• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

KPSS Coğrafya soruları hatalı mı?

Yeniakit Publisher
2015-07-22 11:58:00 -
KPSS Coğrafya soruları hatalı mı?

Türkiye Kamu-Sen ve Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, 12 Temmuz 2015 tarihinde yapılan KPSS Öğretmenlik Alan Bilgisi Testinde (ÖABT) yer alan Coğrafya sorularının hatalı olduğunu iddia etti.

Konuyla ilgili açıklama yapan İsmail Koncuk, sorularda KPSS'ye yıllarca emek harcayan, atanmak için dişinden tırnağından artırarak kurslara giden, meslek aşkıyla yanıp tutuşan öğretmenlerin heveslerini kıracak, umutlarını yok edecek, hakkını gasp edecek türden hataların yapıldığına dikkat çekti.

 

Sınava giren coğrafya öğretmenlerinin bazı soruların hatalı olduğunu gördüğünü dile getiren Koncuk, şunları söyledi: "Yapılan incelemede Türk Coğrafya Kurumu; 2, 7, 24 ve 33 numaralı sorulara itiraz etti. Bir incelemede daha 8 soruda hata saptandı. ÖSYM Başkanlığı'na yazı yazılarak, yanlış soruların olduğu belirtildi; görüş ve öneriler sıralandı. Buna göre; 2, 6, 7,10,18, 24,25,33 numaralı sorularda hata var. Soruların gerek içeriği, gerekse imla ve ifadesinin son derece kısır olduğu; yanlış soruların bulunduğu, coğrafyanın asıl amacına yönelik soruların çok az sayıda olduğu; ülkemizin coğrafi özelliklerini belirten sorulara gereken önemin verilmediği iddia edilmektedir. Konuyla ilgili sendikamıza da çok sayıda şikâyet ulaşmıştır."

 

Hatalı soruların iptali için dava açacaklarını kaydeden İsmail Koncuk, Türk Eğitim-Sen olarak konuyla ilgili şu soruların cevaplanmasını istiyor:
ÖNE ÇIKAN VİDEO

 

- Öğretmenlerin alan bilgisini ölçmeye yönelik uygulanan bu testi sadece bir kişi mi hazırlamıştır?

 

- Hazırlanan sorular komisyon tarafından incelenmemiş midir?

 

- Sınav ve yerleştirme inceleme masrafları karşılığı olarak 5 lira, sınav sonuç belgesi için 10 lira, sınav sorularına itirazda incelenmesi istenen her soru için 20 lira, soru kitapçığını görmek ve cevap kâğıdının incelenmesi için 50 lira ödenmesini isteyen, soruları yayımlamaktan imtina eden ÖSYM, bakalım söz konusu hatalı sorular olunca nasıl bir tutum sergileyecektir?

 

- ÖSYM bu kadar itiraz, bu kadar hatalı som karşısında üç maymunu mu oynayacak, yoksa gereğini yaparak, hatalı soruları iptal mi edecektir?

 

- Hazırladığı sorular bakımından da tartışmalı bir kurum haline gelen ÖSYM, kendine ne zaman çeki düzen verecektir?

 

- ÖABT Coğrafya soruları kamuoyu vicdanında derin yara almıştır. Bu somlar tartışmalıdır. Hatalı sorular ivedilikle iptal edilmelidir.

 

Öte yandan hatalı olduğu iddia edilen 2,6,7, 10,18,24,25 ve 33 numaralı sorulan inceleyen Prof. Dr. İbrahim Atalay raporunda, hataların olduğunu, bazı sorulardaki seçeneklerin hepsinin doğru ve yanlış olduğunu belirtti.

 

egitimrehberi / 22 Temmuz 2015

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23