• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

‘Lozan’ın hezimet olduğunu bizzat İnönü söyledi’

Yeniakit Publisher
2016-10-01 02:22:00 -
‘Lozan’ın hezimet olduğunu bizzat İnönü söyledi’

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Lozan’da adaların kaybedilmesinden dolayı eleştirdiği İsmet İnönü’nün Amerikan Mandacısı olduğu öne sürüldü. Emekli konsolos Vahit Özdemir “Mondros Müterakesi’nden sonra İnönü, Osman Bölükbaşı’na Amerikan mandasına razı olduğunu ifade etmiş” dedi.

Lozan Antlaşması üzerinden başlayan tartışmalar devam ediyor.

Emekli Konsolos Vahit Özdemir, Lozan Barış Antlaşması’nın mimarlarından İsmet İnönü hakkında şok bir iddiada bulundu.

Özdemir, “İnönü, ünlü siyasetçi Osman Bölükbaşı’ya bir sohbetinde Mondros Mütarekesi’nden sonra ümitsizliğe düşmüş ve Amerika mandasına razı olduğunu ifade etmiş” dedi.

İNÖNÜ DE İTİRAF ETMİŞTİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “1920’de Sevr’i gösterdiler, 1923’de bizi Lozan’a ikna ettiler. Ege’de bağırsan duyulacak adaları biz Lozan’da Yunan’a verdik. Zafer mi bu” çıkışına bir destek duayen diplomat Vahit Özdemir’den geldi.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Vahit Özdemir “ TBMM Hükümeti Dışişleri Bakanı İsmet İnönü’nün diplomasi tecrübesi yoktu. Diğer ülkelerin temsilcileri kurt diplomatlardan oluşuyordu.  Zafer olarak lanse edilen Lozan anlaşması ile Türkiye; 12 adaları İtalya’ya, Kıbrıs, Mısır ve Sudan’ı resmen İngiltere’ye bıraktı. Kerkük ve Musul’u Milletler Cemiyeti’nin takdirine bıraktı o da sonradan elimizden gitti. Lozan’ın hezimet olduğunu bizzat İnönü 4 Şubat 1923’te Lozan’da kaldığı otelde basına yaptığı açıklamayla dile getirdi. İnönü’nün ‘Herşeyi kabul ettim’ sözleri hezimetin itirafı niteliğindeydi. Kaldı ki İnönü, ünlü siyasetçi Osman Bölükbaşı’ya bir sohbetinde Mondros Mütarekesi’nden sonra ümitsizliğe düşmüş ve Amerika mandasına razı olduğunu ifade etmiş. Bunu bizzat rahmetli Bölükbaşı’dan dinledim.”

Star Gazetesi

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23