• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Makamlar gelip geçicidir

Yeniakit Publisher
2014-04-24 08:41:00 - 2014-04-24 12:01:37
Makamlar gelip geçicidir

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısı ile Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı eşliğinde Başbakanlığa gelen çocukları kabul eden Başbakan Erdoğan, seçilme yaşını 18’e çekmek için çalıştıklarını söyledi. Başkanlık sistemini arzuladığını belirten Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı adaylığı ile ilgili olarak da, “Sayın Cumhurbaşkanı ile aramızda herhangi bir anlaşmazlık yok. Ülkeyi sıkıntıya sokacak bir adımı aramızda atmayız. Bu makamlar gelip geçici... Bütün mesele ülkemize hizmet etmek” diye konuştu.

RAMAZAN ALKAN / ANKARABaşbakan Recep Tayyip Erdoğan Cumhurbaşkanlığı adaylığıyla ilgili ilginç bir açıklama yaptı. Erdoğan, “Cumhurbaşkanı ile aramızda herhangi bir anlaşmazlık olamaz. Medya geçmişte de böyle şeyler yapmıştı. Yine ters köşe olabilirsiniz bizim sağımız solumuz belli olmaz” dedi.

Bu yıl 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla Başbakanlık koltuğuna, Çankaya Muazzez Karaçay İlkokulu 3. sınıf öğrencisi Göker İnan oturdu. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Başbakanlık Merkez Bina’da Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı ile gelen çocukları kabul etti.

Başbakanlıktaki törende konuşan Erdoğan, seçilme yaşının 18’e indirilmesi gerektiğini söyledi. Gazetecilerin küçük başbakana “Cumhurbaşkanlığını düşünüyor musunuz?” sorusuna, “Ben bu koltuktan kalktıktan sonra buranın gerçek sahibi başbakana sorun” dedi. Bu cevaba Başbakan Erdoğan alkış tuttu. Bir gazetecinin Twitter’la ilgili sorusuna ise minik, “Ben kullanmıyorum, ailem daha küçüksün diyor” dedi. Erdoğan, toplantı çıkışında gazetecilere önemli açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile aralarında adaylıkla ilgili hiçbir sorunun olmayacağını belirten Erdoğan şöyle konuştu: “Cumhurbaşkanı ile aramızda herhangi bir anlaşmazlık olamaz, biz aramızda halledebiliriz. Ülkemizde kaosa neden olabilecek hiçbir adımı atmayız. Mayıs’taki kamptan sonra nihai kararı verebiliriz. Medya geçmişte de böyle şeyler yapmıştı. Yine ters köşe olabilirsiniz bizim sağımız solumuz belli olmaz.” Başkanlık sistemiyle ilgili de konuşan Erdoğan, “Benim hayalim Başkanlık sisteminin ülkemde olmasıdır” dedi.

MAKAMLAR GELİP GEÇİCİ, ASLOLAN HİZMET

Daha sonra çocuklara hediyelerini veren Erdoğan, çıkarken, basın mensuplarına da çikolata ikram edilmesini istedi. Erdoğan, bu arada, “Son fotoğraf olur mu diye hülyalara kapılmayın, belli olmaz” dedi.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Erdoğan, daha sonra çocuklarla Başbakanlık merdivenlerinde fotoğraf çekildi.  

Öğrencileri kabulünün ardından soruları cevaplayan Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı adaylığı ile ilgili olarak, “Ülkemizde kaosa, sıkıntıya vesile olabilecek hiçbir adımı biz aramızda atmayız. Çünkü biz bu makamların bizim için her şey olduğuna inanan bir hareket değiliz. Bu makamların hepsi gelip geçici. Bütün mesele ülkemize hizmet noktasında bu makamlar bize ne kazandıracak değil biz bu makamlara ne kazandıracağız. Gelişmiş ülkelere baktığınız zaman hemen hemen tamamına yakını artık ya başkanlık sistemine geçmiştir, ya yarı başkanlık sistemine geçmiştir. Hepsi buralara artık geçiş yaptılar. Çünkü çok başlılık, ne yazık ki netice vermiyor. Bunları millet tartışmalı ama bizdeki muhalefet bunları tartışmaktan dahi korkuyor. Bunları tartışalım. Bunları millet tartışsın. Demokratik parlamenter sistem dediğimiz zaman bunlardan korkmanın bir anlamı yok ki.”

AYM KUTLAMALARINA KATILACAK

Anayasa Mahkemesi’nin kuruluş yıldönümü programına katılıp katılmayacağı sorulan Erdoğan, “Kuruluş yıldönümü kutlamalarına katılacağım. O ayrı, o ayrı. Anayasa Mahkemesi kendi kanaatini ortaya koyarken bizler de belli konularda siyasi olarak rahatsızlığımızı ortaya koymaktan normal ne olabilir” diye konuştu. Seçimler konusunda dar ya da daraltılmış bölge konusunda bir karara varıp varmadıkları sorulan Erdoğan, “Arkadaşlar simülasyonlarını yaptılar. Bizi bilgilendirecekler. Ondan sonra karar vereceğiz” şeklinde cevap verdi. Suriye sınırında IŞİD’e yönelik bir hareketlilik olduğu iddiaları da sorulan Erdoğan, “Dert IŞİD ile değil. Konvoyumuzun bütün şeyi Süleyman Şah türbesine götürülecek yardımlarla alakalı. İlgili sorumlu arkadaşlar bunu sürdürmektedir” dedi.

