• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Konut satışı yılın ikinci çeyreğinde artacak

Yeniakit Publisher
2016-03-26 10:34:00 -
Konut satışı yılın ikinci çeyreğinde artacak

Dünya çapında en fazla danışmana sahip dünyanın en büyük gayrimenkul danışmanlık şirketi Keller Williams Türkiye Ülke Direktörü Emre Erol, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) yayınladığı Şubat ayı konut satış istatistiklerini değerlendirdi.

TÜİK’in yaptığı açıklamalara göre Şubat ayında toplamda 101 bin 703 konut satışı gerçekleşti. Geçen sene ile kıyaslandığında yüzde 7 oranında bir artış gözlemlenirken 2016 yılının Ocak ayına oranla yüzde 16 civarında bir artış yaşandı. Konut satış rakamlarında sürekli artan bir ivme olduğuna dikkat çeken Keller Williams Türkiye Ülke Direktörü Emre Erol; Yılın ilk ayı her zaman sakin geçer fakat Şubat ayı rakamlarının da işaret ettiği gibi rakamlar artmaya devam edecek. İkinci el konut satışları birimci el satışlara oranla yüzde 15 daha fazla gerçekleşti. Arz daha çok lüks konutlara yönelik. Üretici firmaların biraz daha orta gelirli alıcılara yönelik projeler üretmesi gerektiği kanaatindeyim. Talebe yönelik projeler artar ve talebi karşılarsa ilk el satış rakamlarının da yükselmesi kaçınılmaz olacaktır.” dedi.

Konut kredilerinin yükselişine dur denmeli

İpotekli konut satışının Türkiye genelinde toplam konut satışının yüzde 30’u civarında olduğuna vurgu yapan Emre Erol; “2016 yılının Şubat ayı konut kredi oranlarını aynı yılın Ocak ayı ile kıyasladığımızda hafif bir yükselme olduğunu görüyoruz. Genel rakamlara bakıldığında ise konut kredi oranları özellikle son dönemde çok yüksek. Tüketiciler doğal olarak bu yüksek kredi yükünün altına girmeye korkuyor. Nakit parası bulunan yatırımcı istediği gayrimenkulü ya peşin olarak alıyor yada proje geliştiricileriyle anlaşıp alternatif ödeme planları oluşturuyor. Ülkemizin son dönemde yaşadığı siyasi ve ekonomik sorunlar sebebiyle rakamlarda bir dalgalanma söz konusu. İstikrar sağlanmadıkça konut kredi faiz oranları yüzde 1’in üzerinde kalmaya devam edecek ve bu durum yatırımları da olumsuz yönde etkilenecek.”

 
ÖNE ÇIKAN VİDEO

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23