• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Medya dilinin barış dili olması için Ümraniye Belediyesi'nden büyük adım

Yeniakit Publisher
2016-02-21 21:05:00 -
Medya dilinin barış dili olması için Ümraniye Belediyesi'nden büyük adım

Ümraniye’de gerçekleşen “Medyanın Dili ve Terör” adlı panel; medya mecralarının ilgi odağı oldu. Birbirinden değerli basın mensuplarının katıldığı panel, birçok TV kanalı ve internet sitesinde de yayınlanarak Türkiye gündemine oturdu.

Medyanın Dili ve Terör paneliyle; Türkiye’nin gündeminde önemli bir yer tutan terörizmin, medya ile ilişkisinin incelenmesini sağlandı. Basın dünyasından önemli isimlerin katıldığı panele Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can’ın yanı sıra; Ümraniye Kaymakamı Suat Dervişoğlu, AK Parti Ümraniye İlçe Başkanı Enver Sedat Çakıroğlu, Ümraniye İlçe Millî Eğitim Müdürü Süleyman Gökçimen, Ümraniye İlçe Emniyet Müdürü Hüseyin Göllüce, Ümraniye İlçe Müftüsü İlyas Yılmaztürk,Ümraniye Belediye Başkan Yardımcıları, birim müdürleri, mahalle muhtarları, STK temsilcileri, basın mensupları ve birçok vatandaş katıldı.

BAŞKAN HASAN CAN: “MİLLÎ BİR UYANIŞ VE BERABERLİK, ORTAK DİLLE SAĞLANABİLİR”

Panelin açılış konuşmasını yapan Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can, “Tüm dünyanın sorunu olan terörizm, ülkemizin de önemli meselelerinden biri. Bu sebeple bu konuya duyarsız kalmayarak ‘Medyanın Dili ve Terör’ panelini düzenledik. Terörle ancak, doğru iletişim ve dil birliği ile mücadele edebiliriz. Milletin sesini duyuracağı mecranın medya olması sebebiyle, bir dil birliğini de ancak buradan sağlarız” dedi. Millî bir uyanış ve beraberliğin ortak dille sağlanabileceğini söyleyen Başkan Hasan Can, “Medyanın dili, terörün cesaretini kırmada çok büyük önem arz ediyor. Ümit ediyorum ki burada konuşulan konular, panelin amacına uygun olarak ülkemizin bütünlüğünü sağlasın” dedi.

24 TV Genel Yayın Yönetmeni Murat Çiçek’in moderatörlüğünde, NTV Haber Programı Sunucusu Oğuz Haksever, Star Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Nuh Albayrak ve Güneş Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Turgay Güler’in katılımıyla gerçekleşen ilk oturumda;Murat Çiçek, Nuh Albayrak, Oğuz Haksever ve Turgay Güler’in medyanın terörle olan ilişkisini ve alması gereken tavırları ele aldıkları ilk oturum; izleyicilerin yoğun ilgisiyle karşılandı. 24 TV Genel Yayın Yönetmeni Murat Çiçek, gündemin nabzını tutan sorularıyla moderatörlüğünü üstlendiği oturumda, “Terör örgütleri siyasî amaçlar güder ve bu amaçlarının sansasyonel olmasını hedefler. Propagandalarını güçlendirmek ve insanlara ulaşmak isteyen örgütler, medyada yer aldıkça bu hedeflerine yaklaşmış olurlar. Burada bir çelişki ortaya çıkıyor; terörle ilgili haberler verilmeyecek mi? Hayır. Habercilerin işi bu haberleri halka duyurmak, fakat burada hassas bir çizgi var. Haber verilir fakat kullanılan dille; haberin terörizmin işine yaraması engellenebilir. Medyanın dilinin, terörizme alet olmasını engelleyecek bu ince çizginin nasıl oturtulacağını panelimizde konuşacağız” dedi.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

NTV Haber Programı Sunucusu Oğuz Haksever, medyanın dilinin yanında vücut dilinden de bahsettiği konuşmasında; görsellerle Türkiye’de terörün ortaya çıktığı yıllar ve o yıllardan itibaren medyanın sergilediği tutumu ve bu tutumun sosyolojik etkilerini değerlendirdi.

“1980’li yılların medyasına baktığımızda habere göre fotoğraf değil, fotoğrafa göre haber yapılan bir dönem yaşadık” diyen Star Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Nuh[BC1]  Albayrak; medyada görsellerin öneminden bahsetti. Bilinçsizce yapılan haberlerin; terör örgütünün işine yaradığını dile getiren Nuh Albayrak, “Medya mensubu veya medya yöneticisi, içinden gelen millî duyguları bastırarak kontrollü yayıncılık yapmalı” dedi.