 

Gül, töreni yargı üyeleri ve komutanlarla izledi

TBMM - 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ile TBMM’nin 94. kuruluş yılı dolayısıyla özel gündemle toplanan TBMM Genel Kurulu’nu Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, yüksek yargı organlarının başkanları, kuvvet komutanları ile Ankara’daki 9 okuldan gelen çocuklar da izledi.

Cumhurbaşkanlığı locasından Genel Kurul’u izleyen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e, TBMM Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı eşlik etti. Cumhurbaşkanı Gül, yerine geçmeden önce kuvvet komutanları ile tokalaştı.

Genel Kurul’u; Yargıtay Başkanı Ali Alkan, Danıştay Başkanı Zerrin Güngör, Sayıştay Başkanı Recai Akyel, kuvvet komutanları ve büyükelçiler ile yabancı misyon şefleri, kendileri için ayrılan özel locadan izledi. DSP Genel Başkanı Masum Türker, Ankara Valisi Alaaddin Yüksel ile AA Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kemal Öztük de izleyenler arasında yer aldı.

Başbakan Erdoğan’ın konuşması 13 dakika, CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nun konuşması 8.5 dakika, HDP Eş Genel Başkanı Ertuğrul Kürkçü’nün konuşması 12.5 dakika, BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan’ın konuşması ise 12 dakika sürdü.

Özel birleşimi, Ankara’daki 9 okuldan gelen 159 öğrenci de izleyici locasından takip etti.

 

‘İlk Meclis’teki şuura bugün de ihtiyaç var’

AKİT / ANKARA - 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla TBMM Başkanı Cemil Çiçek başkanlığındaki devlet erkanı, Anıtkabir’i ziyaret etti. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, TBMM İdare Amiri ve BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık ile bazı bakan ve milletvekilleri de ziyarette hazır bulundu. TBMM Başkanı Çiçek, daha sonra Meclis’in açılışının 94. yıldönümü dolayısıyla kutlamaları kabul etti. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla Ulus’taki Birinci Meclis’te tören düzenlendi. Törene, TBMM Başkanı Çiçek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, bazı bakanlar ile AK Parti, CHP ve MHP milletvekilleri katıldı.              

Tören, Birinci Meclis’te ilk konuşmayı yapan Sinop Mebusu Şerif Bey’in konuşmasının seslendirilmesi, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın söylenmesiyle başladı. TBMM Başkanı Çiçek, törende yaptığı konuşmada, TBMM’nin açılışının 94’üncü yıldönümünün ve Milli Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın coşkuyla kutlandığını belirtti. Çiçek şunları söyledi. “Devletimize ve milletimize yönelen tehditlere el birliğiyle karşı koymak durumundayız. Birinci Meclis’in sahip olduğu ruha bugüne kadar sahip çıktığımız gibi bundan sonra daha fazla sahip çıkmalıyız. Birinci Meclis, olağanüstü şartlar altında kurulup çalışmasına rağmen meşruiyetten asla sapmadı. Bize de bu doğrultuda görev düşmektedir. Her konuda aynı fikirde olma mecburiyetimiz yok. Bu insan tabiatına da aykırı ama söz konusu ülkenin bağımsızlığı, milletin istikbali, dirliği ve birliği söz konusu olunca kader birliği etmek mecburiyetindeyiz. Bu hassasiyete dün olduğu gibi bugün de ihtiyacımız vardır. ”…

SORUNLARIN ÇÖZÜM YOLU HOŞGÖRÜ

Çiçek, özel gündemle toplanan Meclis’te yaptığı konuşmada ise, “Toplumsal sorunlara daha fazla demokrasi ve özgürlükçü bir anlayış içerisinde, hukuku esas alarak çözüm bulabiliriz. Ortak aklın işlediği, saygı, güven ve hoşgörü anlayışının, uzlaşı ve işbirliği kültürünün üst düzeyde olduğu bir zemin içerisinde sorunlarımızı çözebiliriz. Buna ihtiyacımız vardır ve bunu hep birlikte inşa edebiliriz. Demokrasimizi ancak bu şekilde daha ileriye taşıyabilir, toplumsal barışımızı bu şekilde güçlendirebiliriz” diye konuştu.

77 milyon sandığı namusu gibi sahiplendi Başbakan Erdoğan Meclis özel oturumunda milli mücadele vurgusu yaptı

YENİ AKİT / TBMM BÜROSU - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, hükümete yönelik yürütülen darbe girişimlerinin halk tarafından anlaşıldığına dikkat çekerek, milletin istiklal mücadelesi verircesine 30 Mart’ta sandıklara koştuğuna vurgu yaptı. Halkın milli iradeye bağlılığının daha da güçlendiğinin altını çizen Erdoğan, 77 milyonun sandığı namusu gibi sahiplendiğini kaydetti.

