• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Kriz geçirmeyi beklemeyin... Bu belirtiler varsa kalbiniz sizi uyarıyor!

Yeniakit Publisher
2017-09-09 08:32:00 -
Kriz geçirmeyi beklemeyin... Bu belirtiler varsa kalbiniz sizi uyarıyor!

En çok ölüm nedenlerinden birisi olan kalp damar hastalıkları hakkında ne kadar bilgi sahibiyiz.İşte kalbinizle ilgili sorun olduğunu işaret eden 7 belirti.

Hastanelerin bekleme salonlarının duvarlarındaki posterlerden zaten kalp krizinin belirtilerini biliyoruz. Peki ya diğer problemler, kalbinizle ilgili bir sorun olduğunu şimdiden size işaret eden belirtiler varsa?

Mutlaka gün yüzüne çıkar. Son yıllarda aylar ve hatta yıllar içerisinde kalp krizine zemin hazırlayan belirtiler ve semptomlar hakkında birçok çalışma yapıldı. New Jersey’deki bir tıp merkezinde yapılan araştırmaya göre “Kalp, damarlardan beslenir, fakat kaslar da devreye girdiğinde, semptomlar zayıflamaya başlar ve vücudun birçok bölümünde problemler baş gösterir.” İşte kalp kontrolü yaptırmanız için yedi şaşırtıcı neden. Bu işaretlerden biri veya birkaçına sahipseniz, doktora görünmelisiniz.

Cinsel Problemler

Kardiyoloji uzmanlarının bildiği fakat çoğu kişinin bilmediği bir şey: Sertleşme problemi ilerlemiş kalp rahatsızlığının en büyük belirtisidir. Doktorlara göre; “Günümüzde, sertleşme problemiyle gelen her hasta, aksi ispatlanana kadar kalp ve damar problemi yaşıyor demektir.” Kadınlarda ise genital bölgedeki kan dolaşımının azalması uyarılmayı engelleyebileceği gibi, orgazma ulaşımı zorlaştırır ya da orgazmlar daha az tatmin edici olur.

Korkunç İstatistik:

Mayo kliniğindeki araştırmacılar sertleşme problemi olan 40-49 yaş arasında erkekleri takip ettiler ve cinsel sağlık problemleri olmayan bu kişilerin ileri seviyede kalp problemleri olduğunu fark ettiler. Başka bir çalışmada aynı araştırma tekrar yapıldı ve sertleşme problemi olan her üç erkekten ikisinin kalp ve damar problemi olduğu ortaya çıktı.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Neden:

Damarlardaki sertleşme ve daralma penise giden kan akışını kısıtlar bu da erkeklerin sertleşme ve sert kalma problemi çekmesine neden olur. Bu damarlar kalbe giden damarlardan daha küçüktür ve damar sertliğinin belirtisi olarak sertleşme problemi meydana gelir. Oksijen eksikliği libidoyu etkileyen sürekli halsizlik ve yorgunluğa yol açabilir ve şehvet eksikliği başarısızlık hissine eş değerdir.

Ne Yapılmalı:

Siz veya eşiniz sertleşme veya sert kalma problemi çekiyorsa, bu bir kalp doktoruna gözükmek için yeterli bir sebeptir. Sertleşme probleminin orgazm zorluğunun olası nedenlerini değerlendirmek için tam tetkikleri alın. Eğer doktorunuz kalp testlerini gereksiz görüyorsa, özellikle yapılmasını isteyin.

Horlama, Uyku Apnesi ve Uykudaki Diğer Nefes Problemleri

Eşinizi uyandıracak kadar yüksek sesle horluyorsanız ya da kulak tıkacı kullanmasına neden oluyorsanız kalbiniz risk altında olabilir. Uykuda horlamaya neden olan kısıtlı nefes alımı her türlü kalp rahatsızlığıyla bağlantılıdır. Uykuda kısa duraklarla nefes alımı olan uyku apnesi ise kalp krizi ve kalp damar rahatsızlıklarıyla bağlantılıdır.

