• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Kral Abdullah’a veda

Yeniakit Publisher
2015-01-24 08:14:00 - 2015-01-23 23:03:27
Kral Abdullah’a veda

Zatürre teşhisi ile kaldırıldığı hastanede önceki gün vefat eden 91 yaşındaki Suudi Arabistan Kralı Abdullah bin Abdulaziz El Suud dün toprağa defnedildi. Ülkenin yeni kralı, Abdullah’ın kardeşi olan 79 yaşındaki Veliaht Prensi Selman bin Abdulaziz El Suud oldu. Suudi Arabistan İçişleri Bakanı Prens Muhammed bin Nayif de, ikinci veliaht olarak tayin edildi

DIŞ HABERLER SERVİSİ - Önceki gün başkent Riyad’da 3 haftadan beri  tedavi gördüğü hastanede 91 yaşında vefat eden Suudi Arabistan Kralı Abdullah bin Abdulaziz dün ikindi namazının ardından toprağa verildi. Suudi Arabistan kanunları gereği, Veliaht Prens Selman bin Abdulaziz’in kral olarak ülke yönetiminin başına getirildiği belirtilen açıklamada, bu konuda beyat alındığı bildirildi. Açıklamada, Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz’e veliaht olarak Mukrin bin Abdulaziz’in tayin edildiği ifade edildi.

ERDOĞAN DA KATILDI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suudi Arabistan Kralı Abdullah bin Abdulaziz’in cenaze törenine katıldı. Erdoğan, Etiyopya’daki ziyaretinin ardından, Kral Abdullah bin Abdulaziz’in cenaze namazının kılınacağı İmam Türki bin Abdullah Camisi’ne geldi. Yeni Kral Selman bin Abdulaziz’e başsağlığı dileyen Erdoğan, cenaze namazı için özel ayrılan protokol alanında yerini aldı. Erdoğan, yeni kral Selman bin Abdulaziz ve kraliyet ailesinin bireyleriyle saf tutarak, önce ikindi namazını kıldı. Abdullah bin Abdulaziz’in naaşı, Suudi prenslerin sırtında, tabuta konulmadan getirildi.

YOĞUN KATILIM OLDU

Daha sonra, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Katar Şeyhi Temim bin Hamed al-Sani, Kuveyt Emiri Şeyh Sabah, BAE Devlet Başkanı Şeyh Muhammed bin Zayid ve Pakistan Başbakanı Navaz Şerif ile çok sayıda devlet ve hükümet başkanının katılımıyla Abdullah bin Abdulaziz’in cenaze namazı kılındı. Abdulaziz’in naaşı, cenaze namazının ardından aile yakınlarının sırtında taşınarak defnedileceği Riyad’taki Ud Kabristanı’na götürüldü.

DARBECİ sisi KATILMADI

Bu arada İsviçre’deki olumsuz hava şartlarını gerekçe gösteren Mısır’ın darbeci lideri Sisi, taziye mesajı göndererek Kral Abdullah’ın cenaze törenine katılmadı.

İSLAM ÜLKELERİNDE YAS

Kral Abdullah’ın vefatı dolayısıyla Bahreyn ve Ürdün’de 40 gün, Katar, Tunus, Lübnan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nde 3 günlük yas ilan edildi. Kral Abdullah’ın vefatı sebebiyle Türkiye’de de bugün bir günlük milli yas ilan edildi.

Abullah bin Abdulaziz, 1 Ağustos 2005’te Suudi Krallığı tahtına oturmuştu. Kral Abdullah, Suudi Arabistan’ın kurucusu ve ilk kralı olan Abdülaziz El Suud’un 37 çocuğundan 13.’süydü.

Resmen 2005 yılında kardeşi Fahd bin Abdülaziz El Suud’un yerine tahta geçse de, Kral Abdullah, kardeşinin 1995’te kalp krizi ve felç geçirmesinin ardından fiilen ülkeyi yönetmeye başlamıştı.

ERDOĞAN: ŞÜKRAN VE TAKDİRLE ANILACAK

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kral Abdullah bin Abdulaziz’in vefatı nedeniyle taziye mesajı yayımladı. Mesajında, “Suudi Arabistan Kralı, değerli kardeşim, Kral Abdullah bin Abdülaziz Al Suud’un vefatını derin bir teessürle öğrenmiş bulunuyorum” diyen Erdoğan, Kral Abdullah’ın İslâm dünyası için önemli çabalar sarfettiğini ifade
etti. Erdoğan mesajında ayrıca “Kral Abdullah’ın, İslam dünyasının iki önemli şehri Mekke ve Medine’de yaptığı hizmetler, Türkiye ve tüm İslam ülkelerince büyük takdir ve şükranla anılacaktır. Suudi Arabistan’ın kraliyet ailesine ve halkına milletim ve şahsım adına başsağlığı diliyor, en samimi taziyelerimi sunuyorum” dedi.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23