• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Mehmet Görmez’den, Muhacir din âlimlerine iftar

Yeniakit Publisher
2016-06-28 07:24:00 - 2016-06-28 07:13:12
Mehmet Görmez’den, Muhacir din âlimlerine iftar

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Suriye, Filistin, Mısır, Irak, Sudan ve Yemenli muhacir din âlimleriyle iftar yemeğinde buluştu.

FARUK ARSLAN / İSTANBULDiyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Suriye, Filistin, Mısır, Irak, Sudan ve Yemenli muhacir din âlimleriyle iftar yemeğinde bir araya geldi. Üsküdar’daki İslam Araştırmaları Merkezi’nin (İSAM) bahçesinde düzenlenen iftar yemeğine, 300’den fazla muhacir din âlimi katıldı. Kur’an tilavetinin ardından, oruçlarını açan konuklar, Görmez’in imamlığında akşam namazı kıldı. 

“İSLAM MEDENİYETİ BİR KRİZDEN GEÇİYOR”

Namazın ardından yabancı konuklarına Arapça bir konuşma yapan Görmez, daha sonra sözlerine Türkçe devam etti. Muhacir din alimlerini Türkiye’de ev sahipliği yapmanın önemine değinen Görmez, “Sizleri ülkemizde misafir etmemizi, hem kardeşlik vazifemiz hem de bu ümmete mensup olmanın mesuliyeti ve sorumluluğu olarak değerlendiriyorum. Bilakis sizin varlığınızdan dolayı biz size müteşekkiriz” dedi. Görmez, İslam âleminin içinde bulunduğu durumdan bahsederek, şöyle devam etti: “İçinden geçtiğimiz süreçleri sadece bir terör, sadece bir şiddet, mezhepçilik ve taifecilik olarak değerlendirirsek eksik yapmış oluruz. İçinden geçtiğimiz sürecin adını doğru koymak lazım. İçinden geçtiğimiz süreç, bir medeniyet krizidir. Bütün dünya bir insanlık, bir vicdan ve merhamet tutulması yaşıyor. Ancak İslam medeniyeti bir krizden geçiyor. Tarih boyunca nice büyük krizden geçti. Âlimlerin çabasıyla bu krizleri geride bıraktı. Hep birlikte bizi kuşatan, İslam beldelerini ve çocuklarımızı kuşatan bütün bu krizleri aşmak için çok daha büyük bir çaba içinde olmamız gerekiyor. Tarihte âlimlerin çektiği mihnetler, müstakil kitapları doldurmuştur. Büyük âlimleriniz, tarihte çok büyük zorluklar çektiler. Bugün bizim çektiklerimiz onların çektiklerinin yanında çok daha az kalır. Hep birlikte bu krizi de aşacağız inşallah.”

“ÂLİMLERDEN İSTİFADE ETMELİYİZ”

Türkiye’de eğitim çağında 1 milyona yakın muhacir çocuk olduğunu hatırlatan Görmez, “Aramızdaki dil farkından dolayı biz buna yetemiyoruz. Burada sizin yardımınıza, bilginize ihtiyacımız var. Sadece muhacirlerin değil, ensarın da size ihtiyacı var. Daha birkaç yıl öncesine kadar Türkiye’de ilim tahsil etmek isteyen nice insanlar Kahire’ye, Bağdat’a, Şam’a gitmek için yol arıyorlardı. Şimdi Kahire’nin de Şam’ın da Bağdat’ın da salih âlimleri bize geldi. Bizim onlardan istifade etmemiz gerekiyor” şeklinde konuştu. İftar programı, bazı muhacir âlimlerin konuşmalarıyla sona erdi. 
ÖNE ÇIKAN VİDEO

 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23