Korkunç İstatistik:

Araştırmalar, uyku apnesi olan kişilerin beş yıl içinde üç kez kalp krizi geçirme riski altında olduğunu gösteriyor.

Neden:

Uykuda solunum bozukluğunun sebep olduğu uyku apnesi, kalbi besleyen oksijenin kan da az bulunmasından meydana gelir. Uyku apnesinin akciğerlerin desteklediği pompalamayı zorlaştırdığı ve akciğerlerin engellenen hava dolaşımıyla mücadele etmesine neden olduğu için kalbin sağ tarafına zarar verdiği düşünülmektedir.

Ne Yapılmalı:

Her türlü nefes alma problemi bir şeylerin ters gittiğinin belirtisidir bu yüzden doktorunuzla mutlaka görüşün. Doktorunuz uyku çalışmaları önerebilir, siz kalbinizi kontrol ettirmeyi ihmal etmeyin.

Yaralı, Şişkin ya da Kanayan Diş Etleri

Yaralı, şişkin ya da kanayan diş etleri, sadece diş eti rahatsızlıklarının değil kalp ve damar rahatsızlıklarının da belirtisi olabilir.

Korkunç İstatistik:

Diş Eti Rahatsızlıkları Akademisi tarafından yapılan araştırmaya göre tahmini her 100 kişiden en az 50’sinin yaygın diş eti rahatsızlıklarından şikayetçi olduğu saptanmıştır.

Neden:

Uzmanlar zayıf kan dolaşımının diş eti rahatsızlıklarına sebebiyet veren kalp problemlerine neden olduğuna inanmaktadırlar. Araştırmacılar da ortak bir bakterinin koroner damarların iç kısmında plak birikmesine ve diş eti rahatsızlıklarına davetiye çıkardığını ortaya koymuştur. Vücutta uzun süreli iltihaplanmalara neden olmasıyla bağlantılı olabileceği düşünülmektedir.

Ne Yapılmalı:

Diş eti rahatsızlıkları tedavi eden ve bakteri oluşumu önleyebilecek bir diş doktoruyla görüşün. Diş eti rahatsızlıkları iltihaplanma ve kan dolaşımı problemleri için tehlike çanları çalıyor olabilir, doktorunuza danışın.

Şişkin Bacak ve Ayaklar

Eğer ayaklarınızın ayakkabınızı sıkacak kadar şiştiğini fark ettiyseniz, ödem probleminiz olabilir. Ödem olarak adlandırılan sıvı toplanması kalp yetmezliği, koroner damar ve başka kalp damar rahatsızlıklarının belirtisi olabilir.

Korkunç İstatistik:

80 milyon insandan fazlası bir ya da daha fazla kalp damar problemlerine sahip ve yaklaşık olarak yılda 900,000 kişi bu rahatsızlıklardan ölüyor.

Neden:

Sıvı toplanması kalbin yeteri kadar güçlü pompalanamadığından kanın atık ürünleri hücrelerden uzaklaştıramamasından meydana gelir. Ödem genellikle ayak, topuk, parmak, el ve bacaklardan başlar çünkü bu organlar kalbe uzak olduğundan kan dolaşımı daha yavaştır.

Ne Yapılmalı:

Ödemle ilgili problemlerinizi doktorunuza anlatın ve kalp fonksiyonlarınızın normal olduğunu belirten testler yapılmasını isteyin.

Düzensiz Kalp Atışları ve Ritim Bozukluğu

Kalp ve damar sisteminde sorun olduğunun belirtilerinden biri de düzensiz kalp atışı ve ritim bozukluğudur. Kalbinizin düzensiz, çok hızlı ya da çok yavaş attığını hissedebilirsiniz.

Korkunç İstatistik:

Koroner damar rahatsızlığı kadın ve erkekler için kalp krizinin neden olabileceği ani ölümlere yol açar.

