• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Madencilerle beraber yerin binlerce metre altında iftar yaptık

Yeniakit Publisher
2014-07-27 17:20:00 - 2014-07-27 17:46:24
Madencilerle beraber yerin binlerce metre altında iftar yaptık

Ekmeğini kömürden çıkartan, kömür karası elleri ve bembeyaz yürekleri olan madenciler, yerin binlerce metre altında iftar yaptı. Dünyanın en zor mesleğinde çalışan maden ocağı işçileri ile beraber, aynı sofrada orucumuzu açtık.

HÜSEYİN KULAOĞLU İLE İFTAR SAATİ - Ekmeğini kömürden çıkartan, kömür karası elleri ve bembeyaz yürekleri olan madenciler, yerin binlerce metre altında iftar yaptı. Dünyanın en zor mesleğinde çalışan maden ocağı işçileri ile beraber, aynı sofrada orucumuzu açtık.

Maden ocağında oruç açmak için önce Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'ndan gerekli resmi izinleri aldık. Daha sonra İmbat Madencilik'in Manisa Soma'daki maden ocağının yolunu tuttuk. Maden ocağına geldiğimizde madeni en iyi bilen İmbat Madencilik Yeraltı Mekanizasyon Servis ve Tahlisiye Arama Kurtarma Ekip Şefi Mustafa Çalık ile Elektronik Teknikeri Bahadır Çelik bizi karşıladı. Maden ocağındaki bütün çalışmalarımızda Çalık ve Çelik sürekli bize eşlik etti ve her türlü yardımı, kolaylığı gösterdi.

MADENE ÖYLE HEMEN GİREMİYORSUNUZ

Öncelikle madene öyle hemen giremiyorsunuz. İlk önce madende giyeceğimiz işçi kıyafetlerinden bedenimize göre olanları giydik. Çizmeler giyildi, baretler kafaya takıldı, ışıklar baretlere yerleştirildi, oksijen maskeleri kemerimize takıldı. Ziyaretçi giriş defterine ismimiz yazıldı ve imzalar atıldı. Daha sonra Mustafa Çalık madende nelere dikkat edeceğimizi ve gerektiğinde oksijen maskesini nasıl kullanmamız gerektiği konusunda eğitim verdi.

ÖZEL FOTOĞRAF MAKİNASI

İftar saatinin yaklaşmasıyla beraber maden ocağının önüne geldik. Mustafa Çalık, hidrojen sülfür, oksijen, metan gazı ve karbondioksit miktarını ölçen cihazını da yanına aldı. Bir de alev sızdırmaz olmadığından dolayı kendi fotoğraf makinamızla madene giremedik. Yasak olduğu için madene ait olan özel fotoğraf makinasını kullandık.

YATAY OLARAK BİN 700 METRE YERİN ALTINA İNDİK

Maden ocağına girerken, "Hayırlı işler" tabelası bizi karşıladı. "Bismillah" diyerek ilk adımımızı atıp, maden ocağına girdik. Madende, bant sistemi ile ocağın en derinlerine indik. Yatay olarak bin 700 metre, dikey olarak ise 340 metre yerin altına indik. Maden ocağında her 50 metrede bir yangın söndürme tüpü ve sığınma cebi bulunuyordu. Madene indirilen ve çıkartılan ağır aletleri taşıyan vagon hareket ettiğinde ise alarm çalıyordu. Alarm sesini duyan işçiler, herhangi bir şekilde vagona çarpma gibi bir kaza ile karşılaşmamak için sığınma ceplerine giriyorlardı.

HER YERDE UYARICI TABELA

Maden ocağının her tarafında, "Borulara elbiselerinizi asmayınız", "Baretlerinizi çıkarmayınız", "Önce iş güvenliği" gibi uyarıcı tabelalar vardı. Maden ocağındaki kömürler bant sistemi ile dışarı çıkarılıyordu. İşçilerde o kadar yolu yürümek yerine bant sistemini kullanarak madene inip, çıkıyorlardı. Bant iki taraflıydı. Alttaki bant madene inerken, üstteki bant ise yukarı çıkıyordu. Bant sistemi sadece İmbat Madencilik'te kullanılıyormuş ve bu sistemin de patenti alınmış. Diğer madenlerde ise işçiler bu kadar yolu yürüyerek, gidiyorlarmış.