Halkın demokrasiyi, egemenliği, seçim ve sandığı vazgeçilmez olarak benimsediğinin altını çizen Erdoğan, “23 Nisan 1920’de olduğu gibi milletimiz saldırının mahiyetini anladı ve istiklal mücadelesi verircesine sandıkta demokrasiye güç verdi. Halkın milli iradeye bağlılığı daha da güçlendi. 1947 yılında ‘sandık namusumuzdur’ diyen Mersin Aslanköylü kadınlar şu anda artık 77 milyonun ‘sandık namusumuzdur’ dedikleri bir atmosferin oluşmasını sağlamışlardır. Milletimizi hayal kırıklığına uğratmadan İstiklalimiz gibi istikbalimizi de inşa etmeye devam edeceğiz” dedi. 

‘SANDIK YETKİ İÇİN VAR’

Özel oturumun ardından gazetecilerin sorularını cevaplayan Erdoğan, bir gazetecinin Kılıçdaroğlu’nun yaptığı konuşmada kullandığı “sandıktan çıkmak her şeyi istediğim gibi yaparım anlamına gelmez” şeklindeki sözleri ile ilgili sorusu üzerine, “Sandık niye var? Önce bu sorunun cevabını vermesi, bunu öğrenmesi lazım. Sandık yetki almak içindir, sandık size bir yetki veriyor ve sizin boyunuzun ölçüsünü veriyor. ‘Senin boyunun ölçüsü bu, bu kadar iş yaparsın’ diyor. Demokrasi, sandık budur. Eğer sen sandığı yok farzedersen işte o zaman diktatörlük, dayatmacı rejim olur, o zaman totaliter mantık olur. Siz sandığa saygı duyarsanız, millete saygı duymuş olursunuz. Siz, eğer sandığı yok farzederseniz, milleti yok sayarsınız. Bunu kabullenmek mümkün mü? Şimdi kendileri bunu hazmedemiyor. Bu kadar destekler aldılar, sınır ötelerinden, şuradan, buradan, görüşmeler, adayların belirlenmesine varıncaya kadar, ne oldu? Ondan sonra zan altında bırakıyor, niye sen kalkıyor da rahatsız oluyorsun? Rahatsız olduğuna göre yarası olan gocunur, demek ki var bir şeyler” diye cevap verdi.

Başbakan Erdoğan, 4 eski bakanın Yüce Divan’da yargılanmasına taraftar olup olmadığı sorusuna da “Bu noktada zaten arkadaşlarımızın kendisinin talebi var. Böyle bir komisyonun kurulmasını zaten onlar kendileri istiyorlar, bu süreç de zaten Perşembe veya Cuma günü başlatılmış olacak” cevabını verdi.

GÜL İLE GÖRÜŞME BUGÜN

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile cumhurbaşkanlığı seçimine ilişkin görüşmeyi ne zaman yapacağı sorusu üzerine “Biz görüşmelerimize devam ediyoruz, yarın (bugün) akşam bir görüşmemiz var, kısmen bu görüşmeyi de belki görüşeceğiz ama, nihai görüşmemiz değil bu konuyla ilgili. Nihai görüşmelerimiz benim istişare çalışmalarımın bitmesinden sonra olacak” dedi.

Bir gazetecinin “Mayıs ayının sonunda diyebilir miyiz?” sorusu üzerine de Erdoğan, “Bulabilir. Açıklarız o zaman acele etmeyin. Tamamen istişarelerimizi bitirelim. Hani diyorlar ya ‘tek adam, tek adam’ bizim yaptığımız istişareleri bunlar hayatlarında yapmadılar. Aday belirlemeye varıncaya kadar yapmadılar” cevabını verdi. Başbakan Erdoğan, cumhurbaşkanlığı seçimine ilişkin olarak “ters köşe” açıklamasının hatırlatılarak, “Türkiye’nin 12. Cumhurbaşkanı kadın olabilir mi?’ sorusuna da “Halkın takdirine bağlı” dedi. Erdoğan, TBMM’nin özel oturumunun ardından bazı milletvekilleriyle Meclis bahçesinde çay içerek, sohbet etti.     Çocuklardan Erdoğan’a sevgi seli

Başbakan Erdoğan, birleşimin sona ermesinin ardından iktidar kulisinin bahçesine çıktı. Erdoğan burada, bakanlar, AK Parti Grup Başkanvekilleri ve bazı AK Parti milletvekilleri ile sohbet etti. Yaklaşık yarım saat sohbet eden Başbakan Erdoğan’a çay, leblebi ve kuruyemiş ikram edildi.

AK Parti Ağrı Milletvekili Kerim Yıldız’ın 7 yaşındaki kızı Dilanur, Başbakan Erdoğan’ın koşarak yanına gitti ve sarıldı. Başbakan Erdoğan da Dilanur’u öperek, bir süre sohbet etti. Başbakan Erdoğan, bahçede gruplar halinde AK Parti’li milletvekilleri ile hatıra fotoğrafı çektirdi. Erdoğan, bahçeden ayrılırken, TBMM personeli bir kadının çocukları ile de fotoğraf çektirdi.    

 

Yeni Akit

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23