Neden:

Düzensiz kalp atışlarının ortak nedeni kalbe giden kan akışının sınırlı olması ve kalp atışını düzenleyen sistemin kasılmasıdır. Kalp yetmezliği de ritim bozukluğuna yol açabilir çünkü zayıflamış olan kalp sık ve hızlı kalp atışlarını sağlayamaz.

Ne Yapılmalı:

Bir EKG kalbinizin elektriksel aktivitelerini ve kalp atış düzenini ölçebilir. Koşu bandında koşarken kalp ritminizi ölçecek olan stres testi kalbinizin düzenli bir şekilde pompalanıp pompalanmadığını saptayacaktır.

Göğüs ve Omuzlarda Ağrı ve Sıkışma

Koroner damar hastalığının en yaygın belirtisi bir tür göğüs ağrısı olan anjindir. Anjin (göğüs ağrısı olarak da adlandırılır) kalp krizi anındaki keskin sancıdan farklı olup ağrının dibine vurmak gibidir, tek bir nefes solurken bile acıların en büyüğünü hissettirir. Anjinin nedenlerinden biri insandan insana değiştiğini göz ardı etmektir. Acının yanında ağırlık, şişkinlik ve baskı hissettirir. Karın bölgesinden aşağıya doğru bir ağrı meydana geldiğinde, bu hazımsızlık ya da mide yanmasıyla karıştırılabilir. Omuzlar, boyun, çene, omuz ve sırtta kas çekilmesiyle karıştırılan gerginlik, sıkışma ve ağrı meydana gelebilir.
Ara sıra gerçekleşmesinin aksine düzenli olarak yaşanan kas çekilmesi ve sindirim sistemi problemleri anjine karşı bir uyarı olabilir.

Korkunç İstatistik:

Bir enstitüde yapılan araştırmaya göre, 17 milyon insan anjin problemi yaşıyor. Anjin problemi erkeklerin biraz daha fazla risk altında olmasıyla beraber kadın ve erkekler arasında neredeyse eşit şekilde ayrılmış.

Neden:

Koroner damarlarda plak oluşurken, kan pompalayan kalp kaslarını tahrip ederek sıkışma hissi meydana gelir. Sürekli anjin problemi yaşayan insanların çoğunu, egzersiz ya da stres gibi kalpte ek kasılmalar oluşturan her şey tetikler.

Ne Yapılmalı:

Eğer anjin teşhisi konulmuşsa, doktorunuz dinlenmenizi önerecektir ya da koroner ve kan damarlarını gevşetici reçete yazacaktır.

Nefes Darlığı

Belirtileri; tıpkı egzersiz yaparken olduğu gibi kısa süreli nefes alımı, yapılacak şeylere normalden fazla çaba gösterme ve stres gibi fiziki problemlerdir. Nefesinizi yakalayamıyormuş gibi ya da göğüs ve akciğerlerde baskı gibi nefes almayı zorlaştıran hisler meydana getirir. Zayıf dolaşımın diğer bir belirtisi akciğerlerde sıvı toplanmasına neden olan nefes almanın zorlaşmasıdır. Özellikleri geceleri ya da uzandığınızda nefes problemi yaşadığınızı düşünüyorsanız, bu aynı zamanda kalp problemlerine de işaret eder.

Korkunç İstatistik:

Ulusal Sağlık Enstitüsünde yapılan bir araştırmada, kalp krizi geçiren kadınların %95’inin krizden haftalar ve aylar önce ani değişiklikler yaşadıklarını, bunların %40’ı da kısa süreli nefes alımı olduğunu gösteriyor.

Neden:

Kalbiniz yeteri kadar güçlü atmadığında, kanınızdaki oksijen dolaşımının az olduğunu gösterir. Kısa süreli nefes alımının sonucu olarak, yaptığınız şeylere normalden fazla çaba harcamış ya da otobüse koşarken birden akciğerlerinize yeterli oksijenin gitmediği hissi oluşabilir.

Ne Yapılmalı:

Sürekli olarak nefes darlığı çekiyorsanız, doktora görünmelisiniz.

 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23