• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Kirazın kilosunda inanılmaz düşüş!

Yeniakit Publisher
2016-06-29 12:43:00 -
Kirazın kilosunda inanılmaz düşüş!

İç Ege'nin kiraz deposu konumundaki Yağmurlar Köyü'nde ürünün kilosu, sezonun başında 40 kuruştan satılmaya başlandı.

Kütahya'nın Simav İlçesi'nde rengi, iriliği, aroması ve dayanıklılık özellikleri ile toptancılar tarafından tercih edilen Yağmurlar Köyü kirazı, düşük fiyatı nedeniyle üreticisini güldürmedi. Kiraz üreticileri emeklerinin karşılığını alamadıklarını söyledi.

İç Ege'nin kiraz deposu konumundaki Yağmurlar Köyü'nde ürünün kilosu, sezonun başında 40 kuruştan satılmaya başlandı. Fiyatların çok düşük olduğunu ileri süren üreticiler, toptancıların insafına terk edilmelerinden dert yandı. Köyde 100 bin civarında kiraz ağacı bulunduğuna dikkat çeken Yağmurlar Köyü Muhtarı Mahmut Turgut, Napolyon cinsi kirazların rengi, iriliği, aroması ve yola dayanıklılığı gibi özellikleri nedeniyle aracı firmalar vasıtasıyla yurt dışına ihraç edildiğini belirtti.

Turgut "İlk günlerde kilosunu 40 kuruştan satmak zorunda kaldık. Bu günlerde ise toptancı biraz insafa geldi. Kilosunu 2,5 ile 3 TL arasında değişen fiyatlardan toplayıp aracı firmalar vasıtasıyla yurt dışına ihraç ediyorlar. Yıllık ortalama 800 ile bin ton arasında Napolyon cinsi kiraz üretiyoruz. Çoğunluğu İzmir, İstanbul ve Çanakkale'den gelen toptancı firmalar haziran ayının ortalarında köyümüze karargah kuruyor. Ürünümüzü yok pahasına alıp bir kısmını iç piyasada bir kısmını da ihraç ederek yurt dışına pazarlıyorlar. Ama üretici alın terinin karşılığını alamıyor" diye konuştu.

Kiraz fiyatlarının bu yıl dibe vurduğunu savunan Simavlı kiraz üreticisi Mehmet Balcı, "Yine kazanamadık, umduğumuzu bulamadık. Umutlarımız gelecek yıla kaldı" dedi.

"FİYATI ALICI BELİRLİYOR"
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Üreticilerin arasında bir birlik olmamasından yakınan Kocaeli Tarım İl Müdürlüğü'nde görevli Ziraat Yüksek Mühendisi İbrahim Gültekin ise kendisinin de Yağmurlar Köyü'nden bir üretici olduğunu hatırlatarak kirazın serbest piyasa koşullarına göre alıcı bulduğunu ifade etti. Gültekin, "Üreticilerin birbirlerinden haberleri yok. Birlik ve beraberlik içerisinde de olamadıkları için daha çok alıcıların belirledikleri düşük fiyat üzerinden satılıyor. Dolayısıyla emeğimizin karşılığını alamıyoruz" diye konuştu.

İstanbul'dan gelen toptancı Sadullah Ünlü, Yağmurlar kirazını özellikle tercih ettiklerini vurguladı. Kilosunu bugün 3 TL'den topladıklarını anlatan Ünlü, tasnif ettikten sonra her akşam kamyonlara yükleyip İstanbul'a sevk ettiklerini açıkladı.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23