• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Kümelenme desteğinde imzalar atıldı

Yeniakit Publisher
2017-05-03 07:17:00 -
Kümelenme desteğinde imzalar atıldı

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından desteklenmeye hak kazanan 5 kümelenme teşebbüsü ile daha destek sözleşmesi imzalandı. 5 yıllık toplam iş planı bütçesinin yaklaşık 102 milyon lira olan teşebbüslerin 51 milyon lirasını bakanlık karşılayacak. Kümelenme destek programının üçüncü çağrısı mayısta.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından Desteklenmeye hak kazanan 5 kümelenme teşebbüsü ile destek sözleşmesi imzalandı. 27 Şubat 2015 tarihinde çıkılan ikinci destek çağrısına 16 küme birlikteliği başvurdu ancak bunlardan 5’i destek için hak kazandı. Dün sözleşmesi imzalanan kümelenme birlikteliklerinin 5 yıllık toplam iş planı bütçesi 102 milyon lira. Bu bütçenin yüzde 50’si olan 51 milyon lirası bakanlık tarafından hibe olarak desteklenecek.

5 YILLIK İŞ PLANI HAZIR

İmza töreninde konuşan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Kümelenme Destek Programı ile imalat sanayisinde üretim ve bilgi temelli bir dönüşüm sağlamayı ve rekabet gücünü artırmayı hedeflediklerini belirtti. Özlü, aynı sektörlerde veya birbirini tamamlayan sektörlerde faaliyet gösteren firmaların belirli bölgelerde kümelenmesinin, o bölgelerde yapılan üretimin kalitesini ciddi oranda etkilediğini vurguladı.

BU BİR VİZYON İŞİ

Özlü; tedarik zincirini oluşturan halkalar arasındaki bağın kuvvetlenmesinin, zincirin tamamına olumlu yansıdığını ifade etti. Programda kümelenme teşebbüslerinin, özel sektör, üniversiteler ve sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte bir vizyon oluşturduğunu ve 5 yıllık bir iş planı hazırladığını anlattı. Özlü, program ile sanayide yapısal bir dönüşüm oluşturmayı hedeflediklerinin altını çizerek, rekabet gücünü, yenilikçiliği, verimliliği, teknoloji seviyesini, nitelikli istihdamı ve böylece dünya ihracatından alınan payı artıracak projeleri hayata geçirdiklerini bildirdi.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

YÜZDE 50’Sİ HİBE

Desteklenmeye değer görülen iş planlarına yüzde 50 hibe verdiklerine işaret eden Özlü, “Kümelenme Destek Programı 2’nci destek çağrısına 27 Şubat 2015 tarihinde çıktık. Bu çağrıya 16 kümelenme birlikteliği başvuruda bulundu. Birliktelikler içinde, 40 üniversite, 624 firma, 17 sanayi ve ticaret odası, 47 sivil toplum kuruluşu yer aldı. Doğrusu, bu kadar geniş bir tabanın harekete geçmesinin ve birlikte bir proje hazırlamasının bile tek başına büyük bir kazanım olduğunu düşünüyorum” dedi.

ÖNEMLİ PROJELER KAYNAK

Destekleyecekleri 5 küme hakkında bilgi veren Bakan Fakuk Özlü, İstanbul Sağlık Endüstrisi Kümelenmesi ile Türkiye’nin ilk modüler tıbbi cihaz pilot üretim tesisini hayata geçireceklerini belirtti. Özlü, "Gemi sanayisi için önemli bir tasarım merkezi, ev tekstili pilot üretim tesisi, enerji sektöründe yer alan santrallerin rehabilitasyonunun yerli imkanlar ile gerçekleştirilmesi gibi projeler var" dedi.

ÜÇÜNCÜ ÇAĞRI MAYISTA

Nükleer santrallerin ihtiyaç duyduğu özellikli malzeme ve ekipmanların yerli olarak geliştirilemediğine dikkati çeken Bakan Özlü, bu amaçla mayıs ayı içerisinde kümelenme destek programının üçüncü çağrısına çıkacaklarını kaydetti. Özlü, “Kümelenme teşebbüslerinden beklentimiz, vizyon ve stratejilerini iyi belirlemeleri, mutabakat içinde yol haritalarını hazırlamaları ve bilimsel bir kurumla işbirliği" dedi.
(Yeni Şafak)

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23