelerini belirlemek için ODTÜ Enformatik Enstitüsü bünyesinde kurulan URAP (University Ranking by Academic Performance) Laboratuvarı tarafından da bir çalışma yapılıyor ve ”Üniversitelerin Akademik Performansa Dayalı Genel Sıralaması” saptanıyor. Bu çalışmada, üniversitelerin makale sayısı, öğretim üyesi başına düşen makale sayısı, atıf sayısı, öğretim üyesi başına düşen atıf sayısı, toplam bilimsel doküman sayısı, öğretim üyesi başına düşen toplam bilimsel doküman sayısı, doktora öğrenci sayısı, doktora öğrenci oranı, öğretim üyesi başına düşen öğrenci sayısı gibi önemli kriterler dikkate alınıyor. Bu yönüyle Hacettepe Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, Ankara Üniversitesi, Gazi Üniversitesi, Ege Üniversitesi, Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü (Gebze Teknik Üniversitesi), İstanbul Teknik Üniversitesi, Atatürk Üniversitesi ve Erciyes Üniversitesi’nin başarılı olduğunu söyleyebiliriz. Özellikle akademik kariyer yapmayı düşünen üniversite adaylarının tercihlerinde bu detayı da dikkate almalarını öneriyoruz.

Tıpta İstanbul lider

Tıp alanında en iyi üniversiteler arasında İstanbul Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi, Ankara Üniversitesi, Ege Üniversitesi, Gazi Üniversitesi, Başkent Üniversitesi, Gülhane Askeri Tıp Akademisi, Marmara Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi ve Erciyes Üniversitesi en üst sıralarda yer alıyor.

Ziraatta Ankara lider

Ziraat-Çevre alalında ise Ankara Üniversitesi, Ege, Atatürk, Selçuk, İstanbul, Erciyes, Çukurova, Uludağ, Ondokuz Mayıs ve Hacettepe Üniversiteleri ilk 10 sırayı paylaşıyor.
Yaşam bilimlerinde 6 il önde

Yaşam Bilimleri alanının en popüler üniversiteleri ise Ankara (Hacettepe, Ankara, Gazi) İstanbul (İstanbul, Marmara) İzmir ( Dokuz Eylül, Ege) Erzurum( Atatürk), Bursa ( Uludağ) Antalya (Akdeniz) şehirlerinde yer alıyor.

Vakıfta Sabancı farkı

Türkiye’nin en iyi vakıf üniversiteleri arasında Sabancı Üniversitesi bilimsel çalışmaları yönüyle diğerlerine fark atacak hizmetlere imza atıyor. Girişimci, rekabetçi ve yenilikçi özellikleriyle ön plana çıkan Sabancı Üniversitesi bu yıl itibar skalasında ilk sırada yer aldı. Dünya’nın 50 yaş altı en iyi üniversiteleri sıralamasına Türkiye’den Sabancı Üniversitesi 13. sıra ile ilk 100’de yer aldı.

İtibarın adresi: Yeditepe

Yeditepe Üniversitesi de özellikle sağlık bilimleri ve mühendislik alanlarındaki araştırma ve hizmetleriyle fark ediliyor. Mart ayında 286 iş dünyası temsilcisi ile yapılan araştırmada Yeditepe Üniversitesi en itibarlı üniversiteler sıralamasında ilk 10'da yer aldı.

En iyi alanlı üniversiteler

Türk üniversiteleri, ODTÜ URAP Laboratuvarı tarafından açıklanan en iyi 23 alan sıralamasının 13’ünde yer alma başarısı gösterdi. URAP'ın 23 alanı kapsayan sıralamasının 16’sında ABD üniversiteleri dünya birincisi oldu. ODTÜ, 23 alanın 9’unda sıralamada yer aldı. İstanbul, İstanbul Teknik, Ege, Atatürk ve İhsan Doğramacı Bilkent üniversiteleri 7’şer alanda listelere girdi. Ankara ve Gazi 6, Hacettepe ve Erciyes 5, Boğaziçi, Çukurova, Selçuk ve Süleyman Demirel üniversiteleri 4 alan sıralamasında listede yer aldı. Alan sıralamalarının üçüne ismini yazdıran Türk üniversiteleri arasında Dokuz Eylül, Fırat, İzmir Yüksek Teknoloji, Marmara, Ondokuz Mayıs, Uludağ ve Yıldız Teknik üniversiteleri dikkat çekiyor. Boğaziçi Üniversitesi, fizikte dünyada 165'inci olarak tüm alanlar içinde en iyi dereceyi elde eden Türk üniversitesi oldu.

Prestijde sınıfta kaldık

Dünyanın en prestijli üniversiteleri arasında yapılan 2015 öğretim yılı sıralamasında, en iyi ilk yüz üniversite arasında Türkiye'den hiç bir üniversite yer almadı. "Times Higher Education" tarafından açıklanan 2015 öğretim yılı sıralamasında ilk sırayı ABD’den Harvard Üniversitesi aldı. İkinci sırada İngiltere’den Cambridge ve üçüncü sırada Oxford
Üniversitesi var.

Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi

TÜBİTAK’ın üniversiteleri girişimcilik ve yenilikçilik performanslarına göre sıraladığı Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi 2014’ün ilk sıralarında yer alan üniversitelerden bazıları ise şunlar: Sabancı Üniversitesi - Boğaziçi Üniversitesi - Özyeğin Üniversitesi - İstanbul Teknik Üniversitesi - TOBB ETÜ - İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü - Selçuk Üniversitesi.

SÖZÜN ÖZÜ:

En iyi üniversite; sadece makul ücret, yüksek burs, geniş sosyal imkânlar, ucuz yemekler, ücretsiz ulaşım demek değildir. Uluslararasılaşma yolunda attığı her adımı öğrencisine artı bir değer olarak yansıtabilecek potansiyele sahip üniversiteler ne kontenjan kaygısı yaşarlar ne de hem kendilerini hem de öğrencilerini sıkıntıya düşürecek kritik kararların adresi olurlar. Adaylar, bu konuyu da dikkate alarak tercihlerini oluştururlarsa hiçbir sürprizle karşılaşmazlar.

Mehmet UFUK – egitimrehberi / 30 Haziran 2015

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23