Madende sürekli dolaşan iş güvenliği uzmanları var. Bant ile madene inerken güvenlikçi elindeki feneri bize tutarak, kontrol etti. İş güvenlikçileri maden ocağının içerisinde sürekli dolaşıyordu. Madenin birçok yeri de karanlık ve aydınlatma sistemi yok. Baretlerimize takılı olan ışık ile önümüzü görebiliyoruz. Madene indiğimiz yol boyunca kömürü yeryüzüne çıkarmaya çalışan işçilerle karşılaştık.

MADENDE EZAN SESİNİ YUKARIDAKİ İŞÇİLER AŞAĞIDAKİLERE TELEFONLA BİLDİRİYOR

Madende oruç açmamız için yerin dikey olarak 340 metre altına indiğimizde iftar hazırlıkları yapılıyordu. Galerinin bir tarafına kurulu olan tahtaların üstü bez ile örtülerek, sofra olarak kullanılıyordu. İşçilere dışarıdan getirilen iftariyelikler poşetlerle dağıtıldı. Yerin altındaki işçiler gürültü, ses ve yer altında olmalarından dolayı ezan sesini duyamıyorlar. Dolayısıyla yukarıdaki işçiler ezan okunduğu zaman kendi iç hat telefonlarından yerin altında çalışan işçileri arayarak, ezanın okunduğunu haber verdiler.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

YEMEK SAATİ RAMAZAN’A GÖRE UYARLANMIŞ

Madende normalde saat: 20.00'de olan akşam yemeği Ramazan nedeniyle iftar saatine denk getirilmişti. 5 bin 100 işçinin çalıştığı madende işçiler, üç vardiya sistemi ile çalışıyor. 08.00-16.00 gündüz vardiyası, 16.00-24.00 paşa vardiyası, 24.00-08.00 ise serseri vardiyası oluyordu. Bu vardiya sistemi 15 günde bir değişiyordu. İftar ve sahur 16.00-24.00 paşa vardiyasında çalışan işçilere denk geliyordu.

Ezanın okuduğunun haberi alındıktan sonra paşa vardiyasındaki madencilerle beraber oruçlarımızı açtık. Mönümüzde; yarım ekmek köfte, armut, domates, salata, zeytin ve ayran vardı. İşçiler, daha sonra termoslarındaki çayları içti. Madende bulunurken, iftar yaparken bile başınızdaki baretlerin çıkarılması yasak. Madenden çıkmadan, başınızdan baretler de, çıkmıyordu. Madenciler, iftarlarını yaptıktan sonra işlerine geri dönerek, kömür çıkarmaya devam ettiler.

MADENDEKİ İFTAR DİĞER İFTARLARDAN FARKLIDIR

Aynı masada oruç açtığımız 10 yıldır madencilik yapan Mehmet Şahan (40), Ramazan ayının mübarek bir ay olduğunu söyledi. Madende iftar yapmanın, diğer iftarlardan farklı olduğunu ifade eden Şahan, Ramazan’ı güzel geçirdiğini söyledi. İsmail Alım (32), Soma'da oturduğunu ve askerden geldikten sonra madencilik işiyle ilgilendiğini kaydetti. Ramazan'da sahuru ve iftarı madende yaptığını belirten Alım, madende çalışmadığı günlerde ise iftarı evinde veya komşularıyla beraber yaptığını kaydetti. Yanımda oturan Vardiya Amiri Onur Ceylan (33) ise Soma'da madenciliğin babadan, dededen gelen bir meslek olduğunu söyledi.

GEÇMİŞ OLSUN

Madencilerle beraber oruç açtıktan sonra dışarı çıkarken, madenin kapısında bizi, “Geçmiş olsun” tabelası yolcu etti. Madenden çıktığımızda da bizi gören her madenci, “Geçmiş olsun” dileklerinde bulundu. Bu söz bir an için çok büyük bir ameliyattan sağ salim çıktığımı hissettiren bir duygu oluşturdu. Bu noktada madenciliğin genel prensibi arasında, madenden çıkan işçiye, “Geçmiş olsun” denirmiş. Bu durum madencilikte çok meşhurmuş. Geçmiş olsun bugün de ölmedik.Yeni Akit

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23