• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Mavi marmara şehitlerini anıyoruz

Yeniakit Publisher
2016-05-31 08:16:32 - 2016-05-31 08:16:31
Mavi marmara şehitlerini anıyoruz

Gazze’ye insani yardım götürmek üzere Türkiye’den yola çıkan ve İsrail’in kanlı saldırısına uğrayan Mavi Marmara baskınının bugün altıncı yıldönümü... 2010 yılının Mayıs ayında, İHH İnsani Yardım Vakfı’nın da aralarında bulunduğu 6 uluslararası sivil toplum örgütü, Gazze’ye insani yardım götürmek için bir yardım filosu oluşturdu. 37 farklı ülkeden gelen 750 aktivisti taşıyan filo, 6 bin tonluk insani yardımı Gazze’ye ulaştırmayı hedefliyordu.

MUHAMMET BİNİCİ / İSTANBUL - Siyonist İsrail, 2006 yılında, Hamas’ın seçimleri kazanmasının ardından Gazze’yi havadan, karadan ve denizden ambargo altına aldı. Söz konusu ambargoyu kırmak ve Filistinlilere insani yardım götürmek amacıyla İHH İnsani Yardım Vakfı öncülüğünde yapılan organizasyonla, 27 Mayıs 2010 tarihinde Antalya limanından, Mavi Marmara gemisinin de içinde bulunduğu 6 gemilik bir filo Gazze’ye doğru yola çıktı. Ortadoğu’da haydutluğa soyunun İsrail uluslararası sularda Mavi Marmara gemisine saldırı düzenledi. 9 mazlumu katleden İsrail askerleri gemideki çok sayıda kişiyi de yaralayıp esir aldı. İşte bugün, Gazze’ye insanî yardım götürmek üzere yola çıkan bu filonun İsrail’in kanlı saldırısına uğramasının altıncı yıldönümü... Malezya, Kuveyt, Cezayir, Yunanistan, İngiltere ve İrlanda gibi çeşitli ülkelerden aktivistlerin, gazetecilerin ve siyasetçilerin olduğu Mavi Marmara gemisinde, yaklaşık 600 yolcu bulunuyordu. Uluslararası sularda seyrine devam eden Mavi Marmara gemisine, Siyonist İsrail tarafından 31 Mayıs 2010 günü sabah saat 04.30’da kanlı bir saldırı yapıldı.

31 Mayıs sabahı, Mavi Marmara gemisinin etrafı İsrail ordusuna ait 4 savaş firkateyni, 3 helikopter, 2 denizaltı ve 30 zodyak bot ile sarıldı. İsrail’in gerçekleştirdiği saldırı sonucunda; gazeteci-yazar Cevdet Kılıçlar, Necdet Yıldırım, İbrahim Bilgen, Ali Haydar Bengi, Cengiz Akyüz, Çetin Topçuoğlu, Cengiz Songür, Fahri Yaldız, Uğur Süleyman Söylemez ve Furkan Doğan olmak üzere 10 kişi şehid olmuştu. 

İSRAİL, TARİHİNDE İLK DEFA ÖZÜR DİLEDİ

Mavi Marmara gemisindeki tüm aktivistler kendi rızaları dışında alıkonulmalarına rağmen, İsrail’e izinsiz girmekten tutuklandı. Beer-Sheva Hapishanesi’ne götürülen tüm aktivistlerin birbirleri ile haberleşmelerine ve dışarıya telefon etmelerine dahi izin verilmedi. Yoğun diplomatik temaslar sonrasında aktivistler 2 gün sonra serbest bırakıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “İsrail’in özür dilemesi ve tazminat ödemesi” taleplerini her platformda dile getirdi. Bu yoğun diplomatik baskı sonuç verdi ve İsrail tarihinde ilk kez özür diledi. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, 21 Mart 2013’te dönemin Başbakanı Erdoğan ile yaptığı telefon görüşmesinde Mavi Marmara baskını için özür diledi ve baskında hayatını kaybeden vatandaşlarımız için tazminat ödemeyi kabul etti. Bu saldırı ile ilgili olarak ulusal ve uluslararası birçok hukuk zemininde çalışmalar gerçekleştirildi. Mavi Marmara saldırısı, ulusal düzeyde Türkiye, ABD, İspanya, Belçika, İtalya gibi ülkelerin hukuk mercilerine, uluslararası düzeyde ise Uluslararası Ceza Mahkemesi ile BM İnsan Hakları Konseyi’ne taşındı. Mavi Marmara gemisine düzenlenen saldırı hakkında, Türkiye’de İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen soruşturma ile 28 Mayıs 2012’de dava açıldı. Davada, 37 ülkeden yolcu ve şehit yakınları dahil 490 kişi “müşteki mağdur” olarak yer alıyor. En son 11. duruşması gerçekleşen dava 20 Eylül 2016’ya ertelenmişti.

FURKAN DOĞAN’IN BABASI AKİT’E KONUŞMUŞTU
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Geçtiğimiz sene Akit’e konuşan Mavi Marmara’da şehid olan Furkan Doğan’ın babası Yrd. Doç. Dr. Ahmet Doğan, “Mavi Marmara’nın Gazze’ye yardım filosunun tüm engellemelere rağmen yola çıkması ve akabinde İsrail’in insanlık dışı saldırısına maruz kalması ile Gazze özelinde Filistin meselesi yeniden dünya gündemine taşınmış, insanlığın gözü bu bölgedeki haksız, hukuksuz, dayanaksız, canice uygulanan ambargo ve ablukaya çevrilmiştir” demişti.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23