• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Medya akın etti, karar anı yaklaşıyor… Artık dakikalar kaldı

Yeniakit Publisher
2017-01-12 11:35:00 -
Medya akın etti, karar anı yaklaşıyor… Artık dakikalar kaldı

Cenevre'de Türkiye saatiyle 13.15'te başlayacak tarihi konferansta garantör ülkeler Türkiye, Yunanistan ve İngiltere'nin dışişleri bakanları ile temsil ediliyor. İngiltere Dışişleri Bakanı Johnson, "Müzakereler, çözüm bulunması için her iki tarafa da eşsiz bir fırsat sunuyor. Kıbrıs'a kalıcı barışı getirecek çözüme ulaşılabileceğine inanıyorum" dedi.

İsviçre'nin Cenevre kentinde üç gündür süren ve dün akşamüstü tarafların haritalarını sunduğu Kıbrıs zirvesinde, bugün ilk kez garantör ülkeler dışişleri bakanları düzeyinde masaya oturuyor. Yerel saatle 11.15'te başlayacak Beşli Konferans'ın açılışını Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Gutteres yapacak. Gutteres ve Kıbrıslı liderler açılıştan önce gazetecilerin karşısına çıkarak poz verecek.

Öğle saatlerinde ise konferansa ara verilecek, BM Genel Sekreteriyle KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum lider Nikos Anastasiadis gazetecilerin sorularını yanıtlayacak.

Konferansta Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kotzias ve İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson görüşme maratonuna bugün katılıyor.

İNGİLTERE: EŞSİZ BİR FIRSAT

İngiltere, Dışişleri Bakanı Johnson ile Avrupa ve ABD'den Sorumlu Devlet Bakanı Alan Duncan tarafından Cenevre'de temsil edilecek. Bakan Johnson, "Tarafların gösterdiği cesaret ve kararlılığı memnuniyetle karşılıyorum. Cenevre'deki Kıbrıs barış sürecine yönelik müzakereler, çözüm bulunması için her iki tarafa da eşsiz bir fırsat sunuyor. Birleşik Krallık, barış sürecine tam destek veriyor ve sürece elinden geldiği kadarıyla yardım etmek istiyor. Tüm katılımcıların müzakerelere açıklık ve esneklik anlayışıyla yaklaşacağını umuyorum. Bu yaklaşımla Kıbrıs'a kalıcı barışı getirecek çözüme ulaşılabileceğine inanıyorum" dedi.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

İngiltere, Cenevre'de bir çözüme ulaşılmasını güçlü şekilde destekliyor. Avrupa Bakanı Duncan, müzakereler öncesi geçen hafta Türkiye ve Yunanistan'da temaslarda bulunmuştu.

ULUSLARARASI MEDYA AKIN ETTİ

Konferansa uluslararası medyanın yoğun ilgisi var. Dünyanın dört bir bir yanından basın mensupları müzakereleri ve konferansı takip etmek için Cenevre'ye akın etti. Anadolu Ajansı, BM Cenevre Ofisi'ndeki basın odasının yetersiz kaldığını aktarıyor.

İLERLEME SAĞLANIRSA LİDERLER GİDEBİLİR

Al Jazeera Türk, dışişleri bakanı düzeyinde toplanacak olan Beşli Konferans’ta hedeflenen ilerleme sağlanır ve çözüm için ciddi bir adım atılması ihtimali ortaya çıkarsa, ülke liderlerinin de zirveye katılabileceğini bildiriyor.

Dün açıklama yapan BM Kıbrıs özel temsilcisi Espen Barht Eide, birçok konuda uzlaşma sağlandığını, bunlar arasında anayasal değikliklerin de bulunduğunu ilan etmişti. Ancak Eide'e göre hala alınması gereken yol var. BM temsilcisi, "Cenevre’den kapsamlı çözümle döneceğimizi düşünmüyorum. Ama eve gittiğimizde ne olacağını bileceğiz" dedi.

HARİTALAR SUNULDU

Ayrıca BM özel temsilcisinin verdiği bilgiye göre, taraflar haritalarını sundu. BM kasasına konulan haritalar kamuoyuna açıklanmayacak. Türk tarafının yüzde 29.2, Rum tarafının ise yüzde 28.2 toprak oranlarıyla haritalarını belirlediği aktarılıyor. Kıbrıs medyasına yansıyan haberlerde, Rumların Değirmenlik, Paşaköy, Vadili, Akdoğan, Akıncılar, Türkmenköy, Kapalı Maraş ve Güzelyurt’u istediği yazıldı.

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis'in görüşmesinde Rum tarafının 'dönüşümlü başkanlık' formülünü kabul etmediğini bildiriliyor. 'Dönüşümlü başkanlık', Türklerin olmazsa olmaz koşulları arasında.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23