• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Lübnan’da Osmanlı yadigarının restorasyonu tamamlandı

Yeniakit Publisher
2015-07-20 23:09:00 -
Lübnan’da Osmanlı yadigarının restorasyonu tamamlandı

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı(TİKA) tarafından Lübnan'ın Başkenti Beyrut'da bulunan II. Abdülhamid Han'ın hatıralarından olan Hamidiye Sebili'nin (Çeşme) restorasyonu tamamlandı.

TİKA, Lübnan'da gerçekleştirdiği projelerle faaliyetlerine devam ediyor. Bu kapsamda TİKA tarafından Lübnan'ın Başkenti Beyrut'ta Hamidiye Sebili (Çeşme) restorasyonu tamamlandı. Hamidiye Sebili 1900 Yılında II. Abdülhamid Han'ın tahta çıkışının 25. Yılı anısına Lübnan'da yaptırılmış olup 115 yıllık geçmişe sahip olan gösterili bir anıt olma özelliğini taşıyor.

Çeşme mermerden yapılmış olup 8 metre yüksekliğe sahiptir. Çeşmenin ilk yapım yeri şehir merkezinde Osmanlı döneminde Valilik Konağı olan binanın önündeki meydan olarak biliniyor. Söz konusu bina şu an Başbakanlık binası olarak kullanılıyor. Ancak, Sebil 1957 yılında meydandan alınmış ve Sanayah Parkı olarak bilinen ve yine II. Abdulhamit Han tarafından yaptırılmış olan parka nakledilmiştir. Bu tarihten sonra çeşme Sanayeh Sebili/Çeşmesi olarak da anılmaya başlandı. Sebil, şehir merkezinden parka nakledilmesi esnasında bir miktar zara görmüş, Lübnan iç savaşında isabet eden kurşunlar ve geçen yılların da etkisiyle daha da yıpranmıştı.

Beyrut'ta ayakta kalan bir kaç Osmanlı eserinden biri olan Hamidiye sebilinin korunması ve gelecek nesillere ulaşmasını temin etmek için TİKA tarafından başlatılan restorasyon projesi tamamlandı. Hamidiye Sebilinin restorasyonunun ardından açıklamalarda bulunan TİKA Beyrut Koordinatörü Hacı İbrahim Erbir, TİKA olarak ecdad yadigarı olan tüm eserlerin korunması ve geleceğe taşınması için gerekli olan çabayı gösterdiklerini belirterek, “Lübnan'da bulunan diğer tüm eserlerin restorasyonu için de gerekli çalışmaları yapıyoruz. İnşallah yakın zamanda yeni restorasyon projelerine başlayacağız" diye konuştu.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23