“Medyanın dili mi, niyeti mi” diyen Güneş Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Turgay Güler, objektiflik ve sansür kavramlarının içinin doldurulması, terörizmin mesajlarının doğru algılanıp yorumlanarak haber yapılması gerektiğini vurguladı.

İkinci oturumda ise Habertürk Gazetesi Yazarı ve Program Yapımcısı Balçiçek İlter moderatördü. Türkiye Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İsmail Kapan, A Haber Program Sunucusu Erkan Tan ve Sabah Gazetesi Yazarı Hilâl Kaplan’ın katılımıyla gerçekleşen oturumda; medya dilinin teröre alet edilmesinin engellenmesinde kanunların etkisinden bahsedildi.

Moderatör, Habertürk Gazetesi Yazarı ve Program YapımcısıBalçiçek İlter,medyanın dilinin halktan ve devletten etkilendiğini dile getiren İlter; terör mağdurlarının da sesini medyadan duyurduğunu ve medyanın bu dengeyi sağlamak zorunda olduğunu dile getirdi.

                Türkiye Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İsmail Kapan, medyanın yanlış kullanımla kötü sonuçlara yol açabileceğini dile getiren Kapan; gazete, TV gibi kanalların sosyal medya mecralarından daha kontrol edilebilir olduğunu söyledi. Kapan, terörizme karşı sosyal medyanın etkisinin azımsanmaması gerektiğini vurguladı.

                Gazete ve TV haberciliğinin kontrol edilmesi noktasında RTÜK kanunlarının ne derece etkili olduğundan bahseden A Haber Program Sunucusu Erkan Tan, terör örgütü eylemlerinin ve eylem mağdurlarının gazete ve TV’lerde çokça yer bulmasını eleştirdi. Erkan Tan, medya mecralarının terörizm konusunda hatalı tavır almasının kanunlarla engellenebileceğini dile getirdi.

                Medyanın terör olaylarıyla alakalı tavrını ortaya çıktığı ilk zamanlardan bugüne değerlendiren Sabah Gazetesi Yazarı Hilâl Kaplan da sosyal medyanın terörizme tesiri ve medya mecralarındaki hataların kanunlarla engellenebileceği konusunda dikkat çekici çıkarımlarda bulundu. Medyayla alakalı kanunların yeniden düzenlenmesi gerektiğini belirten Kaplan’ın konuşmasının ardından oturum son buldu.

Habertürk TV Genel Müdürü Veyis Ateş’in moderatörlüğünde, Kanal 7 Yönetim Kurulu Başkanı Zahid Akman, Sabah Gazetesi Yazarı Melih Altınok ve Türkiye Gazetesi Yazarı Yıldıray Oğur’un katılımıyla gerçekleşen 3. oturumda ise; toplumsal dilde birliğin korunmasının medya dilini de etkileyeceğinden bahsedildi.

                Panelin moderatörü Habertürk TV Genel Müdürü Veyis Ateş, Türkiye’nin bulunduğu konjonktürde medya ve terör ilişkisini konu alan bir panel düzenlenmesinin büyük ihtiyaç olduğunu dile getirdi. “Medya hepimizin kullandığı bir mecra. Sadece zaman geçirmek için dahi yazılı ve görsel basını takip ediyoruz” diyen Ateş; yurt içi ve yurt dışından örneklerle terör faaliyetlerinin medyada yer alış şeklinden bahsetti. Medya diliyle halkın algısının yönetilebileceğini dile getiren Ateş, “Medya dilinin niteliği, kelime değişimleriyle dahi farklılık gösteriyor” dedi.

                Oturumda konuşan Kanal 7 Yönetim Kurulu Başkanı Zahid Akman, “Yönetim ve halkla ilgili her şey medya üzerinden yönetilir” dedi. Medya dilinin terörizmin amaçlarına hizmet etmemesi adına; bilinçli ve dikkatli olunması gerektiğini söyleyen Akman, terör ve medya ilişkisinde kanunların önemine değindi.

                Terörün asıl amacının topluma korku vermek olduğunu dile getiren Sabah Gazetesi Yazarı Melih Altınok; toplumda karmaşanın artması için terörün medyayı kullandığını söyledi. Tarihte ve günümüzde terörizmin ne şekilde değiştiğini anlatan Altınok, milletin terör örgütüne karşı tavrı ve bakışında medyanın tesirinden de bahsetti.

                Terörizmin medyayı araç olarak kullanmak isterken, medya mensuplarına düşen görevlerden bahseden Türkiye Gazetesi Yazarı Yıldıray Oğur: “Basın, terörün kötü yüzünün ortaya çıkarılmasını sağlamalıdır. Gazeteler siyasi olarak bir görüşü savunabilir fakat bu ülke hepimizin. Ülkemize zarar vermek aslında kendimize zarar vermektir” dedi.

 [BC1]

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23