• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Krizlerden çıkışın yegane şartı ittifak ve dayanışma

Yeniakit Publisher
2014-11-28 08:26:00 - 2014-11-28 08:02:50
Krizlerden çıkışın yegane şartı ittifak ve dayanışma

“Dünya 5’ten büyüktür ama ne yazık ki şu anda dünya 5’e mahkum” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, dünyayı mahkumiyetten kurtarmanın yolunu açıkladı. Birleşmiş Milletler’in reforme edilmesi gerektiğini belirten Erdoğan, İslam ülkeleri olarak stratejilerin yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini söyledi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İslam coğrafyasındaki krizlerden çıkışın ittifaktan geçtiğini belirterek, tüm İslam ülkelerini birlik ve beraberliğe çağırdı.

Erdoğan, Birleşmiş Milletler’in (BM) gerçek manada reforma ihtiyacı bulunduğunu belirterek, “Dünya 5’ten büyüktür ama ne yazık ki şu anda dünya 5’e mahkumdur. Önce dünyayı bu mahkumiyetten kurtarmamız gerekiyor. Şu anda bütünüyle bir İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) acaba bir etkinlik bu anlamda yapabildi mi? 197 ülke var, bunun içerisinde 57 ülke İİT’nin üyesi. Bir şey yapabildik mi, yaptık mı? Hayır. Ne zaman, ne gibi adım atacağız? Buralarda stratejilerimizi gözden geçirmemiz lazım, her alanda” dedi.

HEDEF HALİNE GETİRİLDİM

İslam İşbirliği Teşkilatı Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi’nin (İSEDAK) Daimi Başkanı olarak, İstanbul Kongre Merkezi’ndeki 30. İSEDAK Toplantısı’nın açılış konuşmasını yapan Erdoğan, kendisinin Birinci Dünya Savaşı’nın 100. yıl dönümüne, İslam coğrafyasında kurgulanan siyasete dikkati çektiği için Batı medyası tarafından en ağır eleştiri ve hakaretlerin hedefi yapıldığını söyledi.

İslam coğrafyasının yaşadığı acılardan daha acı olanını “süregelen manasız ihtilaflar”, yaşanan trajediden daha ağır olanını “tepkisizlik, suskunluk, anlamsız mazeretlere sığınmak” şeklinde açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Dünyada kendimize geçerli mazeretler bulabiliriz ama inanın hesap gününde, yani Fatiha Suresi’nde her gün tekrar ettiğimiz o hesap gününde, o hesap gününün sahibi karşında evet, hiçbir mazeret geçerli olmayacaktır. Iraklı, Filistinli, Suriyeli masum çocukların elleri, katilleri kadar, o katillerin sırtını sıvazlayan hatta o katillere susanların da inanıyorum ki o mazlumların eli, onların yakasında olacaktır” diye konuştu.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

KRİZLERDEN ÇIKIŞIN ŞARTI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin hiçbir ülkenin toprak bütünlüğüne, iç barışına, iç işlerine, siyasetine yönelik bir niyetinin asla bulunmadığını vurgulayarak, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne üye olmaya çalışan, yönü bir taraftan Batı’ya diğer taraftan Doğu’ya dönük ama “10 yıllardır ihmal ettiği kardeşleriyle hasretle kucaklaşmak” arzusunda olan bir ülke olduğunu dile getirdi.

Türkiye’nin bölgedeki hiçbir meseleye çıkar nazarıyla değil, her meseleye insani, İslami nazarla baktığını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Tarihinin en talihsiz günlerini yaşayan İslam coğrafyasında krizlerden çıkışın yegane şartı; birliktir, dayanışmadır, ittifaktır. İnanın her ne mesele varsa çözeriz, her sorunun üstesinden geliriz, yeter ki bir, beraber olalım, Kur-an’ı Kerim’in emrettiği gibi Allah’ın ipine sımsıkı sarılalım ve birbirimize kardeş olalım. Kimin ne şahsi meselesi varsa, kimin ne mezhebi meselesi varsa, hatta ulusal çıkarı varsa bunu bir kenara bırakmalı bölgenin barışı, istikrarı, refahı için çaba harcamalıdır” ifadelerini kullandı.

BM Genel Kurulu’nda söylediği “Dünya 5’ten büyüktür” sözlerine atıf yapan Erdoğan, “Dünya 5’ten büyüktür ama ne yazık ki şu anda dünya 5’e mahkumdur. Önce dünyayı bu mahkumiyetten kurtarmamız gerekiyor. Yani BM’nin gerçek manada bir reforma ihtiyacı vardır. Şu anda bütünüyle bir İİT acaba bir etkinlik bu anlamda yapabildi mi? 197 ülke var, bunun içerisinde 57 ülke İİT’nin üyesi. Bir şey yapabildik mi, yaptık mı? Hayır. Ne zaman, ne gibi adım atacağız? Buralarda stratejilerimizi gözden geçirmemiz lazım” dedi.

BU YOLU HEPİMİZ İYİ BİLİYORUZ

“Hepimiz günde birkaç hurma ile açlığını bastıran bir peygamberin ümmetiyiz” ifadesini kullanan Erdoğan, “Kardeşliğin ve paylaşmanın dini İslam’ın mensupları olarak mevcut manzarayı izah edebilmenin ve meşrulaştırabilmenin yolu olmadığını hepiniz, hepimiz çok iyi biliyoruz Mesele sadece yoksulluk değil” diye konuştu.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23